Κυριακή 5 Αυγούστου 2007

Χειρόγραφο Βόινιτς








Για να μάθετε περισσότερα για το χειρόγραφο θα σας συνιστούσα να διαβάσετε το σχετικό βιβλίο των Κένεντυ και Τσέρτσιλ. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει στα ελληνικά. Εγώ έχω την αγγλική έκδοση, που τη βρήκα εύκολα στο amazon.co.uk. Στα ελληνικά υπάρχει και ένα κατατοπιστικό βιβλιαράκι με τίτλο "Το πιο αινιγματικό χειρόγραφο του κόσμου" κάποιου Τζόουνς, από τις εκδόσεις Γράμματα. Μπορείτε επίσης να παραγγείλετε το ίδιο το χειρόγραφο σε πολυτελή κόπια από το site της βιβλιοθήκης Beinecke του Γέηλ: library.yale.edu/beinecke. Eκεί θα δείτε πλήθος εικόνων και θα βρείτε κάποιες πληροφορίες. Ακόμα περισσότερες πληροφορίες στο http://crystalinks.com/. Σύντομα στοιχεία υπάρχουν και στη Wikipedia, ενώ το καλύτερο site είναι το http://voynich.nu/. Κάντε τον κόπο να το ψάξετε. Θα εντυπωσιαστείτε όπως κι εγώ, φαντάζομαι.

4 σχόλια:

dedikasmenos είπε...

Το καλοκαίρι ενδείκνυται, όπως έχω πει πολλες φορές, να ταξιδεύουμε μέσα απο σελίδες βιβλίων Μόλις τελείωσα ένα μυθιστόρημα του Παναγιώτη Κονιδάρη, με τίτλο το χειρόγραφο της Πράγας. Πρόκειται για ένα βιβλίο με πολύ καλή πλοκή, εξαιρετική λογοτεχνική γραφή με συναρπαστικό τέλος. Μολονότι έχω διαβάσει αρκετά βιβλία σχετικά με τον Μεσαίωνα και διάφορους μύθους γύρω από την ταραγμένη εκείνη εποχή της ανθρώπινης ιστορίας, αυτό ξεχώρισε και μπορώ να πω ότι δεν με κούρασε. Αναφέρεται στο χειρόγραφο Βόϊνιτς που μέχρι σήμερα δεν έχει αποκωδικοποιηθεί, καθότι, παρά τις προσπάθειες δεν έχει καταφέρει κανείς να διβάσει τη γλώσσα στην οποία είναι γραμμένο. Η ηλικία του χειρογράφου ανάγεται στον 13ο-14ο αιώνα. Το βιβλίο αναφέρεται σε μια προσπάθεια για να βρεθεί το μυστικό κλειδί και να διαβαστεί το περίφημο χειρόγραφο. Αξίζει να ταξιδέψει κανείς με τον Παναγιώτη Κονιδάρη. Νομίζω πως, μετά από πολύ καιρό, μπορώ να πω ένα ΜΠΡΑΒΟ σε ένα συγγραφέα, επηρεασμένο μεν από τον Νταν Μπράουν, αλλά με δικό του ύψος και στυλ γραφής που σε συναρπάζει. Διαβάστε το θα περάσετε όμορφα μέσα στα δαιδαλώδη μονοπάτια του με το ευρηματικό τέλος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Ευχαριστώ για τα σχόλια. Να σώσω μόνο την υστεροφημία μου. Το "Χειρόγραφο" γράφτηκε πριν κυκλοφορήσει ο "Κώδικας ντα Βίντσι". Επηρεασμένος από τον Έκο, ναι, όχι κι από τον Μπράουν, με όλο το σεβασμό. Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια Πολλά Παναγιώτη για την γιορτή σου!!!

Εύχομαι να δούμε και συνέχεια των έργων σου στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Τοm

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Tom
Ευχαριστώ πολύ! Αν όλα πάνε καλά, αυτός ο χειμώνας αναμένεται δημιουργικός.