Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Να μην ξεχνιόμαστε, έτσι; Έγραψα πριν κανένα μήνα για τη συμβολική πράξη που καλούμαστε να κάνουμε σήμερα το βραδάκι στις 20:30 και για μια ώρα, να κλείσουμε δηλαδή τα ρημάδια τα φώτα. Το βλέπω σα μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε τους ισχυρούς για τα προβλήματα του πλανήτη (δύσκολο), αλλά κυρίως μπας και αφυπνιστούμε εμείς οι ίδιοι (εύκολο).
Ξέρω, το πρότζεκτ είχε μεγάλη απήχηση. Η Ελλάδα είναι να μην την ακουμπήσει η ψώρα. Αν τύχει και την ακουμπήσει, γεμίζει όλη η χώρα! Πέφτουμε με τα μούτρα, καλό- κακό, αδιάφορο. Ας όψεται. Δέχτηκε η προσπάθεια και κάποια -καλοπροαίρετα είναι η αλήθεια- πυρά. Κάποιοι φίλοι που την κριτηκάρησαν στάθηκαν στο ότι η οικολογική συνείδηση δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια ώρα ή μια μέρα -και έχουν δίκιο. Όμως, δεν παύουν τέτοιες κινήσεις να ευαισθητοποιούν μάζες. Κάτι θα μείνει απ' όλο αυτό.




Χτες, μια γιαγιά με είδε να κολλάω τις αφισέτες που τυπώσαμε στο Δήμο (ο οποίος και θα συμμετέχει κλείνοντας το δημοτικό φωτισμό) και παρότι δεν ήξερε να διαβάζει αναγνώρισε το σύμβολο (προφανώς άπό την τηλεοπτική καμπάνια) και με ρωτούσε τι ώρα ακριβώς θα κλείσουμε τα φώτα. Όχι ειρωνικά, απλά είχε πειστεί. Είναι αυτό οικολογική ευαισθησία; Δε νομίζω. Είναι όμως κάτι. Συμμετοχή, εμπειρία. Η προστασία του πλανήτη, το ενεργειακό πρόβλημα, παύει να είναι κάτι που ακούει για πρώτη φορά. Το ίδιο ισχύει και για τις νεαρότερες ηλικίες. Ασφαλώς δεν ποντάρω στη μνήμη της γιαγιάς. Ελπίζω όμως στη μνήμη της νεολαίας.

Δε θα μείνω στη μία ώρα. Έχω κάμποσα κεριά στο σπίτι.

14 σχόλια:

Ελισσαίος είπε...

Γκρρρ γκρρρρ... μιρ μιρ μιρ... ...φιέστα... μιρ μιρ γκριν ... από τον καναπέ... μιζερ μιζερ γκριν... συνείδηση... κλαψ γκριν μιρλ... καθημερινότητα... γκριν μιζερ μιρλ... τηλεόραση... γκριν... μιζερ... κλαψ... Καμπούμ!!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Έλα,έλα, καλό μου, ησύχασε, μην κλαίγεσαι άλλο, και γω θα σου αγοράσω ένα μεγάαααααλο κερί.

trandism είπε...

Εγώ πάντως την έκανα ώρα της ψ...ης και τα στησα..

Θα συμφωνήσω πάντως με τον Ελισσαίο ότι είναι σαχλαμάρα η φάση..

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@trandism
Αααααχ! (μακρόσυρτος αναστεναγμός, σαν από στόμα χαροκαμένης γριάς)

Δε βαριέσαι...
Αυτά τα χτυπήματα της μοίρας συμβαίνουν σε όλους τους σκακιστές(τόσο το να τα στήνουν, όσο και το να συμφωνούν με τον Ελισσαίο).

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Παναγιωτη δεν ξερω πως τα περνατε εκει στο Μεγανησι παντως εδω στη Νισυρο για την οικολογικη μας συνειδηση φροντιζει η Δ.Ε.Η. που κατα την διαρκεια του φετινου χειμωνα μας εκοβε το ρευμα τουλαχιστον 24 ωρες καθε μηνα.Φαντασου οτι πολλοι εδω πιστευαν οτι και το Σαββατο παλι η Δ.Ε.Η. θα διεκοπτε την παροχη..

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Μέτοικος
Χα-χα! Πες το ψέματα! Κι εγώ άκουσα πολλούς ηλικιωμένους να περιμένουν επίσημη διακοπή από τη ΔΕΗ!

Μη νομίζεις πάντως πως η οικολογική ευαισθησία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού εξαντλείται στην αδελφή Νίσυρο, κι εμάς του πεταματού μας έχουν.

Όσο μάλιστα ήμουν αντιδήμαρχος έδινα ομηρικές μάχες με τον τοπικό διευθυντή και τα συνεργεία, για να κάνουν στοιχειωδώς την δουλειά τους και στο Μεγανήσι και όχι μόνο στη Λευκάδα. Τι να πεις...

ΜΑΙΡΗ Η. είπε...

Α! Δηλαδή θα έχεις προεκλογικό αγώνα του χρόνου? Άντε και πρωθυπουργός σιγά-σιγά!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Μαίρη
Σοβαρέψου! Άκου πρωθυπουργός, να σε μουντζώνει όλη η Ελλάδα!

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά ξεκινά από τη συλλογιστική ότι σε μικρούς τόπους μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα, ακόμα και από μικρούς ανθρώπους σαν κι ελόγου μου.

Πάντως πολύ δύσκολο το βλέπω να μπω στο στίβο για τρίτη συναπτή τετραετία, καθώς τα δίδυμα θα απαιτήσουν (και θα λάβουν) το χρόνο τους. Και αυτό δεν αφήνει περιθώρια για όλα τα καρπούζια που έχω χωρέσει κάτω από τη μασχάλη!

Ελισσαίος είπε...

Δικαιολογίες κύριε Κονιδάρη.

Και ο πρωθυπουργός μας έχει δίδυμα αλλά ούτε στιγμή δεν αφήνει το τιμόνι της χώρας από τα χέρια του. Ακόμη και τώρα που η χώρα βρίσκεται στο βυθό. (Προφανώς ο κύριος Καραμανλής πλοηγεί υποβρύχιο.) Και μόλις βγήκαν κάτι ανυπόστατες φήμες περί δήθεν κούρασής του, έτρεξε να κάνει Σαββατοκύριακο στη Ζάκυνθο για να κλείσει τα κακόβουλα στόματα. Που ξέρετε, το επόμενο Σαββατοκύριακο μπορεί να έρθει κι από το Μεγανήσι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ελισσαίος
α)Εσύ αγόρι μου χαραμίζεσαι στο σανίδι. Έπρεπε να κάνεις καριέρα στη CIA, στο τμήμα εκπαίδευσης προβοκατόρων (RTD- Rufian Training Department).

β)Ο Καραμανλής έχει μεν δίδυμα, αλλά έχει και γυναίκα γιατρίνα (λέμε τώρα...) και καμιά δεκαριά υπηρέτες που του τα προσέχουν. Εγώ είμαι ένας φτωχός βιοπαλαιστής (της βιοελληνορωμαϊκής).

γ)Όπως λέει και ο φίλος σκηνοθέτης Πέτρος Αυγερινός "πρέπει να φτάσεις στον πάτο για να δώσεις ώθηση και να αρχίσεις να ξανανεβαίνεις...". Και όπως συμπληρώνει ο ίδιος "...αλλά φοβάμαι πως αργούμε να φτάσουμε". Οπότε, κάτι ξέρει ο καπετάνιος και το κρατάει το τιμόνι. Έχει βάθος ακόμη. 20 χιλιάδες λεύγες κάτω από την πραγματικότητα.

δ)Κάποιος που θέλει να δείξει ότι δεν είναι κουρασμένος συνεχίζει να δουλεύει (όποιον βρεθεί μπροστά του), δεν κάνει ταξιδάκια αναψυχής στα Ιόνια νησιά (φτύνω στον κόρφο μου, διότι ως δημοτικός σύμβουλος θα πρέπει να τρέχω στις υποδοχές και στα γεύματα). Και τέλοσπάντων, αν θέλει να πάει κάπου για να δείξει το σθένος του, ας πάει στην Ουλάν Μπατόρ, στο Κιγκάλι ή στις Αλεούτες νήσους, όχι στις Μεγανήσους!

Υ.Γ. Προβοκάτορα, ε προβοκάτορα!

ΜΑΙΡΗ Η είπε...

Πάντως είσαι κα-τα-πλη-κτι-κός!!! Θες δεν θες, τα πράγματα θα πάρουνε μόνα τους το δρόμο τους....
Όσο για τα δίδυμα, μην ανησυχείς, θα σου ανεβάσυν τη δημοτικότητα! Όπως και του Καραμανλή!!!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Μαίρη
Μην το παλεύεις, δεν κολακεύομαι ούτως ή άλλως :-)

Κι άλλη δημοτικότητα; Εδώ λέμε πως θα την αφανίσουμε, πως θα οδηγηθούμε στο επικούρειο "λάθε βιώσας", μιαν ώρα αρχύτερα :-)

Ελισσαίος είπε...

Βασικά προβοκάστορας είμαι. Ένα υβρίδιο προβάτου και κάστορα. Μπροστά στα δύσκολα είμαι πρόβατο και όταν βρω τα εύκολα αρχίζω και ροκανίζω ό,τι βρω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ελισσαίος
Περίεργο. Κι εγώ που νόμιζα πως τώρα τελευταία σε είδα ντυμένο σκίουρο...