Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΒΟΪΝΙΤΣ!


Μέσω e-mail που μου έστειλε φίλος του μπλογκ πληροφορήθηκα ότι κατόρθωσαν να χρονολογήσουν το χειρόγραφο Βόϊνιτς, δίνοντας έτσι τέλος -εν μέρει βέβαια- στην ανεξάντλητη φημολογία για την καταγωγή του χειρογράφου. Ας δούμε όμως τι αναφέρει το ρεπορτάζ (η κολυβομετάφραση δική μου) :

Οι ερευνητές κατόρθωσαν να σπάσουν έναν από τους γρίφους που περιέβαλαν, αυτό που συνηθιζόταν να αποκαλείται: "Το πιο μυστηριώδες χειρόγραφο του κόσμου", το χειρόγραφο Βόινιτς (Voynich), ένα βιβλίο γεμάτο με σχέδια και γραφή που κανείς δεν στάθηκε ικανός να εξηγήσει μέχρι σήμερα.

Χρησιμοποιώντας τη χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα ( C-14) μια ομάδα με επικεφαλής τον Greg Hodgins στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, συμπέρανε ότι το χειρόγραφο γράφτηκε στην αρχή του 15ου αιώνα, έναν αιώνα δηλαδή νωρίτερα απ' ότι πίστευαν οι περισσότεροι ερευνητές!
Σύμφωνα με τους ερευνητές ο "Κώδικας Ντα Βίντσι" ωχριά μπροστά στο "Χειρόγραφο Βόϊνιτς", το οποίο περιλαμβάνει εντελώς ξένους χαρακτήρες, μιας ακατανόητης γλώσσας, που είναι αραδιασμένοι ανάμεσα σε απεικονίσεις φυτών, αστρονομικών χαρτών και ανθρώπινων φιγουρών.
Ο καθηγητής Hodgins δηλώνει εντυπωσιασμένος με το χειρόγραφο. "Είναι ένας κώδικας, ένας γρίφος κάποιου είδους; Πολλοί άνθρωποι κάνουν στατιστικές, γραμματικές και λεκτικές αναλύσεις, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που συνηθίζονται στην κρυπτανάλυση. Αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν ταυτοποιήσει απολύτως τίποτε!", σημειώνει.
Όμως, χάρη στον καθηγητή Hodgins και την ομάδα του, κάτι τελικά ταυτοποιήθηκε: η ηλικία του χειρογράφου.
Για να αποκτήσει δείγματα του χειρογράφου, ο Hodgins ταξίδεψε μέχρι το Πανεπιστήμιο Γέηλ, όπου οι συντηρητές της βιβλιοθήκης σπάνιων χειρογράφων (Beinecke) του Πανεπιστημίου είχαν προηγουμένως εντοπίσει και αναγνωρίσει τις σελίδες που δεν είχαν αφαιρεθεί ή επιδιορθωθεί, και που έτσι αποτελούσαν τις πιο αξιόπιστες ως δείγματα.
Ο καθηγητής αφαίρεσε χειρουργικά ένα τμήμα της περγαμηνής για να πάρει τα τέσσερα μικροσκοπικά δείγματα (1Χ7 mm) τα οποία μετέφερε πίσω στο εργαστήριο στο Tucson, όπου καθαρίστηκαν εξονυχιστικά. Μετά, η ομάδα αποτέφρωσε τα δείγματα κρατώντας μόνο τον περιεχόμενό τους άνθρακα. Αυτά τα νέα δείγματα άνθρακα (C-12) τροφοδότησαν έναν φασματογράφο μάζας που απομονώνει το βαρύτερο ισότοπο C-14, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τελική χρονολόγηση του αντικειμένου.
Έτσι λοιπόν, η ομάδα μπόρεσε να σπρώξει πίσω την υποτιθέμενη ηλικία του χειρογράφου κατά μια 100ετία, μια ανακάλυψη που εξάλειψε οριστικά κάποιες από τις γνωστές υποθέσεις για την καταγωγή και την ιστορία του χειρογράφου.
Παρότι ο Hodgins παραδέχτηκε ότι τα πραγματικά περιεχόμενα του βιβλίου είναι πέρα από την ειδικότητά του, πιστεύει ότι μπορεί να συνδέεται με την αλχημεία, μια πρακτική γνωστή για τη μυστικοπάθειά της, πράγμα που μπορεί να εξηγεί και το γιατί το χειρόγραφο κωδικοποιήθηκε.
"Ανακαλύπτω ότι αυτό το χειρόγραφο είναι απολύτως γοητευτικό, σαν ένα παράθυρο που κοιτάζει μέσα σ' ένα πολύ ενδιαφέρον μυαλό. Συνδέοντας όλα τα μέρη αυτής της ιστορίας, ένιωσα φανταστικά. Σε τελική ανάλυση αποτελεί έναν μεγάλο γρίφο που κανείς δεν έχει επιλύσει, και ποιός δεν αγαπάει τους γρίφους;" κατέληξε ο Hodgins.

Καταρχήν δε μπορώ να μη δηλώσω χαρούμενος για κάθε πρόοδο που κάνει η έρευνα σχετικά με το -μυθικό πλέον- χειρόγραφο. Ξεκίνησα να ασχολούμαι μαζί του εντατικά κάπου το 2004, παρ' ότι γνώριζα και νωρίτερα την ύπαρξή του. Η έρευνά μου εκείνη, που κράτησε δύο χρόνια, καρποφόρησε με το πρώτο μου μυθιστόρημα, "Το χειρόγραφο της Πράγας" από τις εκδόσεις Λιβάνη.


Όσοι έχετε διαβάσει το βιβλίο γνωρίζετε ήδη ότι τοποθετώ τη δημιουργία του αρκετά πιο πίσω από τον 15ο αιώνα (προς το τέλος των Σταυροφοριών) και μάλιστα βάζω τον Roger Bacon (1214-1294) να έχει κάνει την αντιγραφή του από το υποτιθέμενο πρωτότυπο. Χαίρομαι ωστόσο διότι η χρονολόγηση της περγαμηνής δεν ακυρώνει τη γενικότερη θεωρία μου για τη "γλώσσα" του κειμένου και την προέλευση των εικόνων, ενώ δεν αναιρείται και συνολικά, αφού κάλλιστα θα μπορούσε να έχει μεταγραφεί από τον 13ο αιώνα κι άλλες φορές. Φυσικά, δεν υποστηρίζω ότι η θεωρία μου, που γίνεται εκμεταλλεύσιμη λογοτεχνικά στο βιβλίο, είναι κάτι παραπάνω από εικασία και μυθοπλασία. Είναι όμως γεγονός ότι καταρρίπτονται όλοι οι ισχυρισμοί (πολύ διαδεδομένοι εσχάτως) ότι το χειρόγραφο αυτό καθ' εαυτό ήταν μια κατασκευασμένη απάτη από τον Τζων Ντη ή/και τον Έντουαρντ Κέλλυ. Τη χρονιά που ο Ροδόλφος ο Β' των Αψβούργων αγόρασε απ' αυτούς αντί αστρονομικού ποσού το αλλόκοτο βιβλίο, το τελευταίο ήταν τουλάχιστον δύο αιώνων!


Ας πούμε κάτι και για την χρονολόγηση. Έγραφα τότε: "Για σιγά ρε παιδιά, θα πει κάποιος. Γιατί δε γίνεται ραδιοχρονολόγηση με C-14; Τόσο δύσκολο είναι; Καθόλου δύσκολο θα απαντήσω εγώ. Αλλά η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα στην καλύτερη περίπτωση θα αποδείκνυε την ημερομηνία καταγωγής της περγαμηνής και όχι το πότε γράφτηκε το κείμενο (θα μπορούσαν να έχουν μεσολαβήσει δεκαετίες και βάλε). Χώρια το παράθυρο απόκλισης που υπάρχει. Και χώρια που το Γέηλ δεν την επιτρέπει οχυρωμένο καθώς είναι πίσω από το μύθο του εκθέματος του".

Δεν ήξερα μέχρι σήμερα το μεσημέρι ότι είχε δοθεί η σχετική άδεια από το Γέηλ για την ραδιοχρονολόγηση, κι ευχαριστώ τον Τομ γι' αυτή την πληροφορία. Όπως όμως σημείωνα τότε, αυτό που ξέρουμε τώρα πια είναι η ηλικία της περγαμηνής. Ο C-14 στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να λαθεύει 200 χρόνια, αλλά αυτό έχει λίγη σημασία. Από αυτά που θυμάμαι από την περίοδο που συμμετείχα σε διαδικτυακές ομάδες έρευνας για το Βόινιτς, θα ξαναρχίσει τώρα ο χαμός, από τους φανατικούς "βοϊνιτσιολόγους"! Νέες θεωρίες και νέα ιστορική έρευνα και νέες κρυπταναλυτικές επιθέσεις. Δεν το κρύβω. Γουστάρω!


Και επειδή το θέμα είναι μεγάλο και διαισθάνομαι ότι κάποιοι επισκέπτες του μπλογκ έχουν ήδη χαθεί κάπου στη μετάφραση, παραθέτω τις παλιές μου αναρτήσεις για το Χειρόγραφο Βόινιτς, για να μπουν και οι αμύητοι στο κόλπο:





Φυσικά έχω γράψει κι άλλα άρθρα για το Βόινιτς και έχω δώσει και κάποιες διαλέξεις, αλλά τα παραπάνω νήματα είναι αρκετά για να μπει στο νόημα κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, θα επανέλθω.
Ο "ερμητικά κλειστός κώδικας Βόινιτς", απέκτησε μια χαραμάδα και δεν κρατιέμαι από το να χώσω το μάτι μου στη σχισμή.

9 σχόλια:

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Καλά μιλάμε ότι τόσο που έχεις εντρυφήσει στο θέμα ,αυτό το χειρόγραφο πρέπει να μετονομαστεί σε ‘χειρόγραφο Κονιδάρη’:-)
Άσε που στην ιστορία του εμπλέκονται τόσοι και τόσοι ‘φαρμακοτρίφτες’, που αυτοδίκαια πρέπει να θεωρηθείς ο συνεχιστής…
Πολύ ωραία ανάρτηση Παναγιώτη! (και διάβασα και όλες τις παραπομπές σου σε παλαιότερες σχετικές). Αναμένω κι άλλα ενδιαφέροντα!
Υ.Γ …Μη μου πεις να διαβάσω το βιβλίο σου φραγγοφονιά. Θα το κάνω, όταν θα είμαι στο κατάλληλο mood…Dan Brown (ελπίζω να μη σε πρόσβαλα):-)
Υ.Γ2 Βρε λες να περιέχει τελικά το μυστικό της ‘φιλοσοφικής λίθου’? Χρήσιμο θα είναι σε ‘μέρες Δ.Ν.Τ’…

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Υ.Γ.3 Ωραίο και το νέο 'προφίλ' του βλόγ :-)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ριζό
Ευχαριστώ για το λιβάνισμα, αν και δε μου αξίζει. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δε μου αρέσει η σύγκριση με τον Μπράουν (ευκολονόητο), αλλά το έχω ακούσει τόσες φορές που έχω πάψει να θυμώνω.

Τι;! Δεν έχεις διαβάσει ακόμα το βιβλίο; Ιιιιιιι!

Ποιό απ' όλα τα προφίλ σου άρεσε, γιατί έχω δοκιμάσει καμιά τριανταριά από χτες, μέχρι που βαρέθηκα και άφησα τα ρολόγια να κρέμονται σαν τη δαμόκλειο σπάθη.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Αυτό με τα ρολόγια ντε!
Μου θυμίζει οτι οι ώρες μας είναι μετρημένες, οπότε με ξεαγχώνει από τα βάσανα της καθημερινότητας...

Οσα πάνε κι όσα έρθουν βρε αδερφέ.

Emmanuel Manolas είπε...

Καλή εξέλιξη! Μακάρι να βοηθήσει να διαβάσουν κι άλλοι το ωραίο βιβλίο σου.
Το φόντο με τα ρολόγια καλό είναι με πρώτη ματιά, αλλά αν ο λεπτοδείκτης είναι σωστός, τότε ο ωροδείκτης θα έπρεπε να είναι πιο κοντά στο 12 κατά 1/20 του κύκλου. Μην το αλλάξεις! :)

Ανώνυμος είπε...

Αφού θα μπεις πάλι μέσα στο χειρόγραφο, τι λες για μια συνέχεια του; Κάτι θα βρεις εσυ.
Ίσως έτσι κάποιοι (rizo) να αναγκαστούν να τα διαβάσουν κ τα δυο (αστείο, χιούμορ).
Μη βαράτε παιδιά, είμαι φανατικός του Παναγιώτη.
Πολύ ωραίο το νέο προφίλ.

Tom

Γιάννης Πλιώτας είπε...

Ναι, είναι ωραία τα ρολόγια.
Έμπαινα συχνά στο blog, αλλά δεν είχα σχολιάσει.
Μόλις έγινε γνωστή η χρονολόγηση του Βόινιτς ένας φίλος μού έγραψε στο facebook να γράψω ένα βιβλίο για το χειρόγραφο : )
Ήθελα πολύ καιρό να διαβάσω το Χειρόγραφο της Πράγας, πλέον το ενδιαφέρον μου αναθερμάνθηκε.

margaritari είπε...

Πριν περιπου 2 μηνες εψαχνα σε μια "φιλικη" βιβλιοθηκη...και καπως ετσι επεσε στα χερια μου το "χειρογραφο της Πραγας"
Με κεντρισε τοσο πολυ που δε μπορουσα να το αφησω απο τα χερια μου.
Με συντροφευσε στο ταξιδι μου στην Αγγλια και αναζωπυρωσε την διαθεση μου για ταξιδια και γνωση!
Το "χειρογραφο" περναει απο χερι σε χερι... και πορωνει καθε αναγνωστη!
Θελω να σε ευχαριστησω απειρως εκ μερους της παρεας μου για την εμπειρια που μας προσφερεις!

Υ.Γ. Αδημωνουμε για το επομενο σου βιβλιο!!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@margaritari
Ευχαριστώ ταπεινά, με κάνετε να κοκκινίζω...

Ναι, κάτι ετοιμάζω. Για την ώρα καβγαδίζω με μερικά διηγήματα, αλλά έχω δουλέψει και 2 μυθιστορήματα. Αν ο χειμώνας κρατήσει την ψυχραιμία του, μάλλον κάτι θα γεννηθεί. Αν πάλι κυοφορήσει αγώνες (πολύ πιθανό), ίσως να γεννηθεί κάτι διαφορετικό.

Θα δούμε...
Να είστε καλά.