Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ!

Η φράση του τίτλου δεν είναι τυχαία. Την εκστόμισε γιαγιά προ ημερών στο φαρμακείο, σαν κατάρα για την κυβερνητική πολιτική και για τις απάνθρωπες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Οι εξελίξεις στη χώρα είναι τραγικές. Η λαίλαπα δεν άφησε φυσικά απέξω κανέναν. Ας μου επιτραπεί να αναφερθώ στα καθ' ημάς. Σήμερα και αύριο όλα τα φαρμακεία της χώρας βάζουν λουκέτο. Το Σάββατο θα αποφασιστεί η συνέχιση των κινητοποιήσεων. Κι αυτό εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης, αλλά και λόγω κρίσιμης παραγράφου που προστέθηκε αιφνιδιαστικά (νύχτα) στο άθλιο νομοσχέδιο και που βάζει μπουρλότο στα θέμελα του φαρμακευτικού συστήματος. Μετά την αύξηση της φορολόγησης, την αύξηση του ΦΠΑ και την δραματική μείωση των τιμών των φαρμάκων, η κυβέρνηση θα προσχωρήσει τόσο στο άνοιγμα του φαρμακευτικού επαγγέλματος, όσο και στην δραστική μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων. Casus belli, τελεία και παύλα.



Ας μη βιαστεί κάποιος να μου καταλογίσει ότι προσπαθώ να υπερασπιστώ συντεχνιακά κεκτημένα. Κι αυτό γιατί τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην ολοσχερή καταστροφή του συστήματος υγείας και θα στραφούν σε σύντομο χρονικό διάστημα εναντίον του Έλληνα ασφαλισμένου. Θα εξηγήσω το πώς και το γιατί.

Εδώ και πολλά χρόνια ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) έχει καταθέσει στοιχεία, έρευνες, προτάσεις και υπομνήματα για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Προτάσεις που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο της συνταγογράφησης, τις ασύλληπτες ρεμούλες των νοσοκομείων, τα γενόσημα φάρμακα, την μηχανοργάνωση του συστήματος κτλ. και που οδηγεί (με το νι και με το σίγμα) σε μείωση του κρατικού κόστους κατά 1,8 δις ευρώ ετησίως! Στου κουφού την πόρτα...


Αντί αυτών, ξεσκίζει τους φαρμακοποιούς στην φορολόγηση και αυξάνει (και θα αυξήσει ξανά) το ΦΠΑ, τη διαφορά του οποίου επωμιζόμαστε αφού η τιμή του φαρμάκου είναι σταθερή. Από 1η Μάη μειώνει και τις τιμές των φαρμάκων μέχρι και 27%. Αυτό για ένα φαρμακείο που έχει στοκ στα ράφια του (υποχρεωτικά και δια νόμου) σημαίνει άμεσες απώλειες από 7-15.000 ευρώ. Όμως όλα αυτά οι φαρμακοποιοί τα έκαναν γαργάρα αφού το αισθάνθηκαν (κακώς λέω εγώ) ως τη δική τους συνεισφορά στην υποτιθέμενη οικονομική κρίση.


Τα νεογέννητα μέτρα όμως τείνουν να γίνουν εξοντωτικά. Το άνοιγμα του επαγγέλματος μας δεν είναι ένα βήμα προόδου, είναι πολλά βήματα πισωγυρίσματος με τελικό θύμα τον απλό πολίτη. Ο στόχος του ΔΝΤ (αυτοί δε μας κυβερνάνε;) είναι η μεσοπρόθεσμη απελευθέρωση τνω τιμών των φαρμάκων (αντί της κρατικής -χαμηλής-διατίμησης). Ταυτόχρονα, με το άνοιγμα, θα εισρεύσουν στο σύστημα, όχι πια πτυχιούχοι φαρμακοποιοί μα λαμόγια επιχειρηματίες, που δε θα έχουν καμιά σχέση με την επιστήμη. Δηλαδή, για να το πω λαϊκά, τα φάρμακα θα τα πουλάει σε όποια τιμή θέλει ένα είδος Super Market, δίπλα στις μπαταρίς, τις ομπρέλες, τα τυριά και τα ποτά. Αυτό θα έχει άμεσο όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού αυτά θα απιτήσουν εκπτώσεις στα φάρμακα. Τα λαμόγια θα ρίξουν τεχνητά και προσωρινά τις τιμές και οι κοινοί φαρμακοποιοί θα χάσουν τη δουλειά τους, αφού δε θα μπορούν να αντέξουν σε μια τέτοια διαδικασία ανταγωνισμού. Το ίδιο δηλαδή που γίνεται με τα μπακάλικα μπροστά στα κολοσσιαία Super Market. Όταν όμως θα κλείσουν -μοιραία- τα 2/3 των φαρμακείων, οι πτυχιούχοι φαρμακοποιοί θα γίνουν υπάλληλοι των επιχειρηματιών ή θα αλλάξουν επάγγελμα. Συντοχρόνως, οι απελευθερωμένες τιμές θα αρχίσουν να παίρνουν την ανιούσα και τα ταμεία στο τέλος θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά. Στο τέλος αυτού του σκοτεινού διαδρόμου, κάποιοι πλούσιοι θα έχουν πλουτίσει ακόμα περισσότερο, τα ασφ. ταμεία θα βρίσκονται ξανά σε αδιέξοδο, οι φαρμακοποιοί δε θα μπορούν πια να υψώνουν αναχώματα στο τσουνάμι και οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν φάρμακα μόνο αν έχουν λεφτά, ειδάλλως θα ψοφάνε. Σενάριο fiction; Καθόλου. Δρομολογημένο σχέδιο της επόμενης πενταετίας. Ρωτήστε και στο Υπουργείο Ανάπτυξης (που ρώτησε και ο ΠΦΣ), να δείτε ότι μιλάνε για 4500 φαρμακεία, εκεί που σήμερα είναι 10500. Φαρμακεία χωρίς φαρμακοποιούς φυσικά.


Γιατί όμως οι φαρμακοποιοί δε φταίνε καθόλου για το χάλι στον χώρο της υγείας; Να το εξηγήσω όσο πιο συνοπτικά μπορώ.


α) Το ποσοστό κέρδους ενός φαρμακείου κυμαίνεται από 10-12%. Ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 10,8% και όχι 35%, όπως επί ημερών διατυμπάνιζαν κάποια δημοσιογραφικά σκουλήκια, ευρισκόμενα σε διατεταγμένη υπηρεσία. Το ποσοστό αυτό ίσα που αρκεί για την επιβίωση ενός μέσου φαρμακείου (πχ ενός συνοικιακού της Αθήνας). Μείωσή του σημαίνει λουκέτο.
β) Οι φαρμακοποιοί είναι οι μόνοι που καταβάλουν το ΦΠΑ πριν ακόμα το εισπράξουν από τα Ταμεία. Είναι οι πρώτοι στη λίστα των επαγγελμάτων με ειλικρινείς φορολογικές δηλώσεις (μηδενική φοροδιαφυγή) αφού, εκ των πραγμάτων, για να πληρωθούν, κόβουν τιμολόγια στα Ταμεία.
γ) Το φαρμακείο πιστώνει επ' αόριστον και αγόγγυστα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, δεκαετίες τώρα, επιτρέποντας σε κάποιους να ασκούν πολιτική με τα λεφτά των φαρμακοποιών.
δ)Το φαρμακείο λειτουργεί και παρέχει υπηρεσίας σε 24ωρη βάση, σε γιορτές και αργίες, χωρίς προσαύξηση των τιμών του και χωρίς πληρωμή των υπερωριών του. Η 24ωρη βάση και οι 365 μέρες το χρόνο, για το δικό μου φαρμακείο πχ, που είναι το μόνο στο νησί, δεν είναι σχήμα λόγου, είναι απλά ένα γεγονός. Το κινητό μου έχει να κλείσει 12 χρόνια.
ε)Σε κάθε ελληνικό φαρμακείο αντιστοιχούν 950 κάτοικοι, όταν σε άλλα κράτη της ευρωζώνης οι αναλογίες είναι από 3-10.000/ φαρμακείο. Προς τί η απελευθέρωση του επαγγέλματος, αν όχι για να εξαφανιστούν τα μισά;
στ)Η φαρμακευτική δαπάνη δεν καταλαμβάνει παρά το 21% της συνολικής υγειονομικής δαπάνης για το κράτος. Ούτε κουβέντα όμως για τα κυκλώματα των βιομήχανων, των εταιριών, των μανατζαραίων των νοσοκομείων και κάποιων γιατρών που λυμαίνονται τη νοσοκομειακή περίθαλψη, τις κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις, την τεράστια διακίνηση ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων, των βοηθημάτων και των παραφαρμακευτικών υλικών. Το ξύλο δεν το τρώει ο γάϊδαρος, αλλά το σαμάρι.
ζ) Η φαρμακευτική βιομηχανία με τον ν.3457/2006 χρωστάει 400 εκ. ευρώ στο κράτος μόνο την τελευταία τριετία, ενώ το κράτος χρωστάει τους τελευταίους μήνες 300 εκ. ευρώ στους φαρμακοποιούς, μόνο από τον ΟΠΑΔ! Επιπρόσθετα, από την λιανική τιμή ενός φαρμάκου, το 63% πηγαίνει ως καθαρό κέρδος στην τσέπη του βιομήχανου! Όταν η υπουργός τους κάλεσε για να συζητήσει ενδεχόμενη μείωση του υπέρογκου κέρδους τους, μόνο που δεν την έδειραν. Ο κυρ-Γιαννακόπουλος μάλιστα -που λεφτά για πράσινα σώβρακα και φανέλες του περισσεύουν και με το παραπάνω- απείλησε με φυγή της εταιρίας του στην Τουρκία. Και η Κατσέλη έγινε Κάτσε-καλή, κοτούλα δηλαδή. Εμ, βέβαια. Αφού οι ίδιοι είναι που τους χρηματοδότησαν τον προεκλογικό αγώνα και στηρίζουν με τις διαφημίσεις και τα κεφάλαιά τους τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια των εκάστοτε κυβερνώντων. Με τους ίδιους βιομήχανους έχουν φιλίες και κάνουν διακοπές με πολυτελείς θαλαμηγούς σε ελληνικά νησιά, όπως το Μεγανήσι. Δεν τα βάζεις εύκολα διάολε με τους κολλητούς σου!



Εδώ είναι η ώρα να ξεκαθαρίσουμε κάποια πραγματάκια. Σαφώς και οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να υποφέρουν ανάλογα με όλους τους άλλους Έλληνες, ακόμα κι αν δε συμμετείχαν (όπως εξάλλου ισχύει για τους περισσότερους Έλληνες) στη διόγκωση του εξωτερικού χρέους. Σαφώς και οι τιμές των φαρμάκων θα πρέπει να είναι όσο πιο χαμηλές γίνεται γιατί αυτό βοηθάει τον απλό κοσμάκη με τον οποίο συμπάσχουμε καθημερινά, ειδικά όταν μας φεσώνει μέχρι το τέλος του μήνα που θα πάρει την πενιχρή του σύνταξη. Σαφώς και οι φαρμακοποιοί πρέπει, ακόμα και κάτω από τις μεγαλύτερες αντιξοότητες, να συνεχίσουν ευσυνείδητα το έργο τους. Ένα έργο που, να σημειωθεί, κάνει οικονομία στο κράτος. Όχι μόνο είμαστε σύμβουλοι υγείας, όχι μόνο μετράμε πιέσεις, ζάχαρα ή ρυθμίζουμε δόσεις και ελέγχουμε αλληλεπιδράσεις, όχι μόνο γνωρίζουμε το ιστορικό του ασθενούς και δίνουμε τις πρώτες βοήθειες (προσωπικά, είχα την τύχη να σώσω δύο ανθρώπινες ζωές αυτά τα 12 χρόνια), αλλά και αποτελούμε κυματοθραύστη για μια σωρεία μικροπεριστατικών που αλλιώς θα έσπευδαν στο ΕΣΥ. Είναι ακόμα σαφές ότι έχουμε δεχτεί απανωτά πλήγματα, και όχι μόνο οικονομικά και τα έχουμε καταπιεί αμάσητα. Ίσαμ' εδώ όμως!


Αυτό που δεν νοείται και που σε καμιά περίπτωση δε θα επιτρέψουν οι ΦΣ της χώρας είναι το να εξευτελιστεί ο φαρμακοποιός ως επιστήμονας και ως άνθρωπος. Δε θα δεχτούμε επουδενί να πωλούνται φάρμακα δίπλα στα παριζάκια (πιθανόν και από την ίδια πωλήτρια), ούτε να διακινούνται αυτά από επικίνδυνα ανειδίκευτους ή αστοιχείωτους σκιτζήδες με μόνο στόχο το ξεζούμισμα και όχι την ίαση του ασθενούς. Σε καμία περίπτωση δε θα γίνουμε υπαλληλίσκοι σε ξένα (φύσει και θέσει) φαρμακεία. Ούτε θα υποστούμε την καταβαράθρωση της αρχαίας μας επιστήμης και την υποβάθμισή της σε επίπεδο στυγνής εμπορευματοποίησης ενός κοινωνικού αγαθού, όπως χαρακτηρίζει το Σύνταγμα το φάρμακο. Και τέλος, δε θα πάψουμε να είμαστε άνθρωποι στην υπηρεσία άρρωστων συνανθρώπων μας, και μάλιστα εκείνοι ακριβώς που έχουν δώσει όρκο να προστατεύουν και να διαφυλάσσουν τη δημόσια υγεία. Όπως έδειξε και η σημερινή μας Γενική Συνέλευση, θα αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων. Αν είναι απαραίτητο, θα ιδρώσουμε και θα ματώσουμε τους πάγκους μας. Μέχρι πότε; Αν χρειαστεί, λέω εγώ, μέχρι να δω τον τελευταίο βουλευτή να κρεμιέται με τα άντερα του τελευταίου φαρμακοβιομήχανου. Ή μέχρι να δω τον τελευταίο εκπρόσωπο του ΔΝΤ να ξεψυχάει σπαρταρώντας από τις παρενέργειες μιας φούχτας χαπιών.


Δε με νοιάζει αν θα πεινάσουν τα παιδιά μου σήμερα. Με νοιάζει μόνο να μην ντρέπονται για τον πατέρα τους αύριο.


Υ.Γ. Ραντεβού στους δρόμους.

56 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κ Κονιδάρη με ποιο κριτήριο λέω εγώ να έχετε εσείς δουλειά και όχι ο συμπολίτης σας που σπούδασε τα ίδια μ'εσάς?Μ'αυτό της κληρονομικότητας?
Για να σας προλάβω μην ρίξετε το φταίξιμο στην πολιτεία για τον μεγάλο αριθμό φαρμακοποιών που δέχτηκε στα πανεπιστήμια.Με μικρότερο αριθμό εισακτέων,ίσως να είχατε μείνει με ένα μπακάλικο στο χωριό σας.Ωραία να κατεβείτε για αγώνα,όχι για να υπερασπειστείτε τα κεκτημένα σας,αλλά για να δημιουργήσετε συνθήκες, ώστε να ανοίξει το επάγγελμα και συγχρόνως να μην συμβούν όλα τα υπόλοιπα που περιγράφετε.
2ον Όλα αυτά που περιγράφονται δεν τα βλέπετε μεσά από τους διαστρεβλωμένους φακούς του προσωπικού σας συμφέροντος?Διορθώστε με αλλά τέτοιες μελέτες συνηθίζεται να γίνονται κατά παραγγελία.
Και για να μην παρεξηγηθείτε δεν μιλάω προσωπικά για εσάς αλλά γι'αυτό που αντιπροσωπεύετε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Αγαπητέ φίλε, δέχομαι εκ των προτέρων ως καλοπροαίρετη την παρέμβασή σας. Κάνετε όμως θαρρώ ένα μικρό λάθος. Δε μιλάει η νομοθετική ρύθμιση για άνοιγμα του επαγγέλματος στους υπόλοιπους φαρμακοποιούς, οπότε και σαφώς δεν τίθεται ζήτημα- τουλάχιστον όχι από μένα. Δεν έχει δηλαδή να κάνει με το να βρουν δουλειά και όσοι τελειώνουν τώρα το Πανεπιστήμιο. Αντίθετα στοχεύει να εξοντώσει ΚΥΡΙΩΣ αυτούς. Το άνοιγμα αναφέρεται σε επιχειρηματίες στυλ Μαρινόπουλου, Λαβίδα και Γιαννακόπουλου που θα δημιουργήσουν αλυσίδες πολυφαρμακείων-super market εξαφανίζοντας τους φαρμακοποιούς από το χάρτη.

Δεύτερον, η μελέτη που δείχνει το κέρδος επί της λιανικής, αντίθετα με αυτό που φανταστήκατε, έγινε από τους φαρμακοβιομήχανους (από ιδιωτική εταιρία γκάλοπ το 2009). Άρα κανενός είδους συντεχνιακή κατεύθυνση κι εδώ.

Τρίτο και σημαντικότερο. Ίσως το δικό μου μέλλον να μην είναι καν συνδεδεμένο με το φαρμακείο. Θα μπορούσα κάλλιστα να ασχοληθώ περισσότερο με τις άλλες μου δραστηριότητες, όπως το γράψιμο. Υπάρχει όμως και μια αξιοπρέπεια και ένα φιλότιμο που δεν μπορούν να γίνουν εμπορεύσιμα και μιλάω κυρίως γι' αυτά.

Να τονίσω εδώ ότι τα κλαδικά μας ζητήματα δε σημαίνει ότι με αποπροσανατολίζουν από τη γενικότερη δραματική κατάσταση. Τα βλέπω τα προβλήματα, τα συμμερίζομαι και συμμετέχω στους αγώνες άλλων κλάδων, τόσο από τη θέση του αιρετού, όσο και αυτή του απλού ανθρώπου.Οι αγώνες για καλύτερες συνθήκες ζωής, για δικαιότερη κοινωνία και για εξάλλειψη των τεράστιων ανισοτήτων δεν κοιτούν πτυχία ή μη, ούτε ταξικές και άλλες προκαταλήψεις.

Ελπίζω να συναπαντηθούμε σε αυτούς τους αγώνες (εκτός κι αν είστε φαρμακοβιομήχανος).

S G είπε...

δεν μου λες λοιπον παναγιωτη, γιατι πρεπει να πληρωνω εγω την υπαρξη του Χ φαρμακοποιου στον χαρτη? Δεν εχεις καταλαβει οτι σκοπος της πολιτειας μας δεν μπορει να ειναι η προστασια μιας συντεχνιας εις βαρος ολων των πολιτων?

Και αν οντως ενδιαφερεσαι για την υγεια μας, λες σοβαρα οτι χρειαζομαι φαρμακοποιο για να αγορασω ασπιρινες και ντεπον? Πρεπει να ψαχνω καποιον που δεησε να εφημερευσει για να παρω απλο φαρμακο για την διαρροια πχ?

Αυτο που κανουν ας πουμε στις ΗΠΑ ειναι να πουλανε οποιοι θελουν (πχ σουπερμαρκετ) μη συνταγογραφουμενα φαρμακα, αλλα μονο εξειδεικευμενοι φαρμακοποιοι να πουλανε τα συνταγογραφουμενα. Απλο δεν ειναι?

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ είπε...

Μπράβο κε Κονιδάρη .Καλά τα είπατε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@SG
Φίλτατε, γιατί πιστεύετε ότι πληρώνετε τους φαρμακοποιούς; Όπως εξήγησα, μάλλον τη βιομηχανία του φαρμάκου πληρώνετε (κι εσείς κι εμείς). Έχει διαφορά. Τη μέριμνα της Πολιτείας στην οποία αναφερθήκατε την αισθάνονται στο πετσί τους όλοι οι Έλληνες, να μην επεκταθώ.

Ας επιστρέψουμε όμως στην αχρείαστη για σας "συντεχνία" μου. Το παράδειγμα της Αμερικής που θίγετε δεν είναι και το καλύτερο. Καταρχήν οι φαρμακοποιοί εκεί, ακόμα κι αυτοί που εργάζονται σε ένα νοσοκομείο, εκτός από τις άριστες συνθήκες εργασίας και τον σεβασμό των πολιτών που απολαμβάνουν, πληρώνονται με 50-70 $ την ώρα, κάπου 100-120 χιλιάδες το χρόνο. Αυτά τα νούμερα εμείς τα κοιτάμε με τα κυάλια. Γνωρίζετε φαντάζομαι και τις αντιδράσεις που είχε το πολύκροτο νομοσχέδιο Ομπάμα για την Υγεία, μόνο και μόνο γιατί ήθελε να δίνει τη δυνατότητα περίθαλψης σε χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Άρα η Αμερική δεν είναι το πρότυπο του κοινωνικού κράτους. Σημειωτέον ότι λίγες μέρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου οι τιμές των φαρμάκων εκτινάχτηκαν. Ψάξτε το γιατί. Έχω κάθε καλοκαίρι πολλούς Μεγανησιώτες που ζουν στο Αμέρικα και επισκέπτονται το φαρμακείο. Γιατί παίρνουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων μαζί τους; Μα γιατί εκεί τα φάρμακα είναι πανάκριβα. Όταν τους λέω ότι ένα κουτί Lipitor κοστίζει 24,31 ευρώ γουρλώνουν τα μάτια τους, αφού στην χώρα της ελευθερίας στοιχίζει 100 ντάλλαρς. Κι αν εσείς εντέλει μπορείτε και θέλετε να πληρώνετε τα φάρμακά σας κατά την όρεξη μιας φαρμακευτικής ολιγαρχίας, η γιαγιά στο χωριό μου που παίρνει 300 ευρώ σύνταξη του ΟΓΑ, ούτε μπορεί, ούτε και θέλει.

Αν δε σας απασχολεί το ποιο χέρι σας δίνει τα φάρμακά σας, τότε φαντάζομαι ότι δεν θα σας απασχολεί και ποιο χέρι σας χτίζει το σπίτι ή ποιός σας υπερασπίζεται στο δικαστήριο ή ποιός μαθαίνει τα παιδιά σας γράμματα. Εκτός κι αν η μόνη ενοχλητική συνομοταξία επιστημόνων είναι αυτή των φαρμακοποιών, ενώ οι οικονομολόγοι πχ είναι χρήσιμοι και απαραίτητοι. Φυσικά λοιπόν και μπορούμε εσείς κι εγώ να αλλάξουμε μια λάμπα σπίτι μας. Μπορούμε όμως να κάνουμε ολόκληρη την ηλεκτρική εγκατάσταση; Δεν ξέρω για σας αλλά εμένα θα με βρούνε κάρβουνο (πράγμα που εξάλλου κοντεύει να συμβεί ακόμα και με την λάμπα). Θέλω να πω, είναι εύκολο να δίνει κανείς φάρμακα. Να παρέχει όμως φαρμακευτικές γνώσεις όχι. Εκτός κι αν δεν σας πειράζει να καταλήξει το παιδί σας με σύνδρομο Reye (με 20-30% ποσοστό θνησιμότητας) ή εσείς με γενικευμένη εσωτερική αιμορραγία (επειδή ταυτόχρονα παίρνετε αντιπηκτικά) από μια απλή ασπιρινούλα που σας χορήγησε μια καλλίπυγος χαμογελαστή κοπελίτσα. Ή πάλι, μπορεί να μη σας μέλλει που θα πάθετε λιπώδη διήθηση από τα ντεπονάκια. Μπορεί και να μη σας απασχολεί να σας εξηγήσει κάποιος (που σε τελική ανάλυση ούτε τις γνώσεις θα έχει, ούτε την αρμοδιότητα, ούτε την όρεξη) τη σχέση που έχει ο βήχας σας με τους αναστολείς ασβεστίου που παίρνετε ή την ανάγκη διακοπής της αλλοπουρινόλης στην κρίση ποδάγρας σας. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι για όλα αυτά, αν εσείς δεν το θέλετε. Με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορώ να σας εμποδίσω να ανεβείτε στην ταράτσα σας και να σαλτήσετε στο κενό.

Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να συνεχίσω να αγωνίζομαι για αυτόν που θεωρώ δίκαιο κόσμο, μιας και είχα την τύχη (ή την ατυχία) να φέρω δύο αθώα παιδιά σε αυτόν. Και αυτό θα συνεχίσω να το κάνω είτε σα φαρμακοποιός, είτε σαν καπνοδοχοκαθαριστής.

@Ημερολόγιο Καταστρώματος
Μένει να τα κάνω και καλά.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ο Κονιδαρης έχει δίκιο παλληκάρια! Ας μη ξεχνούμε ότι ο φαρμακοποιός στην Ελλάδα παρέχει και ιατρικές συμβουλές (έως εκεί που ‘φθανει’ το επιστημονικό του χέρι) συχνά σωτήριες, παρέχει πρώτες βοήθειες (ακόμη και μια πίεση που μετραει μπορεί να αποβεί σωτήριο γεγονός για κάποιους) κ.α. πολλά. Και στο φινάλε, ένας επιστήμονας Φαρμακοποιός δεν θα σου πασάρει ότι να ναι π.χ για αδυνάτισμα ,γ ια να βγάλεις μαλλιά κ.α με ΜΟΝΑΔΙΚΟ κριτήριο το κέρδος. Η έστω, θα το κάνει σίγουρα σε ελάσσονα βαθμό από άλλους ΜΗ επιστήμονες.
Επιτέλους πρέπει να υφίσταται σ’ αυτό το ρδελομπού και κάποια μίνιμουμ κατοχύρωση έναντι του όποιου αλμπάνη με τα όποια οικονομικά ή άλλα κίνητρα!
Και μιλώ ορμώμενος και από το χάλι του δικού μου επαγγέλματος, όπου οποίος θέλει δηλώνει : ‘σύμβουλος’, ‘προτζεκτ μανατζερ σαινης’, ‘διακοσμητης τουαλετας και αλλων εσ. χώρων, και άλλα ωραία’. ΑΣΕ δε τις κατασκευές, όποιος έχει πέντε καδρόνια και πέντε φράγκα δηλώνει και εργάζεται ΕΛΕΥΘΕΡΑ ως εργολάβος –κατασκευαστής! Εδώ και 40 χρόνια ‘φτιάχνεται’ ακόμη το σχετικό μητρώο…..

Ανώνυμος είπε...

Τοm

Καλημέρα Παναγιώτη,

Μου λύθηκαν πολλές απορίες και απο το άρθρο σου και απο τις απαντήσεις σου στα σχόλια. πολύ καλό.
Μαζί σας και καλό κουράγιο.
Εμείς ήμασταν και την τετάρτη και την Πέμπτη στη Βουλή.
Ο αγώνας συνεχίζεται...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα κ Κονιδάρη.Είμαι ο 1ος ανώνυμος.
Τι γνώμη έχετε γι'συτό?
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=541424
Κατά την άποψη μου είναι αδιαφορία γιατρών για τους ασθενείς,πρόβλημα στην εκπαίδευσή τους και καταλήγει αντιπαραγωγικό,κυρίως πιστεύω το 2ο.
Η αρχική παρέμβασή μου δεν ήταν καλοπροαίρετη ούτε βέβαια και κακοπροαίρετη,πάντα προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός,απλά έθεσα κάποιους προβληματισμούς που είχα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ανώνυμος
Είδα το λινκ. Δε μου λέει και πολλά πράγματα. Θα μου ήταν πιο χρήσιμο αν είχε συγκριτικά στοιχεία με το τι γίνεται ας πούμε στη Σουηδία ή την Φινλανδία και στα άλλα επαγγέλματα. Μάλιστα θεωρώ το ποσοστό των Ελλήνων γιατρών που κάνουν χρήση υπολογιστή υψηλό σε σχέση με τον μ.ο. των Ελλήνων γενικά. Αυτό όμως από μόνο του δε με συγκινεί και τόσο. Κανένα κομπιούτερ δε θα κάνει -τουλάχιστον όχι ακόμα- διαφορική διάγνωση. Οι Έλληνες γιατροί, το έχω ξαναγράψει, βρίσκονται σε πολύ υψηλή στάθμη (ιατρικά), κι ας δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και με μισθούς γελοίους (αυτοί του ΕΣΥ).

Υπάρχει ωστόσο και κάτι ακόμα. Έστω ότι ένας γιατρός εξειδικεύεται και χειρίζεται στα δάκτυλα ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής διαχείρισης ασθενών με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό προσφέρει. Και μετά; Με ποια κάρτα ασθενούς θα δουλέψει; Ποιος του εξασφαλίζει μια ονλάιν σύνδεση με τα Ταμεία, με αρχείο δεδομένων (πχ. ιατρικά πρωτόκολλα, φαρμακευτική νομοθεσία κτλ;). Το κράτος μας είναι αυτό που έχει καθυστερήσει πολύ να μπει στην ηλεκτρονική εποχή και όχι οι γιατροί. Το ίδιο ισχύει και με μας, μη φοβάστε. Το πρόγραμμα "Διοσκουρίδης" που τρέχουν οι περισσότεροι φαρμακοποιοί, σε μένα κάνει μισή δουλειά. Βλέπετε, λόγω νησιού, οι περισσότεροι ασφαλισμένοι είναι του ΝΑΤ. Το ΝΑΤ τώρα, δεν ανήκει στο Υπουργείο Υγείας, αλλά σε αυτό της Εμπορικής Ναυτιλίας! Έτσι δεν έχει μπει στον κόπο να βγάλει συνταγολόγια ενιαίου τύπου και ο "Δ" δεν αναγνωρίζει αυτές τις συνταγές! Ήτοι, τις μισές και πλέον ημερήσιες καταστάσεις φαρμάκων τις περνάω με το χέρι. Έγινα νομίζω σαφής :-)

Και βέβαια, όλο αυτό το υπεργραφειοκρατικό σύστημα που μετατρέπει γιατρούς και φαρμακοποιούς σε χαρτογιακάδες, πρέπει το συντομότερο να εκλείψει, σε αυτό συμφωνούμε.

espectador είπε...

Αν δεν εχει κανεις στην ελληνικη περιφερεια ισως ειναι δυσκολο να καταλαβει τις συνεπειες αυτων που περιγραφει ο κ. Κονιδαρης, Τωρα με την αποψιλωση των κεντρων υγειας, ο ρολος των φαρμακειων και φαρμακοποιοων (οπου υπαρχουν) ειναι πολυ σημαντικος. ξερετε ποσος κοσμος εξαρταται απο τις καλες και φιλοτιμες υπηρεσιες τους? Η προσωπικη σχεση που αναπτυσσεται ειναι η καλυτερη αισθηση ασφαλειας που νοιωθει η γιαγια και ο παππους του απομακρυσμενου χωριου (και μη γελιεστε λιγα χιλιομετρα εξω απο μεγαλη πολη μπορει να ειναι αυτο).
Η μεγαλη ρεμουλα πραγματικα γινεται μεσα στα νοσοκομεια στα οποια πρεπει να γινει σοβαρος και αυστηρος ελεγχος.

Unknown είπε...

Τέλειο το κείμενο !

Καθότι δεν είμαι συγγραφέας, θα μπορούσα να το εκτυπώσω και να το μοιράσω στους πελάτες μου αύριο στην εφημερία μου?

(Με αναφορά στο όνομά σου και στο ιστολόγιο φυσικά!)

Ευχαριστώ,

Κατερίνα Καγιά
Βόλος

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@espectador
Θα ήθελα να μου πει κάποιος τι πραγματικά θα γίνει με τα σχετικά απομονωμένα μέρη (ορεινές περιοχές, νησιά κτλ) αν επικρατήσει το καθεστώς των ισχυρών αλυσίδων φαρμακείων (μη φαρμακοποιών-επιχειρηματιών). Υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που να πιστεύει ότι θα δείξουν την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία για να ανοίξουν φαρμακεία σε αυτά τα μέρη, όταν θα έχουν κλείσει τα δικά τους οι φαρμακοποιοί; Σιγά τα ωά! Ό,τι γίνεται και με τις θαλάσσιες γραμμές στο Αιγαίο. Δε με συμφέρει κύριε αυτή η βραχονησίδα, δεν είναι αρκετά κερδοφόρα, το κλείνω το μαγαζί. Και ο κοσμάκης; Α, για αυτόν να μεριμνήσει το κράτος, να μας επιδοτήσει, να, να, να...

Πόλεμος σου λέω είναι. Πόλεμος ατελείωτος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Κατερίνα
Φυσικά, τα κείμενα, το έχω ξαναπεί, απ' τη στιγμή που γράφονται ανήκουν σε όλους (τουλάχιστον τα δικά μου). Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όπως και όταν θέλεις.

espectador είπε...

@ Παναγιωτη

Εγω αναφερομαι σε ακομη πιο ομαλες περιοχες απο τα νησια. Ζω στην Θρακη. Περιττο να πω οτι στην ορεινη περιοχη (μουσουλμανικη) δεν υπαρχει ουτε ενα φαρμακειο, στην αλλη την ..ας την πουμε χριστιανικη υπαρχει ενα και τρομαζω στην σκεψη τι θα γινει αν κλεισει.
Να σκεφθειτε οτι στον καμπο τα φαρμακεια ειναι εξ ισου λιγα (2 σε μια μεγαλη περιφερεια) που εξυπηρετει ηλικιωμενους κατα τεκμηριο , ανθρωπους. Αλλα και μεσα στην πολη (Ξανθη) που ειναι αρκετα τα φαρμακεια, ησ χεση με τον φαρμακοποιο ειναι κατι παραπανω απο φιλικη. Εξυπηρετσηεις καθε ειδους, μικρες ιατρικες συμβουλες και εξυπηρετσηεις (μετρηση πιεσης, ζακχαρου κ.λ.π.). Τρομαζω στην σκεψη του σεναριου-που θα γινει πραγματικοτητα-που αναφερει ο παναγιωτης. Θα ειναι τρομερο.

chessman είπε...

Δεν είχα σκοπό να παρέμβω σ' αυτή την ωραία συζήτηση αλλά με προκάλεσε ο espectador με τις δακρύβρεχτες ανακρίβειές του (η απλά τη βαθειά άγνοια που του έχουν επιβάλλει). Κατ' αρχάς φίλε μην τρομάζεις και τόσο μην ξεμείνεις από φαρμακείο μια που στον Εχίνο έχει ήδη 2, στη Σμύνθη λίγο πιο κάτω άλλο ένα, στον κάμπο πάλι τεράστιος αριθμός, στα Άβδηρα έχει 1, στη Γενησσέα έχει άλλο, στο Άβατο επίσης (αυτό είναι παραμάγαζο ενός αξιότιμου εκατομμυριούχου που έχει κι άλλο φαρμακείο στο Ν. Ξάνθης), στη Διομήδεια άλλο, στο Μυρωδάτο άλλο και πολλά άλλα να μην κουράζω. Πριν καθίσουμε όλοι μαζί και κλάψουμε για τους φαρμακοπωλητές (κι εγω φαρμακοποιός είμαι αλλά η διαφορά νομίζω είναι σαφής) επιτρέψτε να θυμίσω ότι το όποιο (ήδη τεράστιο) περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να συγκριθεί με κανενός άλλου επαγγελματικού κλάδου γιατί αφορά ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ανάγκη του πελάτη. Αν έχω πάθει κάτι χρόνιο θέλω δε θέλω μπαίνω και σου τα ακουμπάω στον πάγκο κι ακουώ και βλέπω την προκλητική σου διαβίωση (από πού άραγε αφού το μέσο φαρμακείο απλώς επιβιώνει Παναγιώτη ;). Απλά δεν έχω επιλογή. Άρα τέτοιο προστευμένο και επιβεβλημένο κέρδος (με διατίμιση και χωρίς λειτουργία ανταγωνισμού) παραπέμπει όχι απλά σε συντεχνία, αλλά μάλλον σε Μαφία. Επειδή όμως βλέπω ότι όλοι εδώ μέσα έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ του καημένου του ηρωικού του φιλάνθρωπου κλπ φαρμακοποιού κρίνω ότι δεν μπορεί να γίνει η όποια αντιπαράθεση. Όποιος νομίζει ότι αξίζει και αντέχει ας το ζητήσει κι εδώ είμαστε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@chessman
Αγαπητέ συνάδελφε, γιατί να μην αντέχουμε να το συζητήσουμε; Μας υποτιμάτε...

Υποθέτω καλέ συνάδελφε (από τα συμφραζόμενα) ότι έχετε κι ο ίδιος φαρμακείο. Πέστε μας τότε σας παρακαλώ ποιο είναι το ποσοστό του καθαρού σας κέρδους επί του τζίρου σας. Δε θέλω ακριβή νούμερα, μόνο ποσοστά. Και μετά πέστε μας και πόσο από αυτό το ποσοστό μπορείτε να εκχωρήσετε δίχως να κλείσετε το φαρμακείο σας. Θα διαφώτιζε πολύ τα πράγματα.

Στην ουσία παραδέχεστε ότι τα ελληνικά φαρμακεία είναι πολλά. Αυτό κατατείνει στη λογική μείωσής τους, παρά στην αύξησή του αριθμού τους, έτσι δεν είναι; Αν αυτό δεν πραγματοποιηθεί μέσα από λογικές συνένωσης, πώς αλλιώς μπορεί να γίνει χωρίς να κλείσουν πολλά εξ αυτών;

Για τους φαρμακοπώλες δεν κατάλαβα ακριβώς τη θέση σας. Θεωρώ a priori ότι είναι αρνητική,για ευνόητους λόγους. Ο κυβερνητικός στόχος όμως είναι μάλλον αυτός (εννοώ της αλλαγής των σημείων πώλησης και του καθεστώτος παροχής φαρμάκων στον ασφαλισμένο από οιονδήποτε). Σε μια τέτοια περίπτωση βλέπω τον Εχίνο να μένει χωρίς φαρμακείο μέσα σε ένα χρόνο.

Ενημερώστε με σας παρακαλώ σε ποια άλλη χώρα του κόσμου έχει εφαρμοστεί το μοντέλο που ο κύριος Μόσιαλος (θα ξέρετε φαντάζομαι ποιος είναι αυτός) επιθυμεί διακαώς να εφαρμόσει στην Ελλάδα. Η απελευθέρωση χωροταξικά του επαγγέλματός μας, όπου κι αν εφαρμόστηκε (Αυστρία, Βέλγιο, Ιρλανδία) κατέληξε σε εξαφάνιση των φαρμακείων της περιφέρειας, χωρίς να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη. Η συμμετοχή του ασφαλισμένου στα φάρμακα από την άλλη δεν είναι ανελαστική. Και πάντως με το νέο νομοσχέδιο θα γίνει τόσο ελαστική που μπορεί και να φτάσει το τέντωμα που έχει η αντίστοιχη της Φινλανδίας (58% συμμ. του αφαλισμένου στις βασικές νόσους, 28% στις χρόνιες και ένα ποσό πάγιο σε Ca κλπ). Αυτά είναι τα άμεσα αποτελέσματα μιας πολιτικής απελευθέρωσης τιμών. Και αυτά θα στραφούν κατά του ασφαλισμένου σε χρόνο dt.

Προσωπικά δεν αισθάνομαι ούτε μέλος συντεχνίας, ούτε βέβαια μέλος μαφίας. Αισθάνομαι λειτουργός υγείας που δουλεύω όλη μέρα, όλο το χρόνο και πληρώνομαι μέτρια γι' αυτό. Η πολυτελής διαβίωση δεν είναι κάτι που γνωρίζω. Μετά από 12 χρόνια λειτουργίας του φαρμακείου μου, μόλις φέτος αγόρασα αυτοκίνητο (κι αυτό λόγω των παιδιών και φυσικά με δόσεις). Εννοείται ότι για το σπίτι μου πληρώνω ακόμα δάνειο.

Λυπάμαι που ένας συνάδελφος μιλάει για ανταγωνισμό στον τομέα του φαρμάκου. Αυτό φίλτατε σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε το φάρμακο σαν οποιοδήποτε άλλο εμπορεύσιμο είδος, σαν ντομάτα, σαν απορρυπαντικό ή σαν σερβιέτα. Μόνο που, ακόμα κι αυτή η νομοθεσία του δυτικού-καπιταλιστικού κόσμου, το αναγνωρίζει ως κοινωνικό αγαθό. Αν αύριο σας μιλούσε κάποιος για ανταγωνισμό στην τιμή του νερού και εκχωρούσε την διατίμησή του στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, τί πιστεύετε ότι θα συνέβαινε;

Τέλος, οι περισσότεροι φαρμακοποιοί που γνωρίζω, είναι και φιλότιμοι και καημένοι και φιλάνθρωποι, μερικοί δε είναι και ηρωικοί. Μην με αναγκάσετε να αλλάξω γνώμη.

Vlassis είπε...

Με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση διάβασα το κείμενό σου και πραγματικά είναι πάρα πολύ καλό.
Επειδή και εγώ έχω τρία παιδιά και νιώθω κάθε μέρα ότι πνίγομαι, είμαι αναγκασμένος να φωνάξω εδώ δίπλα σου το..
Δε με νοιάζει αν θα πεινάσουν τα παιδιά μου σήμερα. Με νοιάζει μόνο να μην ντρέπονται για τον πατέρα τους αύριο.
Καλό δρόμο...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Vlassis
Καλό δρόμο δε λες τίποτα συναγωνιστή. Μόνο δρόμο βλέπω μπροστά. Μιλάμε για πολλή πορεία.

Όλοι οι δρόμοι όμως κάπου βγάζουν.

chessman είπε...

Αγαπητέ Παναγιώτη. Στη συζήτηση περί ποσοστών θα σε απογοητεύσω λίγο αφού δεν έχω φαρμακείο (το φαρμακοπωλείο κι όχι φαρμακείο προέκυψε όταν πήγα να ζητήσω βεβαίωση από τον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο προκειμένου να ασφαλιστώ στο ΤΣΑΥ κι ο απίθανος εκεί τύπος αφού έξισε το ξερό του κεφάλι, όπως ακριβώς το ακούς, απεφάνθη ότι παρ' ότι είμαι φαρμακοποιός με πτυχίο κλπ δεν μπορεί να μου δώσει βεβαίωση γιατί λέει δεν πουλάω φάρμακα οπότε ...). Αφού λοιπόν ο σύλλογος των φαρμακοπωλών έτσι αντιλαμβάνεται το ρόλο του εμένα μου περισσεύει. Τα του φαρμακοπωλείου όμως τυγχάνει να τα γνωρίζω πάάάρα πολύ καλά μια που εκτός από τη θητεία μου πίσω από τον πάγκο (σαν ασκούμενος) έχω και αρκετά χιλιόμετρα μπροστά από αυτόν. Συγκεκριμένα δουλεύω στην ιατρική ενημέρωση για μια πολυεθνική φαρμ. εταιρεία, αυτό που λέει ο λαός Ιατρικός Επισκέπτης. Δεν ξέρω τί εμπειρία έχεις εκεί στο νησί από τη ... ράτσα μας αλλά στα 14 χρόνια που ήδη κάνω αυτή τη δουλειά επίτρεψέ μου να σου πω ότι γνωρίζω όλο το σκηνικό που στείνεται με συγκεκριμένες απάτες που είμαι σίγουρος δεν μπορείς καν να φανταστείς (φυσικά μπορώ να παραθέσω μερικές ενδεικτικά εδώ για να μαθαίνουν κι οι άλλοι περαστικοί από το blog πόσο αφήνει ο "κοινωνικός ρόλος" του φαρμακείου). Από την εξερεύνηση του blog σου μπορώ να συνάγω με βεβαιότητα ότι δεν είσαι ο άνθρωπος που θα έμπαινε μέσα στην όποια απάτη (και γι' αυτό θα πληρώνεις δόσεις μια ζωή). Γι' αυτό και θα πέσεις ανάσκελα μόλις σου πω πώς πλουτίζουν οι συνάδελφοί σου. Εκτός να κρίνεις ότι δεν πρέπει να τα αποκαλύψουμε δημόσια μην απομυθοποιηθεί το επάγγελμα. Ότι μου πεις θα κάνω.

chessman είπε...

Στην ουσία τώρα. Με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των φαρμακείων η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να σάς πει επίσημα ότι θέλει και θα το πετύχει (ακόμα κι αν πέσει κι έλθει άλλη) να έχει η Ελλάδα στο τέλος του 2013 4.000 φαρμακεία, από περίπου 11.000 που έχει τώρα. Αυτό σημαίνει σε απλά Ελληνικά ότι κάποιοι θα συνενωθούν με κάποιους (σιγά μη σε συστεγάσει ο μέχρι χθες ανταγωνιστής σου αλλά τέλος πάντων) κι οι υπόλοιποι θα αποτελέσουν ένα μικρό υποσυνολάκι του 1.100.000 ανέργων που υπολογίζεται (και σχεδιάζεται) να έχει η Ελλάδα στο τέλος του 2013. Για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας πρέπει να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα όταν έπαιρνε εκείνα τα άφθονα λεφτά από την ΕΕ και δεν ξέραμε γιατί καθόταν να τους αρμέγουμε, είχε δεσμευτεί μέχρι το 2025 να έχει καθαρίσει οριστικά με το θέμα "επαρχία". Ήδη διοικητικά πάει να το τελειώσει με τον Καλλικράτη κλπ και οριστικά θα λυθεί το θέμα "βιολογικώς" όπως είπε αυτολεξεί κυβερνητικός παράγοντας πριν μερικά χρόνια. Ο λόγος απλός. Είναι τεράστια σπατάλη να διατηρούμε όλα αυτά τα χωριά και χωριουδάκια (που ναι ναι κρατάνε ζωντανές τις παραδόσεις μας κλπ μην τα ξανακούσω αυτά) και να πρέπει να πληρώνει η πολιτεία και για γιατρό , και για Αστυνομικούς, και σταθμάρχες ΟΣΕ, και δασκάλους, κσι ταχυδρόμους και και και, και για να αναγκάζεται να πληρώνει και 200 συντάξεις ΟΓΑ, με 200 ΕΚΑΣ και 200 μαϊμού αναπηρικές σε κάθε χωριό. Τους αναγκάζεις να μαζευτούν στην πλησιέστερη πόλη όπου φυσικά δε θα προσλάβει αυτομάτως τους αντίστοιχους δασκάλους, ιατρούς κλπ και γίνεται η δουλειά. Φυσικά όσοι επιμένουν να ζουν στα μέρη των προγόνων τους, στην καθαρή φύση κλπ μελοδραματικά απλά θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν πρόκειται να ξαναρίξει ούτε ένα € η πολιτεία, έστω κι αν ξηλωθεί η γέφυρα, τους πλημμυρίσει ο χείμαρρος, τους κάψει τίποτα, η απλά τους ισοπεδώσει κα 'νας σεισμός. Οπότε θα τελειώσουν κάποτε κι αυτοί "βιολογικώς" και ξοφλήσαμε.Όπως καταλαβαίνεις σ' αυτό το σχεδιασμό το φαρμακείο στο χωριό, στο βουνό, στο νησάκι είναι περιττή πανάκριβη πολιτέλεια. Τώρα αν εσύ κι ο κάθε "εσύ" δεν πας με το καλό να συστεγαστείς ας πούμε στην Πρέβεζα ή στο Μεσσολόγγι απλά θ' αναγκαστεί αν σε "σπρώξει" λίγο ... Αυτό είναι όλο. Χαλάρωσε κι απόλαυσέ το. Άλλωστε αυτές τις πολιτικές επιλογές τις εγκρίναμε με τις ψήφους μας πολλές φορές ως τώρα με χαρά και τρέλα μάλιστα. Δεν είμαι εναντίον της ιδέας της ΕΕ μη με μπλέξετε με κάτι λαμακίες που λέει η Αριστερά, απλά σκεφτείτε τα λίγο αυτά και συνεχίζουμε με πιο σκληρό ροκ. Άλλωστε και τα πικρά χάπια ένα-ένα αν τα παίρνεις είναι αποτελεσματικά, αν καταπιείς πολλά μαζί υπάρχει πιθανότητα να ... πάθεις πράμα. :-)

espectador είπε...

Δεν ξερω αν ειναι θεμιτο την προσωπικη μας οργη να την μετατρεπουμε σε ειρωνια για τους αλλους. τελος παντων. καθεις και τα οπλα του. Ακολουθειτε και σεις αγαπητε Chessman την ισοπεδωτικη λογικη που επικρατει τελευταια που με ενα "ολα τα σφαζω ολα τα μαχαιρωνω" καθαριζει και παει παρακατω. Που ακριβως? Ποιος ξερει?
Δεν φοβαμαι μην μεινω απο φαρμακα αγαπητε. Απο ιδιοσυγρασια εξαλλου τα αποφευγω. Μιλαω ομως για ανθρωπινες σχεσεις (εσενα αυτο μπορει να σου φαινεται δακρυβρεχτο, ποιος ξερει γιατι) και σ αυτες ακομη στηριζω πολλες ελπιδες. Μπορει να εισαι οργισμενος αλλα μην βγαζεις ευκολα συμπερασματα. Εξαλλου αυτοαναιρεισαι, οταν στην μια περιπτωση μας παρουσιαζεις τους εκμεταλλευτες φαρμακοπωλες και την αλλη μας μιλας για σαταντικα σχεδια εξαφανισης τους απο την υπαιθρο, στην οποια κατα την αποψη σου μονο κατι γραφικοι θα μεινουν. Κατανοητη η οργη σου (τελευταια ειναι ολων μας αυξημενη) αλλα χρειαζεται εξυπνη και προπαντος ψυχραιμη διαχειρηση της.

chessman είπε...

Αγαπητέ espectador. Δεν ξέρω πού την είδες την οργή και την ειρωνία. Αν απ' όλα όσα είπα αυτό κράτησες τότε λυπάμαι και ζητάω και συγνώμη. Επί της ουσίας τώρα. Αυτά με τη διαχείριση της "επαρχίας" τα ανέφερα όχι γιατί έχω κάτι με τα φραμακεία απλά γιατί τα πιάνει κι αυτά ένας τέτοιος γενικός σχεδιασμός, τον οποίο απλώς γνωρίζω κι αναφέρω δεν τον εμπνεύστηκα εγώ. Εγώ λόγω δουλειάς έρχομαι σε ... ασφυκτική επαφή (ενημέρωση, παραγγελείες, τζίροι στο ΣΥ.ΦΑ. κλπ κλπ) με τα φαρμακεία καθημερινά κι επίτρεψέ μου να σου πω ότι τέτοιας έκτασης κι έντασης εκμετάλλευση που γίνεται πάνω στις πλάτες των πελατών-ασθενών δεν έχει προηγούμενο. Κρατιέμαι, ακόμα, και δεν αναφέρω παραδείγματα με λεπτομέρειες γιατί δε μου έδωσε το ΟΚ ακόμα ο Παναγιώτης. Αν τυχόν το τολμήσει θα καταλάβεις τι σημαίνουμε εμείς όλοι για τον πάγκο και την τσέπη του φαρμακοπωλείου. Η φαρμακευτική βιομηχανία γενικά (με όλα τα παρακλάδια της) είναι η δεύτερη επίσημη (εξαιρούνται λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπλων και πουτάνες) μετά τα πετρέλαια πλουτοπαραγωγική πηγή στον πλανήτη, θυμίζω. Είναι δυνατόν να ακούμε και να δεχόμαστε κλάματα από φαρμακεία ; Με στοιχεία του Π.Φ.Σ. του 2004 βέβαια το μέσο εισόδημα του ελληνικού φαρμακείου ήταν 40.000 €. Αυτό σημαίνει για μερικούς που τυχόν είναι πιο κάτω απ' αυτό το νούμερο αντιστοιχούν άλλοι με εισοδήματα εξαψήφια και βάλε. Τέλος πάντων περιμένω το σύνθημα του Παναγιώτη για να δείτε πώς και από βγαίνουν τα χοντρά, αλλά πολύ χοντρά όμως, λεφτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@chessman
Αγαπητέ, δεν καταλαβαίνω τι είδους συνθηματικό περιμένετε από λόγου μου. Το ιστολόγιό μου τρία χρόνια τώρα αποτελεί ελεύθερο βήμα και δεν κάνω moderating ούτε στα spam. Αν έχετε την ανάγκη να γράψετε κάτι, κάντε το, δε χρειάζεται να έχετε την προέγκρισή μου.

Αναρωτιέμαι ωστόσο, αυτού του είδους οι ρεμούλες που υπαινιχθήκατε, τι σχέση έχουν με την ανάγκη άσκησης του επαγγέλματος από τους φαρμακοποιούς, όπως υποστηρίζω εγώ. Υπό άλλες συνθήκες θα ρώταγα να μας πείτε, αν φυσικά γνωρίζετε, ποια είναι η αναλογία του τζίρου που γίνεται από τέτοιες παράνομες ενέργειες, μεταξύ φαρμακείων και νοσοκομείων, αλλά ας το αφήσουμε για άλλη φορά.

Υπάρχει μια διάχυτη φήμη τον τελευταίο καιρό (τα λασπόλουτρα των ΜΜΕ να'ναι καλά) ότι οι φαρμακοποιοί είναι αυτοί που διογκώνουν την φαρμακευτική δαπάνη με διάφορους τρόπους αύξησης της συνταγογράφησης (δεσμευμένα στο φαρμακείο συνταγολόγια, συμφωνίες με φ.εταιρίες για την προώθηση φασόν και άλλα ωραία). Τη φήμη μοιάζετε να την υποστηρίζετε μετά μανίας. Η δικιά μου θέση -και εδώ καλά καταλάβατε ότι τα θέματα αυτά δε με λερώνουν- είναι ότι πρόκειται για επίορκους συναδέλφους που θα έπρεπε να τιμωρούνται. Πρώτα- πρώτα από τους οικείους συλλόγους και μετά καρφί εισαγγελέας. Θα μου επιτρέψετε όμως να παρατηρήσω, κι αυτό το αντιλαμβάνεται ο καθένας, ότι κανείς μα κανείς φαρμακοποιός δεν συνταγογραφεί. Αυτός που συνταγογραφεί είναι ο γιατρός, και ο οποίος σε τελική ανάλυση δεν έχει την ανάγκη των φαρμακοποιών για να κάνει κάτι τέτοιο. Επίσης, κάποιες εταιρίες, πιθανολογώ και αυτή στην οποία εργάζεστε, τα "σπρώχνουν" στους γιατρούς για αυτό ακριβώς το λόγο (μαζί με δωράκια, ταξιδάκια κτλ).Αν εμπλέκονται κάποιοι φαρμακοποιοί σε τέτοια κυκλώματα (που προφανώς εμπλέκονται-χέζει η αρκούδα στο δάσος;), τότε αυτοί είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Αυτό που θέλω να διευκρινίσω εντούτοις, είναι ότι αυτοί οι κακοί συνάδελφοι δεν είναι ο κανόνας, μα η εξαίρεση και μπορώ να το τεκμηριώσω, τουλάχιστον για τα δικά μου μέρη που έχω στοιχεία και γνωρίζω. Δεν μπορώ να δεχτώ λοιπόν τον στιγματισμό ολόκληρου του κλάδου από μια δράκα επίορκων. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για κάθε άλλο επάγγελμα. Παντού υπάρχουν οι καλοί, οι κακοί και οι άσχημοι και αυτό δεν είναι η ανακάλυψη του Βεσπούκι.

Στην ουσία του πράγματος τώρα, απειλείται ,όπως φαίνεται εν τέλει να παραδέχεστε και ό ίδιος, η επιβίωση ενός ολάκερου επιστημονικού κλάδου, στον οποίο και ο ίδιος ανήκετε, και συνακόλουθα η υποβάθμιση της υγείας σε όλο το εύρος της επαρχίας. Αυτό όμως δε μοιάζει να σας ανησυχεί, παρ' ότι ακόμα και το πόστο από το οποίο υπηρετείτε την υγεία θα χτυπηθεί αλύπητα (αν μειωθούν κατά 60% τα φαρμακεία δε θα μειωθούν ανάλογα και οι Επισκέπτες Υγείας;). Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν το καταλαβαίνω. Ή είστε εντελώς κυνικός, ή έχετε κάτι άλλο κατά νου.

Το τι στόχους έχει η Ε.Ε. και αυτοί που την υπηρετούν το γνωρίζω πολύ καλά. Μάλιστα προσφάτως έκανα και κάποιες αποκαλύψεις για το ρόλο του κ.Μόσιαλου (νάτος πάλι) που μπορείτε να τις δείτε στο:

pharmateam.blogspot.com/2010/05/wwwkyrlasblogspotcom.html

Όπως έλεγα και στους συναδέλφους στη Γενική Συνέλευση, το πήδημα έχει αποφασιστεί, στη στάση δεν έχουν καταλήξει ακόμα. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι κι εμείς θα στηθούμε,ε;. Κάτι το οποίο μπορεί να ελπίζει ο εργοδότης σας,πείτε του όμως όταν τον δείτε, ότι είναι μακρία νυχτωμένος. Η λέξη κλειδί λέγεται αγώνας και αυτός μόλις τώρα άρχισε. Και, ειλικρινά σας το λέω, μπορεί να μη σας έχω πλάι μου, αλλά θα αγωνιστώ και για το δικό σας μέλλον.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς, πάντα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Ο σύνδεσμος μου βγήκε σπασμένος,οπότε θα κάνω πλήρη ανάρτηση, αφού πρώτα φιλοξένησαν το κείμενό μου άλλοι καλοί συνάδελφοι, τους οποίους ευχαριστώ.

chessman είπε...

Κατ' αρχάς ας περιοριστούμε να με αποκαλείτε με τον Ασφαλιστικό όρο του κλάδου που είναι Ιατρικός Επισκέπτης μια που οι Επισκέπτες-τριες Υγείας είναι άλλος κρατικοδίαιτος κι αργόμισθος κλάδος. Από 'κει και πέρα δεν μπορώ να πιστέψω ότι κανένας μέσα σ' αυτή τη χώρα θα χύσει ένα δάκρυ ή θα χαλαλήσει ένα μεροκάματο αγωνιζόμενος για μάς. Εδώ η Ξινή και μάς λέει δημόσια "πλασιέδες", τι να περιμένω εγώ μετά κι από ποιον ; Πάει αυτό. Τώρα ο εργοδότης μου που όπως προείπα είναι ένας πολυεθνικός κολοσσός καθόλου δεν ασχολείται με το πόσα φαρμακεία θα εκτελούν τις συνταγές που θα καταφέρνει να παράγει. Ιατρικούς Επισκέπτες δυστυχώς γι αυτόν (γιατί του κοστίζουμε πάάάρα πολύ) είναι αναγκασμένος πάντα να έχει, και εκ του νόμου (αυτό ίσως δεν το ξέρατε) και εκ της πραγματικότητας. Μπορεί λιγότερους μπορεί περισσότερους πάντως αρκετούς πάντα θα έχει. Φυσικά αρκετοί θα μείνουν σε κάποια κοντινή μας φάση στο δρόμο, αλλά κανείς δε χάνεται και θα το δούμε αυτό. Τώρα για το πόσο οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι απομονώνουν τους επίορκους το ξέρεις πολύ καλά κι ας κάνεις πώς όχι. Θυμίζω την περίπτωση της Πάτρας (κι όποιος δεν την παρακολούθησε μέχρι τη φυλάκιση του Τζιγγούνη από τον Τριανταφυλλόπουλο μπορώ να σας τη φρεσκάρω) όπου ο Σύλλογος δε φάνηκε ποτέ και πουθενά. Σε άλλη πόλη πιάσανε μετά από καταγγελέια βέβαια ανταγωνιστή του νεαρό φαρμακοαπατεώνα με 40 Zyprexa χωρίς κουπόνια μέσα στη γιάφκα του, μαζί και βιβλιάρια και άφθονα κουπόνια (όλα στο 0% συμμετοχή για να συνεννοούμαστε) και πολλά ακόμα του επιβλήθηκε πρόστιμο 130.000€ (αστείο βέβαια για το μέγεθος του απατεώνα) κι ο οικείος Σύλλογος απλώς αναδύθηκε σε αγώνα για να κουκουλωθεί η υπόθεση (χωρίς ποινή βέβαια) για να μη στοχοποιηθεί άκουσον άκουσον ο νομός τους και πυκνώσουν οι έλεγχοι ! Στη Χαλκιδική λίγο πιο παλιά έδωσε ο φαρμακοπώλης 2 κουτιά (γεμάτα) Lexotanil σε 2 παιδάκια 8 και 14 χρονών τα οποία πήγαν και τα κατάπιαν ΟΛΑ. Ποια μονόριγη συνταγή ποιος νόμος 1729/87 και άλλες τρίχες. Μη χάσει τις 700 δραχμές που έκαναν τότε τα 2 κουτιά. Και βγαίνει ο τότε πρόεδρος (ένας Βαγιωνάς σου λέει κάτι ;) να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα , ο γελοίος. Ανεβάζω αυτό και μένω εδώ γιατί έχω πρωινή έγερση αύριο, αλλά δε θα χαθούμε. Έχεις να μάθεις πολύ προχώ απάτες έτσι για να τελειώνει κάποτε αυτός ο κοινωνικός ρόλος του φαρμακείου επειδή λέει μετράει την πίεση και το ζάχαρο (ΚΑΡΑΠΑΡΑΝΟΜΑ όπως ξέρεις) στους τζαμπατζήδες πελάτες του.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

@chessman . Ως σκακιστής που είστε ,επιτρέψτε μου να σας επισημάνω, ειλικρινά με κάθε καλή προαίρεση, ότι το ‘η απειλή είναι ισχυρότερη από την πραγματοποίηση’ δεν ισχύει μάλλον στο υπό εξέταση θέμα. Μάλλον δηλαδή οι ‘φαρμακοπώλες’ όπως τους αποκαλείτε θα συνεχίσουν το αντάρτικο. Εξ’ άλλου η παγκόσμια ιστορία έχει διδάξει ότι όποιος ‘λουφάζει’ χάνεται στην ανθρωποζούγκλα που ζούμε.
Τα παραδείγματα που παραθέτετε τι ακριβώς μας λένε? Ότι υπάρχουν κάποιοι επίορκοι Φαρμακοποιοί? (Εγω προσωπικά πάντως δεν γνωρίζω ΚΑΝΕΝΑΝΕ που θα έδινε lexotanil σε παιδιά) Ε και?? Παντού δεν υπάρχουν ‘επίορκοι’ ? Τους στιγματίζουμε όλους συμπαρασύροντας ‘χλωρά’ και ‘ξερα’?
Τα γραφόμενα σας (την ακρίβεια των οποίων επ’ ουδενί αμφισβητώ) επιτρέψτε μου να πω ότι (κατά την ταπεινή μου αίσθηση) προδίδουν ένα υποβόσκον σύμπλεγμα έναντι των ‘εστεγασμένων’ συναδέλφων σας, το οποίο θεωρώ ότι σας οδηγεί σε άδικες και υπερβολικές κρίσεις, καίτοι προφανέστατα είστε ένας ευφυέστατος και καλλιεργημένος άνθρωπος.
Και για όνομα της Παναγίας…. Τζαμπατζής η μισή Ελλάδα που έχει ‘μετρηθεί’ σε φαρμακεία?? Παρανομία (??) η μέτρηση μιας πίεσης? Τότε η ταλαίπωρη η πεθερά μου(ΔΕΝ είναι ‘φαρμακοπώλης’) και χιλιάδες άλλες πεθερές θα έπρεπε να σαπίζουν εδώ και δεκαετίες στην ψειρού…. (ας μη σχολιάσουν οι Πεθερόπληκτοι ,εγώ πάντως δεν είμαι :-))
Ειλικρινά Μετά Τιμής, Γ.ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Εκανα τις ερωτησεις μου και μετα ειδα την χθεσινη συζητηση,και θα'θελα να παρω κι εγω μερος.

Καθως οι υπολοιποι δεν θα το γνωριζουν,εχω ενα πτυχιο Χημικου,και κατι σκαμπαζω απο το Επαγγελμα του Ιατρικου Επισκεπτη.Δεν εχω προσωπικη πειρα,αλλα εχω ακουσει ιστοριες απο συναδελφους.Καταλαβαινω και την οργη και τον κυνισμο του chessman, και την θεση του Παναγιωτη.Θα'θελα να προσπαθησω να παω την συζητηση ενα κλικ παραπερα και να θιξω ενα γενικοτερο σημειο που εμενα μ'αποσχολει.

Νομιζω οτι το γενικοτερο προβλημα αυτη την στιγμη στην Ελλαδα,που θα εμποδισει τον οποιο αγωνα,ειναι οτι δεν υπαρχει αναληψη ευθυνης.Τι εννοω;

Ολοι ξερουμε τι γινεται,ο καθενας στον κλαδο του,και εχουμε στο μετρο του δυνατου και μια αρκετα καλη εικονα της Νεοελληνικης κοινωνιας.Η συλλογικη ευθυνη που επιμεριζεται στον καθενα μας ειναι οτι δεν καναμε τιποτα ολον αυτο τον καιρο,για να εμποδισουμε αυτο το συστημα να λειτουργει με τον τροπο που λειτουργουσε.Δεν καναμε τιποτα ουσιαστικο για τους μπαχαλακηδες στις διαδηλωσεις,για τον απατεωνα που ετρωγε με καποιον τροπο λεφτα του κρατους και το ξεραμε,και,ισως-ισως εστω και παθητικα ενα μικρο μερος των χρηματων, μ'εμμεσο τροπο,πιθανον κατεληγε και στην τσεπη μας.Χωρις εμεις να κανουμε κατι παρανομο η ανηθικο,οταν 5-10 γειτονες πλουτιζουν και ξοδευουν περισσοτερα,κατι φτανει και σε μας.
Μ'αυτο δεν θελω να πω ουτε οτι πρεπει να βουλιαξουμε στις τυψεις,ουτε οτι δεν πρεπει ν'αγωνιστουμε ο καθενας στο μετεριζι που διαλεξε.Αν προκυψει και καποιο κοινο σχημα, ακομα καλυτερα, αλλα το βλεπω δυσκολο.Σιγουρα η ευθυνη των εκμαυλιστων της κοινωνιας ειναι πολυ μεγαλυτερη απο την οποια προσωπικη ευθυνη του καθενος,αλλα δυστυχως δεν αυτο δεν αθωωνει τον καθενα μας,και κατα την γνωμη μου αυτη η προσωπικη πραξη θα μας βοηθησει να συνεννοηθουμε μεταξυ μας,αλλιως η οργη και το οργανωμενο σχεδιο της αλλης πλευρας θα μας κανει να τρωγομαστε ο ενας με τον αλλο, και οι αλλαγες θα περασουν ανενοχλητες.

@ chessman
δεν θα ειχα να σχολιασω κατι,εκτος απο εκεινο το καραπαρονομα με κεφαλαια.Θα το καταλαβαινα αν αναφερεστε σε φαρμακειο μεγαλης πολης,αλλα δεν θα επρεπε να κανετε μια διευκρινηση;

Θα ξαναπερασω καποια στιγμη σημερα,ισως αργησω λιγο.Συγχωρειστε μου την καθυστερηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@chessman
Φίλτατε, αισθάνομαι ότι η κουβέντα που άνοιξε για τις παρανομίες κάποιων φαρμακοποιών αποπροσανατολίζει πλήρως το θέμα που θίγω στο ποστ, δηλαδή τα αδιανόητα μέτρα που εξεργάζεται η κυβέρνηση και που σήμερα στρέφονται κατά των φαρμακοποιών και αύριο κατά των ασφαλισμένων. Ας είναι όμως. Θα σχολιάσω και τα παραδείγματά σας για να μη θεωρηθεί ότι αποφεύγω να το κάνω.

Να εξηγήσω στον κόσμο ότι το Zyprexa (Ολαζανπίνη) είναι ένα φάρμακο για ψυχικές νόσους, όπως σχιζοφρένεια, διπολισμός και κάποιες μορφές κατάθλιψης. Η τιμή του κυμάινεται ανάλογα με τα mg και το πιο κοινό έχει κάπου 73 ευρώ (με παλιά τιμή, τώρα λιγότερο). Άρα ο τύπος με τα 40 κουτιά, τα οποία προφανώς συνταγογράφησε κολλητός του γιατρός σε κάποια βιβλιάρια χωρίς να τα πάρουν οι ασθενείς (μόνο και μόνο για τον τζίρο δηλαδή), κοστίζουν συνολικά κάπου 3000 ευρώ. Από αυτά ο φαρμακοποιός θα κερδίσει κάπου 750 ευρώ που κι αυτά θα πρέπει να τα μοιραστεί με το γιατρό για τον κόπο του. Σωστά; Και μου λέτε ότι αυτό είναι μεγάλη απάτη; Αυτό εμένα μου φαίνεται περισσότερο σαν συμπεριφορά ψιλικατζή αφού παίζει το πτυχίο και την αξιοπρέπειά του κορώνα-γράμματα για 375 ευρώ. Καλά του κάνανε και του ρίξανε στ' αυτιά και θα μπορούσαν σύμφωνα με το νόμο να του έχουν στερήσει την άδεια και για ένα τρίμηνο (καταρχήν). Αμφιβάλω όμως αν υπήρξε φαρμακευτικός σύλλογος που βγήκε να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Στο άλλο παράδειγμα με τα Lexotanil που δόθησαν χωρίς ρίγα και μάλιστα σε παιδί δε μιλάμε για απάτη αλλά για εγκληματική ενέργεια. Εκεί δε θα έπρεπε να υπάρχει πρόστιμο μα κατευθείαν κλείσιμο. Για μένα όμως αυτοί ΔΕΝ είναι φαρμακοποιοί και το ξεκαθαρίζω άπαξ και δια παντός.

Ας μιλήσουμε τώρα και για τους φαρμακοποιούς, αν θέλετε.

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης ΔΕΝ είναι ιατρική πράξη και φυσικά έχει δικαίωμα να το κάνει ένας φαρμακοποιός και μάλιστα το κάνει και σωστά. Ιατρική πράξη είναι ωστόσο η ενδοφλέβια χορήγηση αδρεναλίνης την οποία απαγορεύεται να κάνει φαρμακοποιός, αν όμως δεν την έκανα τότε (πριν 8-9 χρόνια) σ' εκείνο το collapsus θα είχα χάσει έναν άνθρωπο 40 χρονών μέσα από τα χέρια μου. Μη μου λέτε λοιπόν για παρανομίες τέτοιου είδους, ξέρω ποιες είναι και ξέρω και πότε πρέπει να υπερβώ τα εσκαμμένα.

"Τζαμπατζήδες πελάτες" είναι κενοφανής όρος για μένα. Τί ακριβώς σημαίνει;

Στην ουσία ξανά: ο έλεγχος (ο στοιχειώδης τοιούτος) θα είχε θέσει προ πολλού στο χρονοντούλαπο τέτοιες μεθόδους και πρακτικές και θα απέτρεπε μετά από βαριές καμπάνες την επανάληψή τους. Ξέρετε όμως γιατί δε συμβαίνει αυτό; Όχι γιατί οι φαρμακοποιοί είναι κράτος εν κράτει (οι έρμοι, αυτό είναι πλέον καταφανές), αλλά επειδή κάποια αφεντικά σαν τους προϊσταμένους σας και διάφορα άλλα λαμόγια τα έχουν καλά με τους εκάστοτε υπουργούς Υγείας και τους κάνουν κι αυτονών τα δωράκια τους για να μπορούν να λυμαίνονται την αγορά του φαρμάκου με τα φασόν και τα ακριβά πρωτότυπά τους. Εκεί φίλτατε είναι οι τεράστιες κομπίνες (και στα νοσοκομεία φυσικά) και είμαι βέβαιος ότι το ξέρετε πολύ καλά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ριζό
Σιγά μη λουφάξω. Να σε ενημερώσω ότι εδώ και ένα μήνα είμαι γνώστης της τέχνης του κατασκευάζειν μολότοφ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Μέτοικος
Δεν είναι αλήθεια ότι βλέποντας παρανομίες από συναδέλφους κάνουμε την πάπια. Στο δικό μου σύλλογο τουλάχιστον έχουν γίνει κατά καιρούς καταγγελίες και έχουν πέσει καμπάνες (κυρίως για δεσμευμένα βιβλιάρια, τα οποία σημαίνουν ελεγχόμενη συνταγογράφηση).

Το θέμα όμως δεν είναι να γίνουμε συνολικά μια κοινωνία ρουφιάνων που ο Χ θα καρφώνει τον Ψ συνάδελφό του (γενικά μιλώ, διότι στην περίπτωση των φαρμακοποιών ή των γιατρών, όταν κινδυνεύει η δημόσια υγεία δε μιλάμε για ρουφιανιά, αλλά για καθήκον). Το θέμα είναι πώς το υγειονομικό μας σύστημα (και κάθε άλλο) θα αποκτήσει ασφαλιστικές δικλείδες και θα παγιώσει ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να κάνει τους πάντες να σεβαστούν το νόμο. Υπάρχουν άπειρες λύσεις και πολλές από αυτές τις φωνάζουν οι Φ.Σ. εδώ και χρόνια. Απλά, στην παρούσα φάση το κράτος δεν ενδιαφέρεται για μηχανισμούς που θα αποδόσουν τα μέγιστα σε 4,5 ή 6 χρόνια, αλλά για άμεση εισροή χρημάτων στα Ταμεία. Και το εύκολο θύμα (11.000 ψύλλοι είναι, σου λέει) είναι οι φαρμακοποιοί. Αν μάλιστα στρέψω τεχνηέντως και την κοινωνία εναντίον τους...Διαίρει και βασίλευε, πράγματι.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Και μιας και αρχίσαμε τα της υγείας ας καταθέσω την τρολλιά μου. Όσο οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σχετικοί άνθρωποι με τα της υγείας δεν ασχολούνται επί της ουσίας και απλά αρκούνται στο να ακολουθούν τις ‘εμπνευσμένες’ ντιρεκτίβες και την γραφειοκρατία των ΑΧΡΗΣΤΩΝ πολιτικών θα χάνουμε παιδάκια 5 ετών ,όπως έγινε προχθές στο συγκλονιστικό περιστατικό της Ξάνθης. Ένοιωσα τέτοια οργή (σε βαθμό να θέλω να σπάσω την τηλεόραση από την τσατίλα μου…) όταν άκουσα την Υπουργάρα Κα Ξινοκάτι να λέει ότι θα ‘αναζητηθούν’ οι ευθύνες των εφημερευόντων Γιατρών, ‘θα είμαστε αυστηροί’ και το γνωστό διάσημο ‘Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο’ (ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΜΙΝΑ….). Δηλαδή ΔΕΝ φταίνε ΑΥΤΟΙ που χουν στήσει μια φαρσοκωμωδία που λέγεται ΕΣΥ με κτιριάρες πολυτελέστατες (εχουνε ‘φάει’ -και εχουνε ‘ταΐσει’ βέβαια- εργολάβοι και εργολάβοι….) ΧΩΡΙΣ στοιχειώδη επάρκεια σε προσωπικό με ΓΝΩΣΗ και ΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ της απαραίτητης ΑΥΤΕΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ώστε να μπορεί κάποιος Χριστιανός να πει: ‘ Ρεεεε, στείλτε το παιδάκι ΑΜΕΣΩΣ στη Θες/νίκη , μπας και το προλάβουμε’ αλλά να πρέπει (ο εφημερεύων ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΣ Γιατρουδάκος που πιθανότατα μόνο αρμόδιος δεν θα έπρεπε να είναι) να συμπληρώσει μια ντάνα χαρτούρα για να αποδεσμεύσει το Περιστατικό χωρίς να πάει Φυλακή!!
Όλος ο κόσμος και Ντουνιάς γνωρίζει ότι όποιος τυγχάνει να διαμένει εκτός Αθηνών(κυρίως) και Θες/νίκης και δεν έχει και δυο ψωραφράγγα ΠΕΘΑΙΝΕΙ , μόνο αυτοί μιλάνε ακόμη για ΕΔΕ (άλλο all time classic ρωμαίικο ανέκδοτο..) και περί άλλων τυρβάζουν.
Ρε δεν πάτε να……

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Παναγιωτης:
Το ενα κλικ παραπερα,αναφεροταν σε μεταφορα του θεματος απο τον περιορισμενο χωρο ενος κλαδου σε μια ευρυτερη προοπτικη γι αυτο ανεφερα τους μπαχαλακηδες και χρησιμοποιησα, 1ο πληθυντικο.Δεν πειραζει ας παρουμε τους φαρμακοποιους σαν παραδειγμα.Σεβομαι απολυτα τον εντονο τροπο που εκφραζεσαι και τον θεωρω δικαιολογημενο,αλλα θα ηθελα να κανω καποιες επισημανσεις.

Η οποια γνωση επι του θεματος προερχεται απο το γεγονος οτι Χημικο και Φαρμακευτικο στην Θεσσαλονικη συστεγαζονταν κι εχω καποιες (πιο σωστα,ειχα) επαφες με ανθρωπους που εξασκουν το επαγγελμα.Παρε δωσε με φαρμακοποιους στην καθημερινη μου ζωη δεν εχω,αρα οι γνωσεις μου ειναι καπως πεπαλαιωμενες αλλα δυσκολα φανταζομαι ν'αλλαξαν πολλα.

Τζαμπατζηδες πελατες,φανταζομαι ο chessman αποκαλει ανθρωπους που απευθυνονται στους φαρμακοποιους για μια μικροδιαγνωση, η και για να καθησυχαστουν απεναντι σε καποιο συμπτωμα που τους παρουσιαζεται.Αυτο συνηθως γινεται χωρις αμοιβη και πιθανον με την παροχη καποιου φαρμακου,ο φαρμακοποιος πληρωνεται μονο το φαρμακο και κραταει τον πελατη.Εγω προσωπικα δεν εχω προβλημα με την πρακτικη αυτη,το εχω κανει και θα το ξαναεκανα αν ειχα εμπιστοσυνη στον φαρμακοποιο που απευθυνομαι,πως στην περιπτωση που η περιγραφη που του κανω του ιστορικου μου, του φανει ανησυχητικη θα με παραπεμψει σε γιατρο.Επισης ειμαι απροθυμος να παιρνω φαρμακα κι ετσι δεν ειμαι και η ευκολοτερη περιπτωση για τον κλαδο.

Ωστοσο Παναγιωτη δεν το κανουν αυτο ολοι οι φαρμακοποιοι,μερικοι εκμεταλλευονται καποιες ψυχολογικες αδυναμιες των πελατων τους ειτε χορηγοντας αχρειαστα φαρμακα(φυσικα οι γιατροι εχουν πολυ μεγαλυτερες δυνατοτητες να κανουν κατι τετοιο) ειτε καθησυχαζοντας ανθρωπους που δεν θα επρεπε.

Δεν μπορω να ξερω ποσοι ειναι αυτοι,η εκτιμηση μου ειναι μαλλον καπου αναμεσα στην δικια σου και αυτην του Chessman(αν και αυτο δεν λεει πολλα,μαλλον η διαφορα ειναι χαωδης,θα ηθελα ωστοσο να υπενθυμισω στον chessman οτι, απο αυτα που εχω ακουσει, οσο πιο ελαστικη συνειδηση εχει ενας επαγγελματιας της υγειας, τοσο καλυτερος πελατης του κλαδου του ειναι,αρα πιο πιθανο ειναι να συναντα συχνα στην δουλεια του τετοιους ανθρωπους),αλλα νομιζω οτι αυτο ειναι αρκετο για τα επιχειρηματα μου.

Τωρα εσυ λες οτι ενας φαρμακοποιος μ'ελαστικη συνειδηση για σενα δεν ειναι συναδελφος. Συμφωνω.Το προβλημα ειναι οτι στους απ'εξω,αυτους που δεν ξερουν προσωπικα εσενα,και τον Χ που κανει τις μαλαγανιες,φυσικα και ο Χ θεωρειται φαρμακοποιος.Ετσι,ειναι πολυ ευκολο οι τριτοι,οι απο πανω, να δημιουργησουν συγχυση και να παρει η μπαλλα ελεφαντες και μηρμηγκια μαζι.Οταν εσυ καλεις σε αγωνα ολους τους φαρμακοποιους(στην αλλη αναρτηση νομιζω)-και καλα κανεις, ποιους θα καλεσεις τους ποδοσφαιριστες;-θα επρεπε κατα την γνωμη μου ταυτοχρονα ν'ασχοληθεις και με τα προβληματα που προαναφερθηκαν και μαλιστα ν'ασχοληθεις δημοσια και με την παραδοχη οτι αυτο γινεται αργοπορημενα.Θα μου πεις αυτο θα βλαψει τον σκοπο,και ενοχοι θα φανουμε στο κοινο, και διασπαστες του κλαδου,πως θ'αγωνιστουν μαζι μας αυτοι με γκρι συνειδηση(και πως να το κανουμε η συνειδηση των περισσοτερων ειναι γκρι,αλλιως δεν θα επαιρνε ο δικομματισμος το ποσοστο που παιρνει).Ε,εκει ο καθενας διαλεγει τον δρομο του,αλλα αν το ζητουμενο ειναι το πως θα φαινομαστε στα ματια των παιδιων μας(εσυ εχεις,εγω οχι,αλλα μπορω να συμμεριστω το κριτηριο) δεν εχουμε πολλες επιλογες.Οι συμψηφισμοι ειναι που μας εφαγαν..

Να'σαι καλα,και καλο αγωνα,αλλα σε καθε περιπτωση μην ξεχνας τον Καβαφη σου.

Οσον αφορα το διαιρει και βασιλευε το εφαρμοζουν απεναντι σε καθε επαγγελματικο κλαδο,δεν ξερω αν παρακολουθεις τι κανουν στην εκπαιδευση..

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Λοιπον θα κανω ενα διαλειμμα,νομιζω οτι η συζητηση εχει πολυ ενδιαφερον.

@ Ριζοπουλος

Δεν ξερω το περιστατικο στην Ξανθη,εμπιστευομαι την γνωμη σας,απ'οσα γραπτα σας εχω διαβασει.Συμφωνω κι επαυξανω σ'αυτα που λετε για τους αγροτικους γιατρους,να επισημανω οτι στα μερη μας(και φανταζομαι και στο Μεγανησι) ο γιατρος εχει να σκεφτει το επιπλεον προβλημα του κοστους της πτησης του ελικοπτερου που πρεπει να ερθει για να μεταφερθει ενα επειγον περιστατικο.Μπορειτε να φανταστειτε σε τι δυσκολη θεση τον βαζει αυτο.

Να δωσω κι ενα παραδειγμα απο αλλο κλαδο για το τι θεωρω γκρι συνειδηση απο αλλο κλαδο για να μην δινω την εντυπωση οτι εχω κατι με τους φαρμακοποιους.

Πχ σ'ενα νησι σαν τα δικα μας ενα παιδι θελει να κανει ιδιαιτερο αλλα αλλος εκπαιδευτικος εκτος απο τον διορισμενο,στην ειδικοτητα δεν υπαρχει.Ειναι ηθικο για τον εκπαιδευτικο να κανει το μαθημα εναντι ελαχιστης αμοιβης(ας πουμε την αμοιβη που δινει το υπουργειο παιδειας στους ωρομισθιους);Δεν θελω απαντηση,ηθελα απλως να δωσω ενα παραδειγμα,μπορω να σκεφτω και διαφορες διαβαθμησεις π.χ. οχι και τοσο μικρη αμοιβη,υπαρχει καποιος που διδασκει το ιδιο αντικειμενο αλλα δεν εχει την ειδικοτητα,ο καθενας μπορει να το μεταφερει στον κλαδο του.Να σημειωσω οτι απαγορευεται δια νομου να διδασκει εκπαιδευτικος του δημοσιου,με αμοιβη, εκτος του σχολειου.

Υ.Γ. μ'επιασε το οριο χαρακτηρων,το παρον κειμενο χωρις την γκρι διευκρινηση, ηταν στην αρχη,ξεχασα να μεταφερω την πρωτη παραγραφο.

chessman είπε...

Πω πω ! Έλλειψα για το τριήμερο και τώρα δεν ξέρω σε ποιον και για τι να απαντήσω. Ας ξεκινήσω απ' το παιδάκι στην Ξάνθη για το περιστατικό το έζησα από πολύ κοντά. Απλώς παραθέτω τα γεγονότα εν συντομεία και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε στο κουτσομπολιό. Λοιπόν στο παιδάκι είχε πέσει πάνω του μια τεράστια καγκελόπορτα και το βρήκε στο μισό της πλάτης (κατά μήκος) και το μισό του κεφαλιού. Το παιδί έφτασε στο Ν. Ξάνθης ήδη κλινικά νεκρό με αίμα να τρέχει από το αυτί και τη μύτη. Είχε ακόμα φλεκομβικό σφυγμό οπότε ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν ενέργειες επείγουσας θεραπευτικής. Πολύ σύντομα κατάλαβαν το εντελώς μάταιο της υπόθεσης κι αποφάσισαν να το στείλουν στην Καβάλα που τουλάχιστο έχει Νευροχειρουργό. Ο Νευρ/γός αυτός παρ' ότι δεν εφημέρευε έσπευσε στο Νοσοκομείο όπου διαπίστωσε τα ίδια αναπόφευκτα. Για λόγους όψιμης νομικής αυτοάμυνας το παρέπεμψε σε Νοσ. της Θεσ/νίκης αφού στο μεταξύ έφαγε ένα γερό ξύλο (κυριολεκτικά) από τον πατέρα του παιδιού μέχρι να έρθει η Αστυνομία να τον γλυτώσει. Στο μεταξύ ετοιμάστηκε η διακομιδή και το παιδάκι πέθανε και τυπικά καθ' οδοόν για Θεσ/νίκη. Αυτά.

chessman είπε...

@RIZOPOULOS Γιατί να έχω "υποβόσκον σύμπλεγμα εναντίων των εστεγασμένων φαρμακοποιών" όπως το λέτε ; Αν ήταν να ταλαιπωρούμαι με τέτοια συμπλέγματα γιατί δεν πήγαινα να έστηνα κι εγώ ένα πάγκο να πουλάω σερβιέτες, προφυλακτικά και τσόκαρα και να τρώω όλη την αγωνία αν και πότε θα βγάλω εκείνα τα 40 χιλιάρικα που λέγαμε ; Πάνε χρόνια που βγάζω παραπάνω για χαρτζιλικάκι(με όλο το κόστος ζωής πληρωμένο) κι έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Το ότι έχω παρέμβει εδώ κι έχω διαταράξει την ωραία ατμόσφαιρα είναι γιατί δεν αντέχω άλλο να βάζουμν το λαό να προσκυνάει έναν εμπορικό κλάδο (ΟΚ μείων τις φωτεινές εξαιρέσεις, αλλά πάντως εξαιρέσεις) τη στιγμή που όλα κινούνται γύρω από το κέρδος. Δεν ξέρω αν ακούσατε το ραδιοφωνικό σποτ για τις κινητοποιήσεις τους.Αυτό ακριβώς καλεί το λαό να κάνει. Στο κάτω κάτω σ' αυτή τη χώρα όλα τα αποφασίζει ο "άρχοντας λαός" όταν μας βολεύει. Ε, για αφήστε τον λοιπόν να σας δείξει πόσα φαρμακεία του χρειάζονται. Όταν κι όποτε ανοίγει ένα φαρμακείο (ενίοτε εκμεταλλευόμενο και τα γνωστά παράθυρα του νόμου) ποιο ακριβώς κομμάτι του λαού ρώτησε ; Πάω στο φαρμακείο να ενημερώσω τον επιστήμονα για ένα φάρμακο κι η μόνη ερώτηση που τον ενδιαφέρει είναι "Πόσο θα κάνει;" Ποιοι θα το γράψουν;" Μάλιστα ένας μου πέταξε και το έντυπο στη μούρη μη μου μείνει και καμιά αμφιβολία για την επιστημοσύνη και την ανατροφή του. Ο άλλος (πάντα μεμονωμένη περίπτωση είναι η κάθε μία μην επανερχόμαστε) είπε το αμίμητο "αυτά να πάτε να τα πείτε στους γιτρούς εμάς τι μάς ζαλίζετε;" (εμείς απλώς λεφτά μαζεύουμε εννοούσε προφανέστατα). Άστα φίλε μου. Εγώ αυτόν τον ευτελισμό του φαρμοκοπώλη του πάγκου τον ζω κάθε μέρα. Εσύ κι όλοι οι άλλοι εδώ παρακαλώ συνεχίστε να πιστεύετε ότι ένας κομπλεξικός έτυχε κάποιες μεμονομένες περιπτώσεις επίορκων που παντού υπάρχουν κλπ κλπ. Καληνύχτα και καλή τύχη (σε όλους μας)

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

@ chessman . Μιας και το θέτετε οικονομικά. Αν κλείσουν οι ‘μικροπωλητές’ φαρμάκων και σερβιετών (για να χρησιμοποιήσω τους δικούς σας όρους) ,είστε σίγουρος ότι θα συνεχίσετε να βγάζετε την ‘σαραντάρα για χαρτζηλικάκι’ (με όλα τα έξοδα πληρωμένα) ? Εκτός πια αν δεν σας νοιάζει ούτε αυτό και ενδιαφέρεστε μόνο για την ‘εξυγίανση’. ‘Εξυγίανση’ εδαφών πάντως στο δικό μου χώρο (τεχνικός είμαι) γίνεται πάντα απ τήν ΚΟΡΦΗ προς τα κάτω (πρώτα παίρνουμε τα μπάζα, μετά τα ‘φυτικά’, κ.λπ.). Τώρα αν αυτό έχει γενική εφαρμογή, λ.χ στην δημ. διοίκηση, στα φάρμακα κ.λπ. δηλαδή αν ‘το ψάρι βρωμάει απ’το κεφάλι’ κρίνετε το μόνος σας…
Υ.Γ. Ασφαλώς Καλή Τύχη σε όλους μας, θα την χρειαστούμε οπωσδήποτε.

chessman είπε...

@ RIZOPOULOS. Κοίτα, εγώ δε δήλωσα υπέρμαχος της άποψης να κλείσουν τα φαρμακεία κλπ. Απλά περιγράφω το θα γίνει και κάποιους από τους λόγους που το επιβάλλουν. Μια που επίσης δεν μπορεί κανένας μας να επηρεάσει αυτή την εξέλιξη προσπαθώ τουλάχιστο ν' αποφύγω να γελοιοποιούμαι κλαίγοντας υποκριτικά για το κοινό καλό, τους καημένους τους ασθενείς και τέτοια. Αφού όλα γίνονται για να διασφαλιστεί όσο γίνεται πιο άκοπα και αρκούντως συντεχνιακά, η κονόμα των φαρμακείων. Πώς να δεχτούν όλες εκείνες οι ορδές των φαρμακοποιών που ήρθαν από Ιταλία, Ουγγαρία, Ρουμανία κλπ που αγόρασαν και το πτυχίο εκεί και την παράνομη μετεγγραφή και την αναγνώριση μετά και κάπως λιγότεροι και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού, ότι όλα αυτά δε θα έχουν το προσδοκόμενο κολλοσιαίο αντίκρυσμα ; Όχι δικαιολογημένο αλλά πάντως αντιληπτό. Α, μην ξεχάσουμε να υπογραμμίσουμε ότι πάλι μιλάω για κάτι μεμονωμένες ακραίες περιπτώσεις κλπ. Ο Παναγιώτης γιατί σιωπά, οέο ;

chessman είπε...

Τώρα διαπιστώνω ότι οφείλω ν' απαντήσω και στο ερώτημα αν είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσω να κάνω αυτή τη δουλειά που κάνω κι αν συνεχίσω να βγάζω αυτά που βγάζω, κυρίως για να μη θεωρηθεί ότι την απέφυγα. Λοιπόν, για να πάρω κι εγώ λίγο το ρόλο του θύματος, είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσω να κάνω αυτή τη δουλειά, στον ίδιο βαθμό που και το κάθε φαρμακείο είναι σίγουρο για την ύπαρξή του. Θυμηθείτε, όπως είπα και σε άλλη θέση, ότι τους φαρμακοβιομήχανους όπως τους λέμε δεν τους ενδιαφέρει καθόλου σε πόσα φαρμακεία θα εκτελούνται οι συνταγές που παράγουν. Γι' αυτούς σημαντικό είναι μόνο το κόστος που απαιτείται για να παραχθούν οι συνταγές και φυσικά οι τιμές των φαρμάκων. Στο σημείο αυτό να πω (γιατί οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν) ότι αυτή η πολύπαθη ιατρική ενημέρωση με τα στραβά και τα ανάποδά της που κάνουμε, αποδίδει το ΣΥΝΟΛΟ της γνώσης που έχει ο ΚΑΘΕ γιατρός για τα φάρμακα. Σαν φαρμακοποιοί μπόρούν να σου το επιβεβαιώσουν κι ο Παναγιώτης κι ο κ. Βλάσσης που επίσης εμφανίζεται στο blog πού και πού, ότι η γνώση των γιατρών που τελειώνουν την Ιατρική στην Ελλάδα πάνω στα φάρμακα είναι γύρω απ' το μηδέν. Στα περιβόητα συνέδρια για να προλάβω το κλισέ δε γίνεται ΚΑΜΙΑ κουβέντα για φάρμακα, παρά μόνο στα λεγόμενα δορυφορικά συμπόσια που πληρώνουν κι επανδρώνουν πλήρως πάλι οι φαρμ. εταιρείες. Στα συνέδρια συζητιέται οτιδήποτε άλλο (νέες διαγνωστικές μέθοδοι, στατιστικές παρατηρήσεις, επιδιομιολογικές μελέτες κλπ). Ακόμα και τις ομιλίες των εισηγητών τις φτιάχνουν καθ' ολοκληρία οι εταιρείες κι αυτοί απλώς τις εκφωνούν. Άρα για να συνταγογραφήσει ένας γιατρός το όποιο φάρμακο θα πρέπει προηγουμένως να το ξέρει ΚΑΙ να νοιώθει και άνετα στο χειρισμό του (δηλ. δοσολογία, αντενδείξεις, προφυλάξεις, αλληλεπιδράσεις κλπ). Ε, λοιπόν όλα αυτά και μερικά ακόμα πιο τεχνικά (όπως σε ποια ένδειξη γράφει ποια μπορφή κλπ) τους τα μαθαίνουν κυριολεκτικά οι "βρωμεροί και τρισάθλιοι" ιατρικοί επισκπέπτες. Γι' αυτό τους κοστίζουμε πολύ των εταιρειών και μακάρι να υπήρχε τρόπος να μας αποφύγουν. Απλά δεν μπορούν και δεν τους επιτρέπει κι ο νόμος τη λειτουργεία αν δε διατηρούν κι αποδεδειγμένα εκπαιδεύουν τέτοια τμήματα. Οπότε όπως καταλαβαίνετε για όσο θα υπάρχουν (όσες) φαρμ. εταιρείες στην Ελλάδα θα υπάρχει σοβαρή ελπίδα να έχουμε δουλειά κι εμείς "οι αίροντες τας αμαρτίας του ΕΣΥ".

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@RIZO
Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι :-)

@chessman
Αγαπητέ, ο υποφαινόμενος δε σιωπά ούτε κι αν τον βάλουν κάτω να του κάνουν φάλαγγα, μην αγχώνεστε. Αν το γεγονός ότι οι συνδικαλιστικές υποχρεώσεις μου και τα επερχόμενα βαφτίσια των παιδιών μου, που με κράτησαν για μια μέρα μακριά από το pc, σας κάνουν να πανηγυρίζετε (οέο), τότε τι να πω; Να το κοιτάξετε πάντως αυτό.

Στο θέμα μας τώρα. Ή μάλλον στο θέμα ΣΑΣ που, επιτρέψτε μου, δεν είναι άλλο από μια υφέρπουσα αντιπάθεια προς τους συναδέλφους σας του φαρμακείου. Οι προσεγγίσεις μας βρίσκονται εντελώς στον αντίποδα. Εσείς θεωρείτε τους φαρμακοποιούς του πάγκου διεφθαρμένους που πρέπει να τιμωρηθούν με το "άνοιγμα" του ανοικτού επαγγέλματός τους, αλλά από την άλλη λέτε ότι μπορούν να βγάλουν περισσότερα εργαζόμενοι στον δικό σας πχ κλάδο. Λέτε ότι καλά κάνει η κυβέρνηση που προχωράει σε τέτοιου είδους μέτρα αδιαφορώντας για την επαρχία και τους ανθρώπους της (σύμφωνα με τις ντιρεκτίβες της ΕΕ), αλλά από την άλλη ισχυρίζεστε ότι τον αριθμό των φαρμακείων θα τον αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός. Λέτε ότι οι φαρμακοποιοί (φαρμακοπώλες είναι ο όρος που σας γοητεύει) έχουν πάψει να είναι επιστήμονες, αλλά από την άλλη οι σπουδές σας που είναι ίδιες με τις δικές τους καλύπτουν πλήρως εσάς και σας καθιστούν αναγκαίο στο Σύστημα, όχι όμως και αυτούς. Λέτε ότι οι φαρμ.βιομηχανίες δαπανούν χρήματα για την ενημέρωση γιατρών και φαρμακοποιών, δε λέτε όμως πόσα πολλαπλάσια βγάζουν από την καμπάνια τους αυτή.

Έχετε εν τέλει δικαίωμα να πιστεύετε ό,τι θέλετε ή ό,τι σας συμφέρει και να το διατυπώνετε εδώ ή οπουδήποτε αλλού. Αν πάντως καποτε κατεβείτε προς τα μέρη μας, περάστε (incognito) από το φαρμακείο του Μεγανησίου, ίσως αναθεωρήσετε πολλά από αυτά που ενδεικτικά λέτε.

Και για να έρθω και στο δικό ΜΟΥ θέμα, ΑΝ φυσικά υπάρχει τότε φαρμακείο στο Μεγανήσι.

chessman είπε...

Για, ένα λεπτουλάκι γιατί τα πήρες όλα πολύ στραβά και απαιτείται καλίμπρα επειγόντως. Το οέο δεν είναι επιφώνημα πανηγυρισμού. Κάτι άλλο σημαίνει και δεν τρώω χαρακτήρες να το εξηγήσω. Το ότι χώθηκα κάπως όψιμα στη συζήτησή σας κι απ' ότι βλέπω χάλασα την τόσο ωραία ατμόσφαιρα ήταν γιατί θεώρησα ότι τα πράγματα αναφερόταν "μονόπαντα". Κι έτσι παρέθεσα την περιβόητη "άλλη άποψη". Φυσικά και οι περισσότεροι συνάδελφοί μου δε βγάζουν τόσα (αλλά κι αρκετοί πολύ περισσότερα). Επίσης αναγκάστηκα να περιγράψω μέρος του τρόπου της δουλειάς μας απλά γιατί παραμένει θλιβερά άγνωστη στο ευρύτατο κοινό. Το αν είμαστε χρήσιμοι και πολύ περισσότερο απαραίτητοι ας το κρίνει ο καθένας. Οι φαρμ. εταιρείες φυσικά και βγάζουν περισσότερα απ' αυτή τους την τεράστια δαπάνη. Ποιος αφελής πιστεύει ότι επιτελούν φιλανθρωπικό έργο και χαρίζουν επιστημονική ενημέρωση δεξιά κι αριστερά έτσι για πλάκα ; Οι γνώσεις μου απλά με βοηθούν να είμαι πιο αποτελεσματικός στη δουλειά μου και εξ αυτού να μου δίνουν μια καλύτερη τύχη στο εισόδημά μου. Υπενθυμίζω ότι είναι και το πλέον επισφαλές επάγγελμα που υπάρχει. Έτσι κι αλλιώς θα μου πεις κανείς από τη γενιά μας και πέρα δε θα πάρει σύνταξη (έχουμε χρόνια να το χωνέψουμε αυτό, μη χαλάμε το στομάχι μας από τώρα). Όσο για την επίσκεψη πλάκα-πλάκα φέτος έπαιζε σοβαρα το δεύτερο πακέτο διακοπών μας να το περνούσαμε κάπου στο Ιόνιο και το είχα κατά νου να περάσω και χωρίς μάσκα (έστω και με κίνδυνο να με δείρεις που σου χαλάω τη σούπα εδώ πέρα). Αυτά λοιπόν. Την κάνω με ελαφρά από δω γιατί βλέπω έυκολα παρεξηγούμε τους άλλους όταν εκφράζουν "δύσπεπτες" απόψεις. Μη φάω και ξύλο στο τέλος και σε φέρω και σε δύσκολη θέση. Χαιρετώ (και μην αγχώνεσαι κανένας δε σε κλείνει αν δε βαρεθείς εσύ να χρημοτοδοτείς αγόγγυστα την πολιτική Υγείας της κάθε Κυβέρνησης).

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@chessman
Και καλά όλα τα άλλα, αλλά το ότι δίνουμε ξύλο εδώ μέσα σε όποιον δε συμφωνεί μαζί μας από πού ακριβώς προκύπτει; Νομίζω ότι οι απόψεις σας φιλοξενήθηκαν στο ακέραιο. Εκτός κι αν "ξύλο" είναι το να ακούτε τα αντεπιχειρήματα.

Τέσπα. Προφανώς είστε αμετανόητος εραστής της ελεύθερης αγοράς, ακόμα κι αν αυτή θέλει να υποβαθμίσει το επίπεδο της ζωής των ανθρώπων. Εγώ από την άλλη είμαι αμετανόητος εραστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων (όπως αυτό της υγείας), ακόμα κι αν αυτά στρέφονται ενάντια στις ελεύθερες αγορές.

"Γούστα", είπε ο πίθηκος, κι έφαγε το σαπούνι (παλιό μου γκράφιτι στους τοίχους του Πανεπιστημίου).

chessman είπε...

Ααααχ. Είχα αποφασίσει να μην απαντήσω αλλά δεν μπορώ ν' αφήσω και την εντύπωση ότι κρύβομαι. Λοιπόν το "ξύλο" είχε την έννοια του σκωπτικού όπως χρησιμοποιήθηκε, αλλά για άλλη μία φορά παρεξηγήθηκε. Ναι πράγματι είμαι οπαδός της ελεύθερης αγοράς. Αυτό δε σημαίνει ότι αυτομάτως πρεσβεύω και την κατάργηση του "κράτους δικαίου" ή του "κοινωνικού κράτους". Το όποιο πρόβλημα προκύπτει απ' τη στιγμή που μια καθαρά εμπορική επιχείρηση (ή έστω έτσι το βλέπει και το αντιμετωπίζει η πολιτεία το φαρμακείο) προσπαθούμε να το δούμε ως μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής (παραδέξου το επιτέλους Παναγιώτη, το μαγαζάκι το άνοιξες για να βγει το μεροκάματο κι όχι με κριτήριο το πού και πόσους θα εξυπηρετεί καλύτερα). Τέσπα. Ο καθένας έχει επιλέξει (ελπίζω) το μετερίζι του και το υπερασπίζεται (αναμενόμενο). Πιθανότατα η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση κι εκεί λέω να την αφήσουμε να κείτεται αφού βλέπω δεν αγγίζει και κανέναν από το κοινό σου εδώ. Να σου ζήσουν τα δίδυμα !

Ανώνυμος είπε...

Πάντως χωρίς λόγο διαφωνείτε.Ακόμη και να κρατήσει το φαρμακείο ο Παναγιώτης,ακόμη και να κρατήσει τη δουλειά ο chessman,έτσι κι αλλιώς δεν θα υπάρχουν ασθενείς που να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα φάρμακα.
Εκτός κι αν δεχτεί ένα ισχυρό ηλεκτροσόκ η ασθενής ελληνική οικονομία που οδεύει προς χρεωκοπία.Απαιτείται λοιπόν ένας γιατρός,αλλά που να τον βρεις?

chessman είπε...

Γιατρό ψάχνεις ; Εκεί είναι που δε θα ξεμείνεις ποτέ. Έχουμε υπερδιπλάσιους απ' όσους έχει η Γερμανία ! Δε χρειάζεται να πω τίποτα για την αναλογία πληθυσμού κλπ. Και για να μιλήσουμε επιτέλους σοβαρά για την κρίση στο σύστημα υγείας το μεγαλύτερο βάρος ανήκει εκεί, στην υπερπληθόρα των κατόχων πτυχίων Ιατρικής (προφανώς γιατρός είναι άλλο πράγμα). Πού να τους απασχολήσεις όλους αυτούς και πώς και πόσο να τους πληρώσεις. Εκεί αρχίζει μετά η διαπλοκή κι η διαφθορά με εταιρείες κι εκεί είναι κι η πληγή των οικονομικών του καθενός μας. Θυμίζω ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ποσοστό του ατομικού εισοδήματος που πάει για την υγεία (όχι μόνο το προφανές φακελάκι, τα "απλά" φαρμακάκια που δεν τα γραφεις και τ' αγοράζεις, κάτι διαγνωστικά απλά και φθηνά που τα πληρώνεις για να μη στήνεσαι σε ουρές του ΙΚΑ κλπ). Μην την ψάχνουμε άλλο. Είμαστε μια χώρα που σε 2 χρόνια πτωχεύει τυπικά κι επίσημα. Ήδη είναι φοβερή πολυτέλεια που έχουμε μερικά από τα σύγχρονα κι αποτελεσματικά φάρμακα διαθέσιμα, ήδη μας παραπάει που έχουμε και μερικά νοσοκομεία που αξίζουν. Σε μια χώρα που το μείζον θέμα θα είναι σε λίγο να εξασφαλίσει στους πολίτες της την επιβίωση, είναι φοβερή πολιτέλεια να αφήνει αλλώβητες συντεχνίες τύπου φαρμακείο, κυκλώματα τύπου νοσοκομειακοί γιατροί κλπ. Μόλις τελειώσουν τα (φοβερά πολλά είναι η αλήθεια) μαύρα και κλείσουν κάπως κι οι πηγές των μαύρων σε 2 χρόνια το πολύ κι αρχίσει ο λαός πραγματικά να πεινάει, πες μου εσύ φίλε μου αν έχει κανένα νόημα να ονομάζεις γιατρούς (ο Θεοός να τους κάνει) του απανταχού Ρωσσοπόντιους που έχουν κατακλύσει τα Αγροτικά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας, τους απανταχού παρανόμως μετεγγραφέντες των αγορασμένων διαδικασιών του εξωτερικού και να τους πληρώνεις να εξασφαλίζουν το παχύ εισόδημα του επαρχιακού φαρμακείου. Καταλαβαίνω ότι αυτές οι απόψεις ξεβολεύουν κάποιες συνειδήσεις, αναστατώνουν και τον κάθε Παναγιώτη που αλλιώς τα υπολόγιζε, αλλά τι άλλο σημαίνει αν όχι τέτοια πράγματα η πτώχευση της χώρας που όλοι με τόση ελαφρότητα συζητάμε ;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ανώνυμος
Χα, δεν έχεις κι άδικο. Σαφώς και θα την πληρώσει ο έρμος ο ασφαλισμένος. Αν υποθέσουμε ότι θα έχει μείνει κανένας σε μερικά χρόνια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@chessman
Εντάξει, εντάξει, οι θέσεις σας έγιναν κατανοητές. Είστε μέγας οικονομικός αναλυτής, γνώστης του μοναδικού ελιξηρίου επιβίωσης από την κρίση και αμείλικτος τιμωρός των απανταχού "φαρμακοπωλών" που άνοιξαν "μαγαζάκια" για να κλέβουν μαζί με τους ρωσοπόντιους γιατρούς το δημόσιο χρήμα που με τόσον κόπο εσείς ο ίδιος (και φυσικά οι επιστημονικές εταιρίες για τις οποίες εργάζεστε) παράγετε.

Συνάδελφε, μας χωρίζουν ωκεανοί (συν το Ιόνιο Πέλαγος).

Ανώνυμος είπε...

Γιατρός για την οικονομία εννοούσα.Δεν με πιάνετε :)

chessman είπε...

@ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ. Ως τώρα καλά τα λέγαμε. Τώρα τι έγινε κι έπεσες στις ειρωνείες ; Εγώ δεν είπα ποτέ ότι έχω την "άφατον γνώση" κι ούτε ότι λέω μόνο τα σωστά. Απλά υποστήριξα την λεγόμενη άλλη άποψη. Προφανέστατα δεν έχεις συνηθίσει σε τέτοιου επιπέδου "εναντίωση" από αναγνώστες σου και παρεκτράπεις γρήγορα όταν είδες ότι "δε συμμορφώνομαι". Φυσικά κι έχουμε άλλες απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα αλλά σε τέτοιο επίπεδο αντίδρασης δεν περίμενα να πέσεις ποτέ. Επίσης συνέχισε να προσεύχεσαι να κλείσουν οι ρημάδες οι φαρμ. εταιρείες ή έστω να φύγουν από την Ελλάδα και να θησαυρίσεις πουλώντας σπαθόχορτο. Α, ρε κατάντια ο έμπορας ...

Ανώνυμος είπε...

Κατά σύμπτωση είδα κι αυτό μόλις τώρα
http://news.bbc.co.uk/2/hi/world/europe/10193799.stm
Eμένα γιατί μου φαίνονται αυτά καλά νέα?

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@chessman
Πώς επιθυμείτε λοιπόν να σας απαντώ;

Προσπάθησα να είμαι καλός οικοδεσπότης, μα βλέπω (όπως και όλοι οι άλλοι) ότι δεν υπάρχει βάση συζήτησης. Εσείς αποδίδετε στο χρήμα, στις ελεύθερες αγορές, στον καπιταλισμό εν γένει, κανονιστικές αρμοδιότητες, εγώ από την άλλη θεωρώ ότι οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα (όπως στην Υγεία) έξω από κόστη. Εσείς αδιαφορείτε για την προσχεδιασμένη ερήμωση της επαρχίας, αλλά εγώ έχω επιλέξει να ζω σε αυτή. Εσείς πιστεύετε ότι οι φαρμακοποιοί είναι γλοιώδεις μπακάληδες που συνομωτούν κατά της εθνικής μας οικονομίας, ενώ από την άλλη εγώ τους βλέπω σα μια τίμια επιστημονική ομάδα. Οι διαφωνίες μας είναι απειράριθμες.

Σας είπα, μεσολαβεί ωκεανός. Δεν τίθεται θέμα ειρωνίας. Σας σέβομαι όπως και οποιονδήποτε άλλο συνομιλητή μου. Το ίδιο θα ίσχυε ακόμα κι αν είσαστε πχ τρελός (που -ευτυχώς- δεν είστε, είστε μορφωμένος και στα καλά σας).

Μπορείτε να με χαρακτηρίζετε "έμπορα" ή ακόμα καλύτερα "εμποράκο", ή όπως αλλιώς θέλετε, δίχως να αυξάνετε τον καρδιακό μου παλμό. Κι αυτό γιατί δεν χωράει μάλλον στην κοσμοθεωρία σας ότι μπορεί να υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που αγαπάει το επάγγελμά του επειδή αυτό προσφέρει στους συνανθρώπους του και όχι επειδή τον κάνει πλούσιο (που δεν τον κάνει). Ούτε φαντάζομαι διανοείστε ότι υπάρχουν γύρω σας άνθρωποι που βάζουν πάμπολλα πράγματα πάνω από τα χρήματα, όπως την ευτυχία, τη γαλήνη, τη γνώση, το (ειλικρινές) χαμόγελο, την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη, τον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο.

Προβλέπετε ότι θα καταποθούμε ως άλλοι Ιωνάδες από το στόμα του κήτους της Νέας Τάξης. Ωραία. Αφήστε μερικούς ρομαντικούς κι αιθεροβάμονες από μας να τα βάλουν με το κήτος. Μόλις τελειώσει η μάχη θα σας φωνάξω.

Ή θα σας φωνάξει το κήτος, μιας και θα'ναι η σειρά σας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ανώνυμος
Ναι, ξέρω, κι απ' ότι φαίνεται θα αποσυρθούν κι άλλοι του σιναφιού.Το κολπάκι λοιπόν αυτό είναι ένας εύσχημος τρόπος πίεσης. Θα δημιουργήσει φυσικά και προβλήματα στην αγορά φαρμάκου (ήδη άρχισαν να φαίνονται). Ξέρει κι ο τελευταίος επισκέπτης του ιστολογίου ότι δεν είμαι συμπαραστάτης του βιομηχανικού κόσμου. Δεν μπορώ να μην πω όμως, για λόγους δικαιοσύνης, ότι κάποιες εταιρίες ευνοήθηκαν και κάποιες άλλες ρίχτηκαν. Δεν ξέρω με ποια κριτήρια έγινε κάτι τέτοιο, πάντως η κλίμακα μείωσης τιμών που εξήγγειλε το Υπ. Ανάπτυξης, αλλού εφαρμόστηκε, αλλού ενόχλησε ελάχιστα (-0-5%) κι αλλού πετσόκοψε (-40%).

Τέλοσπάντων, κροκοδείλια δάκρυα είναι αυτά.

chessman είπε...

Πλάκα-πλάκα με το κολπάκι που λες θα αρχίσουν να "πέφτουν κορμιά". Η Novo Nordisk όπως όλοι ξέρουμε σταμάτησε να διαθέτει τις ανθρώπινες ινσουλίνες και τα ανάλογα ινσουλίνης. Έμεινε μόνο η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ ακόμα να διαθέτει τέτοιες. Ήδη ο Φιλιώτης (πρόεδρος κλπ) της εταιρείας αυτής απείλησε και προφορικά στην συνάντηση στο Υπ. Υγείας το Φεβρουάριο και με επιστολή αργότερα ότι θα το "μαζέψει" το μαγαζί και θα το πάει Βουλγαρία κλπ. Η ουσία είναι ότι αν για κάποιο λόγο σταματήσει τη διάθεση των ινσουλινών του δε χρειάζεται να πω τι θα γίνουν οι χιλιάδες ινσουλινο-εξαρτώμενοι και ινσουλινο-θεραπευόμενοι ασθενείς στην Ελλάδα. Α, σημντική λεπτομέρεια γιατί τα παπαγαλάκια θα σάς πουν ότι θα εισάγει απ' αλλού το κράτος μέσω του ΙΦΕΤ και άλλες τρίχες. ΚΑΝΕΙΣ κυρίες και κύριοι παντού στον κωλοπλανήτη που καβαλάμε όλοι δεν έχει μπει στον κόπο να παράγει ανθρώπινη ινσουλίνη και ανάλογα ανθρώπινης ινσουλίνης πλην των 2 αυτών εταιρειών. Φυσικά εγώ πλέον έχω εμπιστοσύνη στον κοινωνικό ρόλο του φαρμακείου που θα συμπαρίσταται στους πραγματικά φουκαράδες που θα "πέφτουν σαν τα πράσσα" αν και εφ' όσον γίνει πραγματικότητα κάτι τέτοιο. Απλά, είμαστε πλέον ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ. Ας το έχουμε κι αυτό υπ'όψιν. Περιμένω με αγωνία ν' ακούσω τις απόψεις "του πάγκου" επί τέτοιων ασήμαντων παράπλευρων απωλειών αν κι εφ' όσον ενταθούν κι άλλο οι γροθιές της Κυβέρνησης πάνω στο μαχαίρι των "κεφαλαιοκρατών που πίνουν το αίμα του λάου".

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Άιντε πάλι, δηλαδή ΚΑΙ για τα μονοπώλια/τραστ των Φαρμακευτικών κολοσσών φταίνε οι ‘φαρμακοτρίφτες’?? …που θα συμπαρίστανται… .κ.λ.π.
Είστε πράγματι ‘άπαιχτος’ σκακάνθρωπε!
Υ.Γ. Πάντως το σπασόχορτο, το μελισόχορτο και το ρσενικοβότανο μια χαρά μου ακούγονται …..Τα δικά σας ‘σκιάζομαι’.

chessman είπε...

Όχι μην έχεις κανένα άγχος, δε φταίνε οι φαρμακοποιοί του πάγκου. Απλά αυτό που κάνω και τροφοδοτεί τη συζήτηση είναι να εκφράζω τη ρημάδα την "άλλη άποψη". Αυτήν που ο Παναγιώτης δε θα έλεγε ποτέ και φυσικά και δε θα γινόταν και καμία συζήτηση. Πάντως το παράδειγμα που ανέφερα δεν απέχει πολύ απ' την πραγματοποίησή του και θα στο επιβεβαιώσει κι ο Παναγιώτης. Όσο για τα διάφορα -όχορτα είναι καλά μόνο ως πηγή των δραστικών συστατικών τους για απομόνωση. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν ξέρεις τι έχεις αποσπάσει από αυτά, τι ποσότητα περιέχεται από τι μέσα σε κάθε "ζουμί" ποιο η ενδεδειγμένη δοσολογία κλπ. Μου θύμισες τώρα ένα ταξίδι που είχα κάνει στην Κίνα κι όλη η κινεζική προπαγάνδα για 10 μέρες ήταν (φυσικά, καμία έκπληξη ως εδώ) και του Έλληνα ξεναγού υπέρ της λεγόμενης Κινέζικης ιατρικής που βεσίζεται στην αποτελεσματική πρόληψη, είναι πάμφθηνη κι όχι στα δυτικά πανάκριβα κι επικίνδυνα φάρμακα. Όταν όμως έπαθε η γυναίκα μου μια επιπεφυκίτιδα και πρήστηκε το ένα μάτι της μας απαγόρευσαν να επισκεφτούμε κά'να κινέζικο τσίρκο (νοσοκομείο) με την ειλικρινή παραδοχή :"δεν μπορούν να σάς προσφέρουν τίποτα, χρησιμοποιήστε αν έχετε καμία δικής σας οφθαλμική αλοιφή". Το συμπέρασμα είναι μας αρέσει πάάάρα πολύ να μπορούσαμε να απεξαρτηθούμε απ' τα φάρμακα των πολυεθνικών φαρμ. εταιρειών αλλά ελπίζω μέσα σου να καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι τουλάχιστο ανέφικτο ! Αλλά τι το κουράζουμε λαϊκισμός και προκατάληψη έχει εμποτίσει το DNA μας τόσα χρόνια, με ένα-δυο posts ενός "ακραίου" θα αλλάζαμε άποψη ... :-)

Ανώνυμος είπε...

Φίλε chessman,θα σου ζητήσω κατάλογο με τα κέρδη φαρμακευτικών εταιριών και σε πόσους και ποιούς μοιράζονται.Παρομοίως για κέρδη κατόχων φαρμακίων,γιατρών.Μιλάμε ια φανερά και αδήλωτα κέρδη.Πάνω σ'αυτή τη βάση μπορούμε να μιλήσουμε.

chessman είπε...

Κοίτα φίλε ανώνυμε. Κανείς δεν είπε ότι οι φαρμ. εταιρείες είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Κερδοσκοπικά μαγαζιά είναι κι έχουν σκοπό το κέρδος. Επειδή είμαι ο "δικηγόρος του διαβόλου" εδώ μέσα θα πρέπει να επισημάνω το εξής : το φάρμακο (το οποίο εμπορεύονται τα μαγαζιά αυτά) είναι η πιο επισφαλής επένδυση που υπάρχει. Για παράδειγμα, μπορεί η Mercedes να δαπανήσει τρελά λεφτά για το σχεδιασμό κι ανάπτυξη του νέου μοντέλου της, ξέρει ιόμως πολύ καλά ότι θα βάλει τον κάθε νεόπλουτο να την αγοράσει και θα κερδίσει από το σύνολο των πωλήσεων αφού μάλιστα θα έχει "καβαντζώσει" και τα λεφτά που θα δαπανηθούν για την ανάπτυξη του επόμενου μοντέλου. Στα φάρμακα χρειάζεται έρευνα περίπου 10-14 χρόνια με μέση επένδυση τα 1,5 δις € και πρόσεξε τώρα ΑΝ βρουν κάτι καινούργιο, ΑΝ πάρει έγκριση να κυκλοφορήσει, ΑΝ συνταγογραφηθεί αρκετά κι ΑΝ δεν το φάει ο ανταγωνισμός κλπ θα φέρει κάποια λεφτά πίσω απ' τα οποία οι εταιρείες έρευνας κι ανάπτυξης καινούριων φαρμάκων επιστρέφουν στην έρευνα από 9 έως 17% των εσόδων. Γι αυτό υπάρχει κι η λογική της "πατέντας" κι όλα αυτά. Το θέμα όμως πέρα απ' το εμπορικό κομμάτι έιναι ότι τα ρημάδια τα φάρμακα (τα πρωτότυπα λέμε) τα χρειάζεσαι για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής συχνά και για τη διατήρηση της ίδιας της ζωής. Mercedes και να μην πάρεις γίνεται (εντάξει θα ζήσεις με Cayen), αλλά χωρίς φάρμακα δεν την πας μακριά τη βαλίτσα αν σου κάτσει η στραβή. Και μετά απ' όλα αυτά που είναι το περίεργο στο ότι κάνουν κάποια κέρδη οι εταιρείες (αν κι όποτε τα πετυχαίνουν, πάντως όχι πάντα) Α, υπάρχει κι "λεπτή κόκκινη γραμμή" κάτω απ' την οποία δεν είναι βιώσιμο ένα φάρμακο ή το μαγαζί γενικότερα. Αν η σοσιαλιστική σου ορμή σε κάνει να την ξεπεράσεις τότε "άντε γεια" απ' την Ελλάδα και οι κακούργες οι εταιρείες και τα φάρμακά τους μαζί. Μετά μην τα ξαναλέμε τι ακολουθεί. Ούγκ !