Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

ΚΟΙΜΗΣΟΥ

Σσσσστ....Κοιμήσου μπέμπη μου. Πήραν να σβήνουν οι κόκκινες λάμψεις. Ησύχασε, κοιμήσου, δεν ήταν τίποτα. Μόνο οι αναλαμπές της αυθαίρετης ματαιοδοξίας. Κοιμήσου εσύ. Θα εκδικηθούμε αύριο.


9 σχόλια:

Λένα Π. είπε...

Κοιμήσου, Περσεφόνη, στην αγκαλιά της γης.
Στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς.
Σοφός στίχος, ονειρική επιταγή για τους "αναχωρητές"!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Λένα Π.
Σοφός στίχος, άσοφοι άνθρωποι.

MAIRH H. είπε...

Πετζετέλ. Σκάνδαλο 1983-84. Δώσαμε στους Βούλγαρους λαχανικά και μας έδωσαν αεροπλάνα ψεκαστικά που οι δικοί μας μάς τα παρουσίασαν ως πυροσβεστικά.
Η ομάδα του άξιου τέκνου της Ημαθίας που έκανε τις διαπραγματεύσεις παρελήφθη από το αεροδρόμιο μεθυσμένη κι επιπλέον κοιμόταν δύο μέρες.

καλοπροαίρετος είπε...

Χμμ, Βούλγαροι ή Πολωνοί; Η μάρκα είναι πολωνέζικη, και το περιοδικό "Πτήση" εδώ (τεύχος 137, Ιούλιος 1996) υποστηρίζει ότι τα αγοράσαμε από την Πολωνία.

Και, ψεκαστικά που παρουσιάστηκαν για πυροσβεστικά;

Όπως αναφέρεται στις επίσημες ιστοσελίδες της Πολεμικής Αεροπορίας εδώ και της κατασκευάστριας εταιρίας εδώ, τα PZL είναι όχι μόνο αεροψεκαστικά, αλλά και αεροπυροσβεστικά. Στη σελίδα της Π.Α. μάλιστα αναφέρεται ότι «ως πυροβεστικό το PZL είναι κατάλληλο για τη μορφολογία του ελληνικού εδάφους καθώς μπορεί να προσεγγίσει δύσβατες ορεινές εκτάσεις με κλίσεις έως και 60%».

Από τη σελίδα της Π.Α. για τα ακόμα αρχαιότερα (αγοράστηκαν 1974-1976) Grumman αντιγράφω και το εξής: «Εξαιτίας του ρόλου τους τόσο το G.164 όσο και τα PZL (Mielec) M-18 είναι καταδικασμένα να μείνουν οι αφανείς ήρωες της αεροπυρόσβεσης, καθώς οι εστίες φωτιάς που εξουδετερώνουν, σπάνια εξελλίσονται (sic) σε πυρκαγιές οι οποίες προσελκύουν δημοσιότητα».

Τα PZL είναι απαρχαιωμένα και πιθανόν σαράβαλα. Όμως, εκ κατασκευής είναι και πυροσβεστικά.

Αν δεν είχαν χαθεί τόσοι πιλότοι, θα μπορούσαμε να κάνουμε και πνεύμα, του στυλ ότι ούτως ή άλλως τα PZL σιγά σιγά τελειώνουν: 30 αγοράσαμε, τα 12 έχουν ήδη πέσει...

Και επίσης, αν είναι σκάνδαλο η αγορά των PZL, τη χρονική στιγμή που έγινε -Πολωνία 1983-84: Γιαρουζέλσκι, Βαλέσα, Αλληλεγγύη- και με τον τρόπο που έγινε, πώς να χαρακτηριστεί η διαχρονική και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων επιλογή να ενοικιάζουμε, στην τούρλα του Σαββάτου, ξένα πυροσβεστικά, πληρώνοντάς τα βέβαια βαπορίσια, αντί να αγοράσουμε κάποια, ώστε να ανανεωθεί και εμπλουτιστεί σταδιακά ο στόλος μας; Σκάνδαλο διαρκείας;

Μεθυσμένοι μέχρις αναισθησίας; Εμ, αν δεν τον σηκώνεις τον βίσωνα, τι πας να παραβγείς στους σλάβους στα σφηνάκια; Βρες μια εύσχημη πρόφαση και πιες γκαζόζα καλύτερα.

(Βίσωνας: η πολωνέζικη βότκα Żubrówka, με σήμα τον βίσωνα στην ετικέττα και το χαρακτηριστικό φυλλαράκι βισωνόχορτου στο μπουκάλι· θεϊκή, αλλά κοπανάει στο δοξαπατρί αν χάσεις το μέτρο.)

Είπα ψεκαστικά και θυμήθηκα το ΜΑΒΗ και τον σμήναρχο Βρακά, που το 1994, την εποχή της «δίκης των πέντε» (στελέχη της μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια») είχε πετάξει με ένα στρατιωτικό ψεκαστικό από την Κέρκυρα στους Αγίους Σαράντα της Βόρειας Ηπείρου –ή Νότιας Αλβανίας, είναι θέμα ορισμού–, και έριξε προκηρύξεις· στο μεταξύ, οι Άγιοι Σαράντα, όπως και η Χειμάρρα (σημερινή γραφή Χιμάρα), ιδίως αυτή, τείνουν να εξελιχθούν σε Κόστα ντελ Σολ της Αδριατικής, στο πολύ φθηνότερο φυσικά.

Για φαντάσου: πολυτελείς διακοπές σε πεντάστερο στην Αλβανία. Μέχρι πριν καναδυό χρόνια, θα ακουγόταν σουρρεαλιστικό.

Ξέφυγα πάλι...

ΜΑΙΡΗ Η. είπε...

@ Καλοπροαίρετος

Έχεις δίκιο, είναι Πολωνικά, μπερδεύτηκα, ευχαριστώ για τη διόρθωση. Γνωρίζω ότι είναι αεροψεκαστικά κυρίως και δευτερευόντως πυροσβεστικά. Μικρά και ευέλικτα παίρνουν για λόγους ασφαλείας μόνο μέχρι 1.500 l νερού. Μέχρι εκεί. Ας το αφήσουμε. (Α, πα, πα, πα! Τι είσαι εσύ? Μα, να ξέρεις τα πάντα με λεπτομέρειες!).

Συγγνώμη που καθυστέρησα τόσο, αλλά έλειπα και μόλις γύρισα είχα περιπέτειες με την κόρη μου. ‘Εκανε βουτιά στη θάλασσα και χτύπησε το κεφάλι της σε πέτρα. Ευτυχώς, όλα καλά.
ον
@ Παναγιώτη
Καλημέρα, Παναγιώτη! Ελπίζω εσύ να μην είσαι στενοχωρημένος για τον Άκη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Μαίρη
Περαστικά στην κόρη σου. Τελικά καλύτερα να βουτάς στα βαθιά :-)
Άκη; Ποιον Άκη; Τον Σακελλαρίου;

καλοπροαίρετος είπε...

@ Μαίρη

Απλώς κάτι δεν μου καθόταν καλά, έχω και μια τάση να μην παίρνω τίποτα για δεδομένο, ειδικά αν μας το πλασάρουν περισπούδαστα οι πολιτικοί και οι δημοσιογραφιάδες περίπου για οικουμενική αλήθεια, το σκάλισα λίγο ώστε να τεκμηριώσω με συγκεκριμένες αναφορές, κάτι ιδιαίτερα εύκολο τώρα με το διαδίκτυο, και αυτό ήταν όλο.

Τώρα, κάνω κάτι ανίερους συνειρμούς και βρίσκω αναπάντεχα πολλά κοινά σημεία του κλήριγκ Ελλάδας-σοσιαλιστικών χωρών τις δεκαετίες '70-'80, αλλά και παλαιότερα με άλλους εταίρους, με το "φιλανθρωπικό" πρόγραμμα πετρέλαιο αντί τροφίμων ΟΗΕ-Ιράκ 1995-2003, και με την "αφιλοκερδή" "ανθρωπιστική" "βοήθεια" προς το Ιράκ της ΜΚΟ Αλληλεγγύη 2006-7, αλλά μάλλον η φαντασία μου τα φταίει.

Πάντως, δεν μπόρεσα να ταυτοποιήσω το άξιο τέκνο της Ημαθίας, και μ' έχει φάει η περιέργεια. Any hint?

Περαστικά. Μια εμπειρία ακόμη λοιπόν, που τραγουδούσε και ο Πανταζής.

Άκη; Ποιον Άκη; Τον Καουρισμάκη;

ΜΑΙΡΗ Η. είπε...

Ποιόν Άκη????????????? Εδώ κλαίει η μισή Ελλάδα . Ο Άκης ήταν ένα πολύ καλό παιδί και πολύ καλός αλλαντοποιός, που έγινε με την αξία του Υπουργός και διέπρεψε. Παντρεύτηκε μία πολύ νεώτερή του αξιωματικό (την πήρε αντί για βιάγκρα) και τώρα θα είναι άνεργος και θα κάνει τις δουλειές στο σπίτι.

@ Καλοπροαίρετος

Είσαι σε πολύ καλό δρόμο με τους συνειρμούς σου. Συνέχισε έτσι και ξανασυζητάμε.

Το «άξιο τέκνο της Ημαθίας» είναι ο Μ.Γ., ο Υφυπ. Γεωργίας που έκανε τις διαπραγματεύσεις. Δεν έγραψα το όνομα για να μη φέρω τον Παναγιώτη σε δύσκολη θέση, αν δεν τον βρεις, πές μου. Έχετε όμως κι εσείς εκεί ένα άλλο άξιο τέκνο….. που δεν του φαίνεται, που λένε ….

(Άσχετο. Διακρίνω μια λίγο μελαγχολική διάθεση μέσα από τα γραπτά σου ή η ιδέα μου είναι?)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Σόρι, αλλά γιατί να έρθω σε δύσκολη θέση για κάποιον Μι-Γάμα, και μάλιστα όταν αυτός έχει διαπρέψει ως υπουργός και αναγνωρίζεται ως άξιο τέκνο της γενέτειράς του, ακόμα και σε ευτελή μπλογκ, όπως το δικό μου;

Μίλα ελεύθερα.
Μήλα Ημαθίας.