>> > Οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα γι’αυτό.
>> > Κάθε χρόνο παγκοσμίως πεθαίνουν δύο εκατομμύρια παιδιά από διάρροια ,κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί με ένα σιρόπι των 25 σέντς.
>> > Και οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα γι’ αυτό.
>> > Ιλαρά, πνευμονία, ασθένειες θεραπεύσιμες με φτηνά εμβόλια είναι υπεύθυνες για το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο.
>> > Και οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα.
>> > Είναι κάποια χρόνια που εμφανίστηκε η γνωστή πια γρίπη των πουλερικών.
>> > Παγκοσμίως οι δημοσιογράφοι μας πλημμύρισαν με πληροφορίες, πανικό,σήματα κινδύνου.
>> > Επιδημία, η πιο επικίνδυνη απ’ όλες, μια πανδημία!!! Μιλάγανε μόνο για την τρομακτική αυτή ασθένεια των πουλερικών.
>> > Και βέβαια, η γρίπη των πουλερικών προκάλεσε το θάνατο μόλις 250 ατόμων παγκοσμίως. 250 θάνατοι σε 10 χρόνια, δηλαδή αναλογικά 25 θάνατοι το χρόνο.
>> > Η κοινή γρίπη σκοτώνει μισό εκατομμύριο ανθρώπων το χρόνο παγκοσμίως.
>> > Μισό εκατομμύριο έναντι 25. Για ένα λεπτό. Τότε γιατί τόση φασαρία με τη γρίπη των πουλερικών; Γιατί πίσω από αυτά τα κοτόπουλα υπήρχε ένας «κόκορας», ένας κόκορας
>> > με μεγάλο λειρί.
>> > Η διεθνής φαρμακευτική Roche με το πασίγνωστο Tamiflú της πούλησε εκατομμύρια δόσεων στις Ασιατικές χώρες.
>> > Ακόμα και αν το Tamiflú έχει αμφίβολη αποτελεσματικότητα, η Βρετανική Κυβέρνηση αγόρασε 14 εκατομμύρια δόσεις για την πρόληψη του πληθυσμού της.
>> > Με την γρίπη των πτηνών, η Roche και η Relenza, οι δύο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που προμηθεύουν την αγορά με αντιγριππικά, κέρδισαν χιλιάδες εκατομμύρια δολάρια. Πρώτα με τα πουλερικά και τώρα με τα χοιρινά.
>> > Ναι, τώρα ξεκίνησε η ψύχωση της γρίπης των χοίρων. Και όλοι οι δημοσιογράφοι του κόσμου μιλάνε μόνο γι’αυτό.
>> > Πια δεν λένε τίποτα για την οικονομική κρίση ούτε τους βασανισμένους στο Guantánamo.
>> > Μόνο για τη γρίπη των χοίρων.
>> > Και διερωτώμαι: αν πίσω από τα πτηνά υπήρχε ένας «κόκορας», πίσω από τα γουρουνάκια να μην υπάρχει ένα «μεγάλο γουρούνι»;
>> > Ας δούμε τι λέει ένας υπεύθυνος των εργαστηρίων της Roche.
>> > ROCHE: Εμάς μας απασχολεί πολύ αυτή η πανδημία, τόσος πόνος, γι’ αυτό δίνουμε στην αγορά το θαυματουργό Tamiflú.
>> > - Και πόσο πωλείται το «θαυματουργό» Tamiflú; - Λοιπόν, είναι 50 δολάρια το κουτί.
>> > - 50 δολάρια το κουτί με τις κάψουλες; - Πρέπει να καταλάβετε κυρία ότι τα θαύματα πληρώνονται ακριβά.
>> > - Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι αυτές οι εταιρείες βγάζουν μεγάλα κέρδη από τον δικό μας πόνο.
>> > Η εταιρεία Gilead Sciences της Β. Αμερικής έχει την πατέντα του Tamiflú.
>> > Ο κύριος μέτοχος αυτής της εταιρείας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία προσωπικότητα της αριστερής πολιτικής, τον Donald Rumsfeld, γραμματέα αμύνης του George Bush, υπεύθυνο για τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Οι μέτοχοι των φαρμακευτικών Roche και Relenza τρίβουν τα χέρια τους, είναι ευτυχείς με τις πωλήσεις τους, που για άλλη μια φορά φέρουν εκατομμύρια, του αμφίβολου Tamiflú. Η πραγματική πανδημία είναι η απληστία, τα τεράστια κέρδη αυτών των ιδιοτελών της υγείας.
>> > Δεν αρνούμαστε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης που λαμβάνει η κάθε χώρα. Αλλά αν η γρίπη των χοιρινών είναι μια φοβερή πανδημία απ’ ό,τι λένε τα μέσα ενημέρωσης, εάν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον απασχολεί
>> > τόσο πολύ αυτή η ασθένεια, γιατί δεν τη δηλώνει ως παγκόσμιο πρόβλημα της δημόσιας υγείας και να δώσει εντολή να παρασκευασθούν γενικά φάρμακα για την αντιμετώπισή της; Να απορρίψει τις πατέντες της Roche και της Relenza και να κάνει διανομή δωρεάν γενικών φαρμάκων σε όλες τις χώρες και ειδικά στις πιο φτωχές. Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση.
Το παραπάνω κείμενο δεν είναι δικό μου. Με εκφράζει όμως (αν και θα τα έχωνα λίγο πιο χοντρά) κι έτσι το ξεσήκωσα από τη στήλη του καλού συνάδελφου φαρμακοποιού Δημήτρη Καραγεωργίου (Γ.Γ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου) στο "Φαρμακευτικό Δελτίο". Αυτός πάλι το είχε ξεσηκώσει από ένα μπλογκ που δεν αναφέρεται. Ο Δημήτρης συμπληρώνει :" Παρ' όλα αυτά εμείς οι φαρμακοποιοί πως -έστω επικοινωνιακά- έχουμε λόγο ενημέρωσης και ελάχιστης παρέμβασης στην αυξανόμενη αγωνία του κόσμου, είναι ένα ζητούμενο. Περισσότερο από το πότε θα έρθουν τα εμβόλια, σε τι τιμές, τι θα κάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τι επάρκεια θα έχουμε".
Και βέβαια έχει δίκιο. Οι περισσότεροι συνάδελφοι μοιάζουν με βολεμένους δεινόσαυρους πίσω από τη θαλπωρή του πάγκου τους, πολλές δε φορές με διοπτροφόρους λαδάδες, έτοιμους να εκμεταλλευτούν οικονομικά την ασθένεια, όπως ο γερο- λαδάς του Καζαντζάκη. Να συμπληρώσω πως οι μάσκες, τα γάντια και άλλα αναλώσιμα, ακολουθώντας το νόμο της ζήτησης, τείνουν να τριπλασιάσουν τις τιμές τους, επειδή έτσι κάποιοι γουστάρουν. Το μόνο που απομένει στον απλό κοσμάκη, όταν η επιστημοσύνη και η ψυχραιμία λουφάζουν, είναι η τρομολαγνεία που επιμελώς υποδαυλίζουν τα ΜΜΕ, άξια δουλικά των χορηγών τους. Γι' αυτό το φωνάζω κι απο 'δω. Μην σκιάζεστε ωρέ παιδιά, ούτε εσύ μπάρμπα Τάσο, που με παίρνεις τριάντα τηλέφωνα τη μέρα για τα κωλοεμβόλια που δε θα μου στείλουν παρά μόνο όταν η τιμή τους πιάσει ταβάνι. Δεν πρόκειται για πανδημία γρίππης. Πρόκειται για πανδημία κέρδους.
Ελπίζω όχι και για πανδημία ευπιστίας.
7 σχόλια:
Το κείμενο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε , απ' όσο ξέρω, στο tvxs http://www.tvxs.gr/v17253
κάθε χρόνο τα ίδια Παναγιώτη, γιατί πολύ απλά έτσι βολεύομαστε όλοι, και δεν εξαιρώ κι εμάς που είμαστε μέρος του συστήματος υγείας. Η απορία μου είναι πως πρόλαβαν να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο για τον Η1Ν1 σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την εμφάνιση του στελέχους όταν συνήθως απαιτούνται χρόνια μελετών για την παρασκευή και κυκλοφορία των εμβολίων. Μήπως ήταν ήδη έτοιμα πριν ξεσπάσει η πανδημία; Επίσημα δεν πρόκειται για τίποτα άλλο πέρα από μια λίγο ισχυρότερη της συνηθισμένης γρίπης με θνησιμότητα περίπου 1:1000 ( διόρθωσέ με αν κάνω λάθος ) και που απαιτεί μια ελάχιστα μεγαλύτερη επαγρύπνηση και εγρήγορση από την καθιερωμένη. Προσωπικά δεν θα πρότεινα σε κανέναν να κάνει το εμβόλιο πέρα από τα γνωστά και ασφαλή influvac και vaxigrip για την κοινή γρίπη για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ( όπου κι εκεί γίνεται κατάχρηση κάθε χρόνο ) και απλά να λάβει βασικές προφυλάξεις. Αλλά τί περιμένεις όταν με το πρώτο βηχαλάκι ή φτέρνισμα τρέχουν όλοι στο πλησιέστερο φαρμακείο για να πάρουν αντιβίωση και (δυστυχώς, λυπαμαι που το λέω) οι συνάδερφοί σου φροντίζουν να τους την προμηθεύσουν;
Υ.Γ. Παναγιώτη, αν μπορούσα να ξανακάνω αγροτικό θα επέλεγα σίγουρα το νησί σου, είμαι σίγουρος πως θα είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασιά.
Αρνητής Νοσήλευσης και Αντιρρησίας Ίασης.
Καλημέρα
μεγαλες αληθεις Παναγιωτη. Αραγε ποσοι πεθαινουν τον χρονο απο τηλεθεαση?
@Θοδωρή
Ευχαριστώ για το λινκ, βαριόμουν να ψάξω :-)
Να σημειώσω πως τα αντιγριππικά εμβόλια παρασκευάζονται μέσα σε έναν περίπου χρόνο. Απομονώνουν το στέλεχος της τρέχουσας χρονιάς και παρασκευάζουν τα της επόμενης. Φυσικά, αν πέσει άλλου τύπου γρίππη του χρόνου, δώρον άδωρο. Για τη γρίππη των γουρουνιών τώρα, αντιιικά όπως το ταμιφλού έχουν αμφίβολη δραστικότητα, αλλά εξαιρετικό τμήμα μάρκετινγκ. Για τις αντιβιώσεις έχεις απόλυτο δίκιο. Αναρίθμητες φορές αυτά τα 12 χρόνια έχω ακούσει φράσεις του τύπου "Με πονάει ο λαιμός μου, τι αντιβίωση θα μου δώσεις;". Όχι αν πρέπει να πάρει, αλλά ποια! Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να εξηγώ το γιατί τα αντιβιοτικά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ' όσα λύνουν, όταν χρησιμοποιούνται χωρίς λόγο. Οι φαρμακοποιοί ασφαλώς έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Γι' αυτό και τα χώνω πρώτα σ' αυτούς.
Για το αγροτικό στο Μεγανήσι πλέον απαιτούνται κάπου 20 μόρια, ξέχνα το!
@Ελισσαίος
Ο δικηγόρος του ιοβόλου.
Καλησπέρα
@espectador
Χα! Καλή ερώτηση! Τα μετράνε αυτά τα περιώνυμα μηχανάκια της έιτζιμπι;
To κείμενο δεν πρωτοδημοσιεύτηκε στο tvxs,
αλλά στο pathfinder στις 19-07.
Το λινκ εδώ:
http://unews.pathfinder.gr/world/pandhmia-kerdoys.html
Φυσικά διατηρώ μια επιφύλαξη, ίσως να έχει δημοσιευτεί και αλλού νωρίτερα.
...και πανδημία κουτορνηθίας αγαπητέ,
πιάτο συνοδευτικό και έκτακτα ταιριαστό με αυτό της πανδημίας του κέρδους,
πώς αλλιώς θα έδενε το γλυκό;
Κατά τ' άλλα -αψού!-
θα συμφωνήσω με τον Ελισσαίο
Καληνύχτα
Πριν από λίγες μέρες έπεσε στα χέρια μου αυτό το βιντεάκι, το οποίο νομίζω ότι είναι εντός θέματος:
http://www.youtube.com/watch?v=uW8ulLgXmyA
@melen, Alotan
Ευχαριστώ για τις παραπομπές.
Όλο το οικοδόμημα στηρίζεται στην καλή πίστη σε κυβερνητικές ή διακυβερνητικές ή τελοσπάντων σε "διεθνούς κύρους" οργανώσεις. Το ερώτημα βασανιστικό. Τι θα γίνει όταν αυτή η εμπιστοσύνη διαταραχθεί; Αν ο απλός κόσμος αντιληφθεί ότι αυτό που προωθούν κυρίως οι εξουσιαστές είναι τα οικεία τους συμφέροντα και όχι η προστασία της δημόσιας υγείας ή εν τέλει η ευημερία των μαζών;
Αφήνω την ερώτηση να αιωρείται, σαν το φεγγάρι πάνω από τη στέγη μου.
Δημοσίευση σχολίου