Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ

Με αφορμή ένα πρόσφατο ταξίδι μου στο εξωτερικό (Μιλάνο), λέω να αναφερθώ στην ιστορία με το κάπνισμα και τις απαγορεύσεις του. Πριν απ' όλα όμως να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα:

α) Είμαι καπνιστής.

β) Ο καπνιστής κάνει μεγάλο λάθος που καπνίζει.




Κατανοώ πλήρως το κακό που κάνει στον οργανισμό το τσιγάρο, έστω και λόγω επαγγέλματος. Όσοι δεν το έχουν σκεφτεί ή απλά δεν το γνωρίζουν τους πληροφορώ ότι το μονοξείδιο του άνθρακα που εισπνέουν συνδέεται με τα ερυθρά τους αιμοσφαίρια στη θέση του οξυγόνου και μάλιστα 8 φορές πιο εύκολα. Είναι κυρίως αυτό που προκαλεί τις αναπνευστικές νόσους και επίσης είναι υπεύθυνο για το λαχάνιασμα και τα παρεπόμενά του, που φτάνουν σε χρόνια χρήση μέχρι την δυσλειτουργία στύσης (τώρα είμαι σίγουρος ότι σας ταρακούνησα). Φυσικά υπάρχουν και χειρότερα. Η ατελής καύση που λαμβάνει χώρα στην κάφτρα του τσιγάρου ελευθερώνει ενώσεις αζώτου (όλα τα φυτικά παραπροϊόντα περιέχουν ιχνοστοιχεία αζώτου), τις λεγόμενες νιτροζαμίνες, πτητικές και άρα εισπνεόμενες ουσίες, υπεύθυνες για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και μερικές μορφές καρκίνου (δεύτερο ταρακούνημα).



Έτσι δεν είναι λίγες οι φορές την ημέρα που συμβουλεύω ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα. Παρ' όλα αυτά εγώ καπνίζω. Μπορείτε να με χαρακτηρίσετε κατά το δοκούν και να έχετε απόλυτο δίκιο. Κάποτε (ελπίζω σύντομα) θα το κόψω. Αυτό έχει να κάνει με ένα προσωπικό ζήτημα που ξεφεύγει του θέματός μας. Κόψτε το κι εσείς. Είναι εύκολο. Απλά πετάξτε το.

Μετά από αυτό το μάλλον μάταιο λογύδριο θα πρέπει να περάσω και στο πραγματικό μου θέμα. Και αυτό δεν είναι άλλο από τον ρατσισμό που συναντώ καθημερινά και στρέφεται εναντίον των καπνιστών. Όπου κι αν πας στο εξωτερικό σου απαγορεύουν να καπνίσεις. Στο Μιλάνο είδα κι έπαθα. Ούτε σε εστιατόρια, ούτε σε μπαράκια καλά καλά δεν επιτρεπόταν. Τα Χριστούγεννα στη Μάλτα μου έβαλαν χέρι επειδή κάπνιζα στο κατάστρωμα του πλοίου, δηλαδή σε ανοιχτό χώρο. Παρόμοια στο Παρίσι, στην Πράγα, στη Σεβίλλη, στο Λονδίνο, στη Ρώμη, στην Βιέννη και δε θυμάμαι που αλλού. Το μόνο μέρος που κάπνιζα σχεδόν παντού ήταν στην Αίγυπτο. Σιγά σιγά αρχίζει να γίνεται και στην Ελλάδα μόδα αυτή η γελοιότητα. Όλα τα' χε η Μαριορή...



Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι υπάρχουν μέρη όπου το κάπνισμα είναι εγκληματικό, όπως μέρη που βρίσκονται παιδιά, σχολεία, νοσοκομεία, λεωφορεία κτλ. Εκεί πρέπει να απαγορεύεται δια ροπάλου. Σε όλα τα άλλα όμως μήπως θα έπρεπε να προβλεφθούν θέσεις ή χώροι για τους καπνιστές; Πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις ένα δωματιάκι με τον κατάλληλο εξαερισμό; Και τέλος πάντων, αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο απ' όλα είναι το βλέμμα μερικών ανθρώπων όταν τους ρωτάω αν υπάρχει πουθενά τέτοιος χώρος. Μοιάζει σαν να τους ζητάω ένα όπλο για να πυροβολήσω τον διπλανό. Σέβομαι τους διπλανούς μου και δεν τους πυροβολώ, αλλά μήπως θα μπορούσε κάποιος να σεβαστεί και τη δική μου επιθυμία να βλάψω τον εαυτό μου; Και μη μου πείτε ότι γίνεται για το καλό μας όλο αυτό το θεατράκι! Αν τα κράτη ήθελαν να περιορίσουν μέχρι εξαφανίσεως τα άσχημα αποτελέσματα του καπνίσματος στη δημόσια υγεία, μπορούσαν απλούστατα να το απαγορεύσουν ολοσχερώς. Ούτε να παράγεται, ούτε να εισάγεται. Τίποτα. Νιξ. Παράνομο, όπως τα ναρκωτικά. Όπως ίσως θα έπρεπε να είναι και το αλκοόλ. Έλα όμως που τότε θα χάσουν τους σπόνσορες τους, τους καπνοβιομήχανους και τα μεγάλα καρτέλ που τους συντοφεύουν.

Άρα δεν το βλέπω να γίνεται στο άμεσο μέλλον (ούτε όμως και στο απώτερο). Άλλωστε το πρόβλημά μου είναι άλλο. Να μην αισθάνομαι παρίας στη χώρα μου (και σε κάθε χώρα) μόνο και μόνο επειδή τυχαίνει να καπνίζω. Όπως δε θα έπρεπε να αισθάνεται παρίας ένας Αλβανός, ένας νέγρος, ένας ομοφυλόφιλος, ένας Εβραίος, ένας σκακιστής, ένας ΑΕΚτζής ή ένας ταξιτζής, γαμώ το κέρατο μου!



Δε γουστάρω να ζω στη Σπιναλόγκα των δακτυλοδεικτούμενων καπνιστών, δεν είμαι λεπρός κοινωνικά και ηθικά. Αντίθετα, οι ταγοί της παγκόσμιας ηθικής "τάξης" θα έπρεπε να νιώθουν έτσι για πολλούς άλλους λόγους. Θα συνεχίσω να λέω τα ίδια και όταν θα κόψω το κάπνισμα. Μέχρι τότε θα καπνίζω, επειδή με βοηθάει να συγκεντρώνομαι όταν γράφω και επειδή προτιμώ να βλέπω τι εισπνέω.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δε μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο!! Έχει καταντήσει γελοίο το θέμα διότι είναι υποκριτές. Απο τη μία τα πέρνουν απο τις καπνοβιομηχανίες και απο την άλλη το παίζουν κοινωνική πολιτική. Τρίχες

Δεν είμαστε πια παρίες...4-0.


Tεο. "Μεγανήσι Rules"

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Για να μην πω ότι κατάλαβα το λόγο που οι Ευρωπαίοι δεν κυκλοφορούν αργά έξω: μαζεύονται σπίτια τους για να καπνίσουν! Υποκρισία, μόνο αυτό μένει στον καπιταλισμό για να σώζει τα προσχήματα, δίκιο έχεις αδερφέ συμπάσχοντα.

g vrettos είπε...

Τσιγαρο η υγεια?
Υγεια,
για να μπορω να καπνιζω.
Μετα απο 4 χρονια διακοπης το ξαναρχισα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@voros
Είναι πράγματι εύκολο να το κόψεις. Το έχω κόψει τουλάχιστον δέκα φορές. Χωρίς αστεία πάντως είναι μια βρωμερή τυραννία το κάπνισμα. Λίγο πιο βρωμερή είναι απλά η δια της βίας απαγόρευσή του.

κοπρόγατα είπε...

συμφωνώ για πολλούς λόγους..και θα σας αναφέρω δικό μου περιστατικό, στο αεροδρόμιο της Φρανκφουρτης αναγκάστικα (πριν απο 5 μήνες ταξίδευα για Μανίλα 20 περιπου ώρες ταξίδι) να καπνίσω στην ΤΟΥΑΛΕΤΑ...διότι δεν υπήρχε κανένας χώρος για τους καπνιστές. και προσθέτω κατι που διαβασα¨
"δεν υπάρχουν φανατικοί καπνιστές, μονο αντιπαθητικόί αντικαπνιστες"

κοπρόγατα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@κοπρόγατα
Καλώς την/τον στο μπλογκ. Ωραίος ο αφορισμός, λέω να τον υιοθετήσω.Τα αεροδρόμια είναι όντως πολύ πονεμένη υπόθεση. Περισσότεροι μαζεύονται στα smoking points παρά στις κορδέλες αποσκευών.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ στη δουλειά μας έχουν απαγορεύσει να καπνίζουμε μέσα στα γραφεία και μας βγάζουν στο διάδρομο σε ένα άθλιο χώρο δίπλα στις τουαλέτες. Αυτό και αν είναι ρατσισμός.
"Απαγορεύονται οι μαύροι και τα σκυλιά"
"Απογορεύονται οι καπνιστές και οι γάτες"

Τι να λέμε τώρα!!!

Μega Rules

Ανώνυμος είπε...

Κόφτε το το ρημάδι, ρε παιδιά. Κακό στην υγειά σας κάνει, τι το θέλετε? Επιστήμονες άνθρωποι και να καπνίζετε, μια στάλα θέληση χρειάζεται και θα τα καταφέρετε. Και τότε θα δείτε μεγάλη διαφορά, προς το καλύτερο, στη ζωή σας!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@ανώνυμος
Εκεί, εκεί, στο κρύο και στη βρωμιά! Μας αξίζει γιατί κάνουμε τους τσιγαροβιομήχανους και τους φαρμακοβιομήχανους πλουσιότερους! Και για τη δική μας -έστω και επιβλαβή, έστω και αποσπασματική- ευχαρίστηση, ποιός χέστηκε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@fumaros
Αφού σου είπα θα το κόψω!Με τόσες τράκες που μου κάνουν θα το κόψω σίγουρα!Απλά περιμένω την κατάλληλη στιγμή(και είθε να μην αργήσει). Θα πάρω βέβαια μετά καμιά εικοσαριά κούτες τσίχλες και καμιά εικοσαριά κιλά, αλλά δε βαριέσαι. Θα είμαι ένας χοντρός επιστήμονας άνθρωπος.

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμε κύριε Αβραμόπουλε,
Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την απόφασή σας για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους.

Είναι κάτι που το περιμέναμε πολύ καιρό να γίνει. Όμως δεν έχω καταλάβει, γιατί το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2008. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Η ομαδική ψυχοθεραπεύτρια Χριστίνα Τερλίδου είναι μανιώδης καπνίστρια και κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών καπνίζει με τη σέσουλα. Ούτε πάει το μυαλό της στην ανάγκη ή τη στοιχειώδη υποχρέωση να ζητήσει την άδεια των ασθενών της.

Το «...ιατρείο» της μυρίζει τσιγαρίλα.

Άν η ισχύς της απόφασής σας για την απαγόρευση του καπνίσματος άρχισε από τώρα, θα μπορούσαν ορισμένες δυσμενείς συνέπειες να μετριαστούν.

Κύριε Αβραμόπουλε,

Γιατί καθυστερείτε την εφαρμογή της αντικαπνιστικής απόφασής σας; Επειδή φοβάστε μήπως σας φάνε οι Ελληνάρες, οι τσαμπουκάδες, και αφήνετε την ισχύ της απόφασή σας για να την υποστούνε οι διάδοχοί σας που θα είναι στην εξουσία το 2010 και θα δεχτούν τις ύβρεις, τους προπηλακισμούς και την οργή των ελληναράδων τσαμπουκάδων που μπορούν να ανεβάσουν και να κατεβάσουν κυβερνήσεις για να μην κόψουν το κάπνισμα;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Μη ρίχνετε τα βάρη στον υπουργό αγαπητέ\-τή, αυτός είναι μόνο για τις δημόσιες σχέσεις. Ρίξτε τα στους φαρμακοποιούς που καπνίζουν στο φαρμακείο τους και στις ψυχοθεραπεύτριες. Αυτοί είναι στην ουσία που καταδυναστεύουν τον ανυποψίαστο πολίτη, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής του και υποσκάπτοντας την υγεία του για να μπορούν μετά να καπηλευτούν οικονομικά τις αναμφίβολες φθορές. Σωστή η πρότασή σας να εξευγενιστούμε το ταχύτερο, να γίνουμε κι εμείς φανατικοί αντικαπνιστές, όπως όλοι οι καθωσπρέπει δυτικοί που σέβονται τον καπιταλισμό τους και τα τσιγαροκεφάλαια που τον υποστηρίζουν. Να γίνουμε καθαροί και υγιείς, αφού η ποιότητα της κάθε μας εισπνοής θα είναι αυτή που θα αρμόζει στην καινή μας κουλτούρα και στην πανέμορφη μάσκα του "δήθεν", που τόσο πολύ μας αρέσει να φοράμε. Μπορούμε να βρούμε και ένα νησί (ας το ονομάσουμε Μεγαλόνησο ή Μεγανήσι π.χ.) για να στέλνουμε τους αντιφρονούντες στα σαλπίσματα της νέας αντικαπνιστικής εποχής. Ομολογώ με συντριβή ότι δε θα υπογράψω τότε την απαιτούμενη αίτηση μεταμέλειας. Θα είμαι από τους συνιστώντες το ίζημα της κοινωνίας, είτε καπνίζω είτε όχι, αλλά αυτό δεν αφορά την προοδεύουσα με ηχηρό καλπασμό κοινωνία, έτσι δεν είναι; Αφορά μόνο εμένα τον ψευδοεπαναστάτη, που σημειωτέον, αυτοεξορίστηκα εκ των προτέρων. Να είστε καλά για την έγκυρη παρέμβασή σας και είθε ο Θεός (και ο Υπουργός) να εισακούσουν τις ευχές σας.

ΥΓ. Τώρα για ύβρεις, προπηλακισμούς και τα συναφή δεν ξέρω, γιατί συνήθως δε βρίσκονται στο δρόμο μου. Αφήστε που και τις φορές που θα τύχει να βρεθούν εγώ είμαι κατά διαβολικό τρόπο ανάμεσα στα θύματα. Πώς το εξηγείτε αυτό γιατρέ μου; Λέτε να φταίει το κάπνισμα;

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι,
Συμφωνω οτι το καπνισμα κάνει κακο και στους καπνιστές και στους μη.
Όμως ο ρατσισμος έχει και όρια.

Βρέθηκα στο αεροδρομιο FUMICINO της Ρώμης και ανακαλυψα πως υπάρχει μια αίθουσα καπνιστών (Β5 αν θυμάμαι καλά).... ΓΙα να φτάσεις στη αίθουσα αυτή έπρεπε να διασχίσεις όλο το αεροδρόμιο με κίνδυνο να χάσεις την πτήση σου.
Το αποκορύφωμα όμως του ρατσισμού και του τρόπου αντιμετώπισης των καπνιστών, είναι όταν φτάσεις στην αίθουσα και ανοίξεις την πόρτα.
Ο χώρος είναι μετα βίας 20μ2, χωρίς εξαερισμό και χωρίς κλιματισμό. Σου έρχεται να λιποθυμήσεις από τον καπνό... πνίγεσαι... δεν μπορείς να αναπνεύσεις... Για να μπορέσεις να καπνίσεις είναι αδύνατον...
Νοιώθεις ότι ξεφτιλίζουν την αξιοπρέπεια σου, ότι είσαι τελικά θύμα ρατσισμού.
Μπήκα, αναψα τσιγάρο αλλά δεν μπόρεσα να το καπνίσω και έφυγα τρέχοντας.
Αναρωτιέμαι δεν θα μπορούσε αυτή η αίθουσα να έχει εξαερισμό??? Να έχει πιο ανθρώπινες συνθήκες??
Σε άλλα αεροδρόμια όπως του Μονάχου δεν έχουν αίθουσα και πρέπει να βγεις έξω για κάπνισμα... Ειναι προτιμότερο φίλοι μου...
Γενικότερα δεν νομίζω ότι με την απαγόρευση θα λύσουν το πρόβλημα.
Στην Αμερική που εκεί τα πράγματα είναι εντελώς παράλογα με στόχο τους καπνιστές, βλέπουμε ότι τα παιδιά καπνίζουν από το Δημοτικό.

Ευχαριστώ που με φιλοξενήσατε στο blog σας.

Ε.Ζ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Αχ! Πέστα Χρυσόστομε! Κι άλλα πράγματα κάνουν από παιδιά στην Αμερική, απ 'αυτά που γουστάρουμε να εισάγουμε κατά καιρούς (π.χ. οπλοχρησία).