Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΖΑΡΙ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΘΕΣΜΟΣ


Η μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη εκποίηση βιβλίου στην Ελλάδα, το γνωστό και καθιερωμένο πλέον Παζάρι Βιβλίου άρχισε στις 21 Γενάρη στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Το Παζάρι, που θα πραγματοποιηθεί σε ένα τεράστιο περίπτερο στην πλατεία, θα διαρκέσει 20 ημέρες (έως τις 9 Φεβρουαρίου) και σε αυτό διατίθενται βιβλία σε τιμές που ξεκινούν από 0,50 ευρώ.

Σε έναν χώρο 1.000 τμ θα εκτίθενται 500.000 βιβλία.

Το Παζάρι Βιβλίου 2011 δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν έναν μικρό περίπατο στο ιστορικό κέντρο της πόλης με το σύνθημα: «Υιοθετήστε ένα βιβλίο, πρέπει να ζήσει!».

Συνδιοργανωτές είναι ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και το επαγγελματικό σωματείο εκδοτών-βιβλιοπωλών, ενώ το Παζάρι πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Η έκπτωση για τα περισσότερα βιβλία ανέρχεται στο 70%. Όλα τα βιβλία πωλούνται στο 30% της αρχικής τους αξίας – ένα βιβλίο που πωλείται 10 ευρώ, στο Παζάρι πωλείται 3 ευρώ. Το συγκεκριμένο Παζάρι Βιβλίου αφορά βιβλία που έχουν εκδοθεί μέχρι και το 2005.

(Πηγή: www.tanea.gr)

Το δικό μου σχόλιο είναι ότι κανείς που θα βρίσκεται αυτό το διάστημα στην Αθήνα δε θα πρέπει να παραλείψει να κάνει μια βόλτα από το Παζάρι Βιβλίου, που πλέον έχει γίνει θεσμός. Κι αυτό γιατί ανάμεσα στα χιλιάδες βιβλία υπάρχουν μερικά διαμάντια σε απίστευτα χαμηλή τιμή. Και δεν είναι μόνο θέμα φτήνιας σε χαλεπούς οικονομικούς καιρούς, μα και η ανάγκη να μην σκοτώνουμε τα βιβλία όταν γεράσουν. Ακόμα κι αν κάποιος δε επιθυμεί ή δεν ευκαιρεί να διαβάσει θα έχει σίγουρα φίλους που θα χαρούν αν πάρουν για δώρο βιβλία. Ας βάλουμε τα βιβλία στα σπίτια μας. Θα μας το ανταποδώσουν πολλαπλά.

8 σχόλια:

Emmanuel Manolas είπε...

Πέρασα από εκεί πριν από λίγο. Στόχος μου ήταν να δείξω χαρακτήρα και να μην αγοράσω τίποτα, αν δεν τελειώσω το διάβασμα όλων αυτών που είχα ήδη αγοράσει τον τελευταίο καιρό.
"Απέτυχα τελείως!" (Κατσιμίχας)
Έδωσα 8,5€ για τον δεύτερο τόμο της Ανθολογίας Επιστημονικής Φαντασίας, εκδόσεων Anubis, που δεν θυμόμουνα αν το είχα ήδη στην βιβλιοθήκη μου(!). Αν το ξανα-έχω θα το χαρίσω κάπου.
Πάρα πολλοί τίτλοι, μερικοί 'out of print' εδώ και πολλά χρόνια.
Πολύς κόσμος, "πατείς με - πατώ σε" που έλεγε η γιαγιά μου (το έλεγε μονοκόμματο και δεν είχα καταλάβει αρχικά τι έλεγε), πολλή νεολαία.
Μου αρέσουν οι εκθέσεις βιβλίου (αν και όχι όλα τα εκθέματα).
ΥΓ: Έψαξα. Δεν είχα τον δεύτερο τόμο. Μόνο τον πρώτο είχα αγοράσει 32,50€.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Είδες τι ωραία που είναι; Γι' αυτό συνήθως πάω μόνος μου. Η Σοφία σπάνια με συνοδεύει γιατί κάνω ό,τι κάνουν κι οι περισσότερες γυναίκες στα μαγαζιά με τα ρούχα. Ξεφυλλίζω, ξαναξεφυλλίζω, παω, έρχομαι, χαϊδεύω, ζηλεύω, μερικές φορές τα μυρίζω κρυφά σαν ποταπός φετιχιστής, γενικά είμαι σα μικρό παιδί. Πάντα λέω θα διαλέξω, στο τέλος φεύγω με ένα τρέιλερ, γι γέλια είμαι. Αλλά είναι ωραία.

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

@Παναγιώτης

Να αντιγράψω εξώφθαλμα την ανάρτησή σου όπως είναι και να την βάλω σε κάποιο από τα μπλογκ λόγω έλλειψης χρόνου; Με σύνδεση βέβαια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ηλία
Το ρωτάς; Και λινκ να μη βάλεις δε με πειράζει. Αρκεί να τη διαβάζει κόσμος.
Όλα καλά;

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

@Παναγιώτη
Ελπίζω να μπαίνει κόσμος να τα διαβάζει και επίσης να βγαίνει και να πηγαίνει σε εκθέσεις βιβλίων.
Τώρα δεν ξέρω αν είναι όλα καλά, προσωπικά έτσι κι έτσι, στα ισπανικά όμως μας έχουν βγάλει την ψυχή από το υπουργείο για να προσλάβουν δέκα ανθρώπους, τους οποίους θα πληρώνουν με ψίχουλα και ετεροχρονισμένα, όπως πάντα.

Πότε βγαίνει το επόμενο βιβλίο σου;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@ Ηλία
Σε όλους μας έχουν βγάλει την ψυχή, αλλά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.
Το τρίτο μου πόνημα δεν πρόκειται να βγει οσονούπω, αφού είμαι ακόμα στο γράψιμο και πάω σαν τον κάβουρα.

Φυσιολατρης είπε...

Χρησιμο βιβλιο=καμμενο βιβλιο.
Μη σκοτωνετε τα δαση !

P.Konidaris είπε...

Σκέφτηκα να απαντήσω χιουμοριστικά, ας πούμε να ζητήσω μια μελέτη που να αποδεικνύει ότι η τέφρα των βιβλίων αποτελεί το καλύτερο λίπασμα για την αναγέννηση των δασών. Όμως τελικά θα απαντήσω σοβαρά, λόγω του ότι διανύω μια τέτοια ψυχοπνευματική περίοδο. Από τον Μέσο Μεσαίωνα κι εδώ πράγματι υλοτομήθηκε το 85% της έκτασης των δασών του πλανήτη, και τον τελευταίο αιώνα δαπανήθηκαν όσες πρώτες ύλες είχαν δαπανηθεί από καταβολής ανθρώπου έως το 1900. Θεωρείτε ότι όλη αυτή η σπατάλη και ειδικότερα η σπατάλη στην ξυλεία οφείλεται στην βιβλιοπαραγωγή; Μην μπείτε στον κόπο να μου αναπτύξετε πόσο ξύλο χρειάζεται για να φτιαχτεί ένα βιβλίο,τα γνωρίζω τα στοιχεία κι έχω κι εγώ αντεπιχειρήματα. Αυτό αγαπητέ που κάνει τα δάση να καταστρέφονται δεν είναι τα βιβλία, είναι η συνειδητή αποχή του ανθρώπου από αυτά. Αν διαβάζαμε περισσότερο θα είχαμε την κουλτούρα να στηρίξουμε μια αειφόρο ανάπτυξη των δασών μας, να σεβόμαστε πολύ περισσότερο τη φύση και όσα μας προσφέρει και να ζούμε αρμονικά με το περιβάλλον μας. Ωστόσο, προτιμούμε να καίμε τα βιβλία, είτε αφήνοντάς τα να πεθάνουν, είτε επικαλούμενοι κάποια ψευδοοικολογική διάθεση (για να μην αναφερθώ και σε άλλους μελανούς λόγους που έχει επιδείξει η ανθρωπότητα). Τι να πω...Αν θελήσετε ποτέ να κάψετε τα βιβλία σας, καλύτερα να μου τα ταχυδρομήσετε (με δικά μου έξοδα) για την βιβλιοθήκη του σχολείου μας.