Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΚΑΚΙ

Την Κυριακή των Βαϊων έγινε στη φιλόξενη φωλιά του Σ.Ο. Αμπελοκήπων ο 7ος Διαγωνισμός Λύσης της ΕΣΣΝΑ (σα να λέμε Πρωτάθλημα Αττικής στο Καλλιτεχνικό Σκάκι). Οι συμμετοχές αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και ο διαιτητής Γ. Γαρουφαλίδης (στο κέντρο και πίσω στη φωτό) άψογος. Ο Γιάννης προτίμησε να βάλει πιο εύκολα προβλήματα σε σχέση με την τελευταία χρονιά, αλλά για διάφορους λόγους κανείς δεν πέτυχε 100%. Πρώτευσε ο Νίκος Μενδρινός (στο κέντρο μπροστά) με 25β., όσους και ο Ανδρέας Παπασταυρόπουλος (δεξιά), αλλά με καλύτερο χρόνο. Τρίτος με 20β. ο χοντρός κύριος αριστερά, δηλαδή η αφεντιά μου. Περισσότερα για τους αγώνες μπορείτε να βρείτε στο άριστο θεματικό ιστολόγιο του Μ.Μανωλά (www.kallitexniko-skaki.blogspot.com).

Σε δύο μέρες η Εθνική Ομάδα Καλλιτεχνικού Σκακιού πετάει για το Λονδίνο όπου θα διεξαχθεί το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με συμμετοχή γιγάντων. Η ομάδα αποτελείται από τον Θεσσαλονικιό Κώστα Πρέντο (τον μόνιμο πρωταθλητή Ελλάδας!), τον Ν.Μενδρινό, τον έμπειρο προβληματιστή Χάρη Φουγιαξή και τον πιο αδύναμο κρίκο, τον υποφαινόμενο. Δεν ξέρω πόσο καλά θα τα καταφέρουμε σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, αλλά ελπίζω να το διασκεδάσουμε.

Τα τελευταία χρόνια το Καλλιτεχνικό Σκάκι έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους κλασικούς σκακιστές και σε αυτό βοηθάει πολύ και το διαδίκτυο, όπως το εξαιρετικό www.skakistiko.blogspot.com. Όσοι ξέρουν από σκάκι και, όπως κι εγώ, δεν έχουν πολύ χρόνο να συμμετέχουν σε τουρνουά, ας ασχοληθούν λίγο, είμαι βέβαιος ότι θα ενθουσιαστούν. Τα σκακιστικά προβλήματα εξάλλου δεν είναι όπως τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αφενός λύνονται. Αφετέρου, ακόμα κι αν κάποιος δεν τα καταφέρνει τόσο καλά, απομένει η αισθητική απόλαυση. Άρα, σε αντίθεση με τη ζωή, χαμένους δεν έχει το Καλλιτεχνικό Σκάκι.

11 σχόλια:

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

@ Αδύναμο κρίκο.
Ως γνωστόν σε μας τους ιντζινιέρους, η επιτρεπόμενη τάσις (δηλαδή η αντοχή λαϊκά) μιας αλυσίδας ισούται με την αντοχή του πιο αδυνάμου κρίκου της , άρα η ευθύνη σου -έναντι της ομάδος και του Έθνους –μεγάλη !,φίλτατε Παναγιώτη!
Με την θετική ενέργεια και την ηθική στήριξη όλων μας είμαι βέβαιος ότι θα πάτε καλά. Αλλά και να μην πάτε.. No big deal, my friend.. το βασικό είναι να περάσετε καλά και να το ευχαριστηθείτε εκεί στο City.
Αχ ! Πόσο χαρούμενος νοιώθω γι’ αυτό μου το σχόλιο, που με βγάζει από την μαυρίλα και την ‘ανθρωποφαγία’ του ‘φλέγοντος’ σκακιστικού ζητήματος των ημερών (που σίγουρα έχεις παρακολουθήσει στο blog ,αλλά πολύ σοφά κατά τη γνώμη μου απέφυγες να συμμετάσχεις. Εγώ που το έκανα αισθάνομαι ‘γκροκί’ ηθικά και πνευματικά).
‘Εμείς’ του Ρυμπκοαγωνιστικού χαιρετίζουμε ‘Εσάς’ του Καλλιτεχνικού! (και εγώ προσωπικά σας ζηλεύω, γιατί ρυμπκοφιλίες, ρυμπκολαγνείες και περιρρέουσες ανθρωποφαγίες φαντάζομαι δεν ‘παίζουν’ στο καλλιτεχνικό.)
Άιντε! Go ger’ em big boyzzz!

Ελισσαίος είπε...

Άντε να πάτε στην κωλόπολη, να δω τί θα καταλάβετε.

Χρόνια πολλά είπαμε; Δεν είπαμε. Καλά να περάσετε.

nikkarthegreat είπε...

Καλη επιτυχία και κάντε την Ελλάδα περίφανη..........

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Rizo
Το ξενοδοχείο δεν είναι στο Σίτυ, στα περίχωρα μας στείλανε. Ναι, παρακολούθησα το καυτό θέμα, αλλά απ' έξω-απ' έξω. Όχι λόγω αδιαφορίας, όσο έλλειψης ατομικού χρόνου και χρόνου προπόνησης. Κάποια στιγμή θα σχολιάσω. Πάντως μη νομίζεις...
Και στο Καλλιτεχνικό έχουν αναφερθεί κλεψιές, αν και αυτές περιορίζονται ευτυχώς στους Ρώσους,και μόνο όταν γίνονται τουρνουά στα μέρη τους. Είναι αυτός ο Σελιβάνοφ...άστα να πάνε! Δεν έχουν σχέση όμως με κομπιούτορες, μάλλον με παραδοσιακά σκονάκια :-)

@Ελισσαίος
Καλά, εσύ ξέρουμε γιατί τη λες κωλόπολη, άλλο που δε μιλάμε. Θες να σου φέρω τίποτα;
Χρόνια Καλά καλλιτέχνη!

@nikkarthegreat
Επιτυχία θα είναι να μπούμε για πρώτη φορά στη δεκάδα, να μην πέρνουν και τα μυαλά μας αέρα :-)

Κι αυτό πράγματι εξαρτάται και από μένα, οπότε καλοδεχούμενο το κουράγιο.

βασιλικη είπε...

Συνχαρητηρια και καλη επιτυχια Παναγιωτη.Κανεις το Μεγανησι περηφανο! Και καποιες φορες επιβαλεται να παιρνουν τα μυαλα μας αερα

Alotan είπε...

Στα περίχωρα του καταπράσινου Sunningdale, από αυτά που μου είπε ο ταξιτζής που με μετέφερε στο αεροδρόμιο, έχουν κάτι βιλάρες να (με το συμπάθειο) άραβες σεϊχηδες και Ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι.

Το Λονδίνο ωραιότατο, απορώ γιατί δεν αρέσει στον Ελισσαίο (αν είναι μυστικό, δεν πειράζει, ας μη το μάθουμε)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Alotan
Ναι, τις πρόσεξα. Στην αρχή θεώρησα ότι επρόκειτο για ξενοδοχεία. Προφανώς είναι παλιά Manors που τα ανακαίνισαν. Υποψιάζομαι ότι κράτησαν τα φαντάσματα, είναι πάντα in.Στην πράξη, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Λονδίνο, η εικόνα είναι αυτή της τυπικής αγγλικής countryside. Βγαίναμε απ' τα δωμάτια και κοντεύαμε να πατήσουμε κουνέλια, ενώ οι σκίουροι έκοβαν βόλτες πάνω στο προσεκτικά τετραγωνισμένο γκαζόν. Τούβλινοι τοίχοι, ευταξία, ηρεμία και χλωρίδα αραιού δάσους. Μια χαρά.Το Λονδίνο είναι φυσικά πολύ διαφορετικό, αλλά και πολύ όμορφο για έναν τουρίστα, συμφωνώ μαζί σου.

Ο Ελισσαίος παρ' όλα αυτά αντιπαθεί την πόλη για τον ίδιο ακριβώς λόγο που εσύ την ευχαριστήθηκες περισσότερο :-)

Ίσως και επειδή δεν τον έχουν καλέσει ακόμα να παίξει στο Royal Albert Hall, ή κάπου αλλού στο WestEnd βρε αδερφέ...

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Τι έγινε αγαπητέ Παναγιώτη, το ρίξαμε στο τουριστικό και περιηγητικό ρεπορτάζ?
Βλέπω ότι ακολουθείς ‘Καζαντζάκεια ‘ βήματα ως συγγραφεύς ! (Καλά μη το πάρεις και ‘πάνω’ σου και δεν μπορούμε να σε κατεβάσουμε από το ‘καλάμι’…).
Χιούμορ κάνουμε έτσι? Καλωσόρισες! Για γράψε μας ,αν σου κάνει κέφι, κάνα ‘ωραίο’ παρασκηνιακό ή μη, event or happening από την ‘Βρετανική εκστρατεία’.

Ελισσαίος είπε...

Ρε, το ρουφιανάκι

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Rizo
Παραλειπόμενα έχω ήδη δώσει στο μπλογκ του Αλκίνοου, που είναι και θεματικό. Του εδωσα και τα προβλήματα. Σιγά μην καβαλήσω το καλάμι. Ούτε δίπλωμα οδήγησης δεν έχω καλά καλά.

@Ελισσαίος
Λέγε με Σταρένιο.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Αναφορά για το event υπαρχει και στo chessbase. http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6261
Ωραίες φωτό. Καλά ρε Παναγιώτη εσυ έχεις και ομορφάδα και φωτογένεια! Γιατί σε 'ρίξαν' ως φωτομοντέλο?
Και δε μου λές? Αυτόν τον δόκτωρα 'καλογριά' τον Νάννη με το μαλλί 'μπατανόβουρτσα' τον ψάξατε για κανα Ρύμπκα κρυμμένο? Οχι Ρυμπκα, την ΙΒΜ ολοκληρη κρυβει στην αφάνα του !! :)