Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΥΣΗΣ, ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Διοργανώθηκε χτες με επιτυχία το 60 Πρωτάθλημα Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων Αττικής. Αυτή τη φορά εμάς τους λύτες στέγασε ο φιλόξενος Σ.Ο.Αμπελοκήπων , όπου ο πιο διάσημος παγκοσμίως γείτονας δεν εμφανίστηκε αυτή τη φορά. Αντίθετα εμφανίστηκαν όλοι σχεδόν οι λύτες της Αθήνας κι ή αφεντιά μου φυσικά (που δεν είμαι Αθηναίος, μα ανήκω σε σύλλογο της Αττικής). Τα προβλήματα και τα οργανωτικά ζητήματα επιμελήθηκε για πρώτη φορά και με ιδιαίτερη επιτυχία (μας ξέσκισε, δηλαδή) ο Γιάννης Γαρουφαλίδης. Τα προβλήματα όσοι ενδιαφέρονται θα τα βρουν στο εξαιρετικό μπλογκ Καλλιτεχνικο Σκάκι του Μανώλη Μανωλά.

Τα προβλήματα είχαν ικανό βαθμό δυσκολίας ώστε ο νικητής να περιοριστεί στο ισχνό 58%! Και νικητής δεν ήταν άλλος από τον περσινό, το Νίκο Μενδρινό με 17,5 β. Δεύτερος ο Χάρης Φουγιαξής με 15β. που ισοβάθμησε αλλά ήταν πιο γρήγορος από τον τρίτο χαζομπαμπά Δημήτρη Σκυριανόγλου. Αδικημένος της υπόθεσης ο Ανδρέας Παπασταυρόπουλος που έπιασε 19β. αλλά του αφαιρέθηκαν 5, από ένα χαζό και απρόσεκτο τυπογραφικό λάθος, στο οποίο οι διαιτητές εξάντλησαν την αυστηρότητά τους. Εγώ περιορίστηκα στους ντροπιαστικούς 10β, χάνοντας ευκαιρία για υψηλή κατάταξη, αφού μου καταβρόχθισε όλο το χρόνο το τριάρι,στο οποίο είχα βρει το κλειδί και δύο βαριάντες αλλά δεν μπορούσα να δω την εύκολη απειλή και στο τέλος δεν έγραψα και τίποτε. Την πάτησα σαν αρχάριος και καλά να πάθω!


Σκάνδαλο αποτελεί η έκτη θέση του θεατρίνου Ελισσαίου Βλάχου, ο οποίος σημειωτέον, αρνήθηκε να δώσει δείγμα ούρων για εξέταση, σε αντίθεση με άλλον συμμετέχοντα που δε βαρέθηκε να κατουράει κάθε τρία λεπτά.

Μετά ακολούθησε η γνωστή ταβέρνα, όπου έπνιξα για μια ακόμα φορά τον πόνο μου στο κρασί.

Υ.Γ.1 Κάπως έτσι μοιάζουν οι περισσότεροι μετά τους διαγωνισμούς λύσης.
Υ.Γ2. Το αιφνίδιο νιαούρισμα του Γάτου "Καλοπροαίρετος!" έμεινε για μια ακόμα φορά αναπάντητο...

11 σχόλια:

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Λείπαν κι άλλοι γείτονες δυστυχώς...Συγνώμη Παναγιώτη για την απουσία αλλά τέλος πάντων. Τα εξηγώ και στο ιστολόγιο του Γάτου. Βέβαια γλυτώσατε από την πιθανότητα να λάβω κι εγώ μέρος στο διαγωνισμό, εννοώ γλύτωσε ο διαγωνισμός, οπότε βγήκε και κάτι καλό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Αχ βρε Ηλία, μας έχεις στενοχωρήσει όλους. Τι ξαφνικό ήταν αυτό; Αυτό συζητούσαμε χτες και στο ταβερνάκι. Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις, να είσαι πάντα καλά και να σε ξαναδούμε με ανανεωμένες δυνάμεις. Όσο για τη φυσική σου παρουσία, θα μας δοθούν κι άλλες ευκαιρίες κι ελπίζω τότε να μη μας φτύσεις πάλι :-)

Το μέλι μου το ξέρεις,εφημερεύουμε και δεχόμαστε και συνεργασίες, σκακιστικές ή μη!

Emmanuel Manolas είπε...

@Ηλία Οικονομόπουλο
Αλήθεια λέει ο Παναγιώτης. Το συζητούσαμε (μέχρι να έρθουν τα παϊδάκια). Το θέμα των λίγων σχολίων, που ανέφερε ο Γάτος και μου είχες πει παλαιότερα, οφείλεται στην σχεδόν τέλεια δουλειά σου. Τι να σχολιάσει κάποιος όταν η πρωτοτυπία, η εμβρίθεια και η ευρυμάθεια που αποπνέει η ανάρτηση τον αφήνουν ενεό;

Το πρόβλημα που έβλεπα εγώ ήταν ότι δεν υπήρχε Σκάκι στα Σχολεία! Κανένας σχεδόν μαθητής, ή καθηγητής ή άλλος παράγοντας δεν έδειχνε δραστηριότητα στο ταιριαστά ονοματισμένο ιστολόγιό σου. Η ελπίδα μου ήταν ότι με το δικό σου καλό παράδειγμα θα υπήρχε παρακίνηση. Η ελπίδα παραμένει.

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Ευχαριστώ πολύ Αλκίνοε. Αυτό που λέτε όμως για τα σχολεία θεωρώ πως είναι και αυτό που πρέπει τελικά να κρατήσουμε. Το σκάκι για κάποιους είναι άγνωστο. Όποιος δεν έχει ζήσει τα κενά βλέμματα μερικών όταν πας και τους προτείνεις μαθήματα σκακιού, δεν έχει δει τίποτα! Βέβαια ευτυχώς υπάρχουν και οι αντίθετες περιπτώσεις, αλλά είναι σημαντικά λιγότερες. Και τελικά, ναι έχεις δίκιο, το Σκάκι στα Σχολεία μάλλον απουσίαζε.

Θέλω να πω κάτι για τα παϊδάκια. Μπορεί να το συζητούσατε μέχρι να έρθουν και μετά απλά αφεθήκατε στις χάρες τους, μην ξεχνάτε όμως πως "τα παϊδάκια είναι φθαρτά, αλλά το σκάκι αιώνιο"!

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

@Παναγιώτης:
Χμμμ, αυτό που λες θα το δούμε. Ευχαριστώ πολύ που με ενημερώνεις για την εφημερία, και μάλιστα βρίσκομαι σε φάση σιπροφλοξασίνης.

(Διέγραψα το προηγούμενο λόγω ορθογραφικού λάθους.)

Emmanuel Manolas είπε...

@Ηλίας
Αυτό με τα παϊδάκια μπήκε για να σου πει ένα από όσα παραγγείλαμε και σαν αστειάκι. Μιλάμε συνέχεια, εκτός αν έχουμε αρχίσει το φαγητό μας.
Συνεχίσαμε την συζήτηση και μετά το φαγητό, περίπου μέχρι μιάμιση την νύχτα. Ο Κονιδάρης έφυγε νωρίτερα για το νησί του.
Διαβλέπω ότι υπάρχει ανάγκη, όσοι από εμάς έχουμε πνευματικές ανησυχίες, να μαζευόμαστε και να συζητούμε.
Κάποτε η ΕΣΟ είχε εντευκτήριο (στην οδό Ακαδημίας απέναντι από τον ναό Ζωοδόχου Πηγής) ανοικτό για όλους. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο σήμερα, όχι με τοπικό χαρακτήρα, πιστεύω ότι θα γινόταν αφορμή να γνωριστούμε όλοι λίγο καλύτερα.
Αν υπάρχουν φιλικές σχέσεις, είναι πανεύκολο να βρίσκεις θέματα για συζήτηση.

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Το ξέρω ότι ήταν αστείο Αλκίνοε. Και μάλιστα νοστιμότατο! Απλώς κι εγώ προσπάθησα (μάλλον αποτυχημένα) να παραφράσωτον Κούντερα. Πώς το έλεγε; Το τανκς είναι θνητό και το αχλάδι αιώνιο; Και πού το έλεγε; Να ήταν στους "γελοίους έρωτες";

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Για να προσθέσω κι εγώ κάτι, καλό θα ήταν να γίνει κάποια στιγμή η (όλο και πιο αναγκαία) συνάντηση των σκακιστών-μπλόγκερ (ακόμα και των τέως!) ώστε να διαπλατύνουμε κι άλλο τους ορίζοντες, να συσφίξουμε σχέσεις και -φυσικά- να στηρίξουμε την εγχώρια οινοπαραγωγή.

Σπύρος Ιλ. είπε...

Για τις συναντήσεις (των σκακιστών, που με αφορούν) συμφωνώ απολύτως.
Όμως στο ότι "οι διαιτητές εξάντλησαν την αυστηρότητά τους" (στον διαγωνισμό) διαφωνώ. Η αλήθεια είναι ότι ο (αγαπητός) Αντρέας έγραψε λάθος το κλειδί. Ο διαιτητής (ένας ήταν, απλά συμφωνήσαμε με την απόφασή του και εμείς, οι "προϋπάρξαντες" στη δύσκολη θέση του κριτή, στο παρελθόν) τον μηδένισε, στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Στο καλλιτεχνικό -όπως και στο αγωνιστικό σκάκι και βεβαίως και στη ζωή- τα λάθη πληρώνονται. Εντάξει, μην το κάνουμε και μέγα θέμα...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Σπυρίδωνα
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους από σας αναλαμβάνουν τις πρωτοβουλίες και μπορούμε και βρισκόμαστε σκακιστικά και εξωσκακιστικά στην Αθήνα. Αυτό να λέγεται.Να διευκρινίσω όμως κάποια πραγματάκια ως προς τα λεγόμενά μου.

"Αδικημένος της υπόθεσης ο Ανδρέας Παπασταυρόπουλος που έπιασε 19β. αλλά του αφαιρέθηκαν 5, από ένα χαζό και απρόσεκτο τυπογραφικό λάθος, στο οποίο οι διαιτητές εξάντλησαν την αυστηρότητά τους", έγραψα στο ποστ.

α)Αδικημένος μπορεί να είναι και κάποιος που χάνει το Τζόκερ για ένα αριθμό ή που βγαίνει στο δρόμο και τον χτυπάει ένα μηχανάκι ή που ψηφίζει ένα από τα μικρά κόμματα και η ψήφος του χάνει σε αξία.

β)Από τον Ανδρέα αφαιρέθηκαν όλοι οι βαθμοί του προβλήματος (ως όφειλαν βέβαια). Άρα εξαντλήθηκαν τα όρια της τιμωρίας. Δε φαντάζομαι να σκέφτεσαι να τα επεκτείνουμε και σε μαστίγωμα για όσους κάνουν ορθογραφικά λάθη!

γ)Ο "ένας" κριτής (ο αγαπητός και γλυκύτατος Γαρουφαλίδης) αρχικά είχε πάει με τη δική μου θέση και είχε προσθέσει τους βαθμούς στον Αντρέα που κέρδιζε έτσι το τουρνουά. Μόνο μετά την παρέμβαση του -ακριβοδίκαιου, όπως πάντα- Φουγιαξή άλλαξε το κλίμα στην αίθουσα.

δ)Συμφωνώ 100% ότι πρόκειται για λάθος που τιμωρείται σε επίσημο τουρνουά με διαγραφή της λύσης. Σε ένα Παγκόσμιο ας πούμε, δεν τίθεται θέμα. Όμως το φιλικό κλίμα που επιδιώκουμε -και επιτυγχάνουμε- σε αυτές τις σκακιστικές βραδιές δεν μπορεί να εξομοιώνεται με το ακραία ανταγωνιστικό πνεύμα των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων. Ή μήπως όχι;

ε)Το Βε1 που έγραψε ο Αντρέας δεν μπορεί παρά να είναι ορθογραφικό λάθος αφού και τα παιδάκια στα οποία κάνω μάθημα ξέρουν πως δεν μπορεί η ντάμα να φτεριάξει εκεί από το β2! Εμφανώς ο άνθρωπος ήθελε να γράψει Βα1 (το σωστό δηλαδή, πράγμα που φαίνεται κι από τις βαριάντες που δίνει ακολούθως), έχοντας στο νου του τη βαριάντα με το Βε1# και λάθεψε, πράγμα που φαντάζομαι συμβαίνει σε όλους μας, στα παρτιδόφυλλα π.χ.

στ)Ο πρώτος Μενδρινός, ιππότης, ταπεινός και ευγενής όπως πάντα παραδέχτηκε και εκεί και μετά πως ο Αντρέας ήταν ο ηθικός νικητής.

ζ)Η χαλαρότητα (για να μην πω φαιδρότητα) που διαπνέει τα κείμενά μου είναι πλέον πασίγνωστη και έχει επισημανθεί πολλάκις. Άρα δεν προσπάθησα να μεγαλοποιήσω τίποτε, απλά εξέφρασα την άποψή μου για το ποιος κέρδισε (καθώς και τον αποτροπιασμό μου για την έκτη θέση!).