Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

ΦΩΤΟ-ΚΟΥΙΖ Νο 2

Δέκα ακόμα σημαντικές ιστορικές φιγούρες σε νεαρή ηλικία. Σαφώς πιο δύσκολο τεστ από το προηγούμενο. Με το πάσο σας...

1.



2.

3.


4.


5.




6.


7. (δεξιά)



8.
9.

10.

22 σχόλια:

Schrödinger's Cat είπε...

Μόνο τον Στάλιν αναγνώρισα με σιγουριά, η φωτογραφία πρέπει να προέρχεται από την εποχή που σπούδαζε στην ιερατική σχολή. Για μερικούς από τους υπολοίπους, έχω απλές υποψίες.

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Ο πρώτος είναι ο Βούδας αλλά προτιμώ τα αγάλματα ελληνιστικής τεχνοτροπίας. Το βιβλίο του Νίκου Δήμου "Ο Έλληνας Βούδας" αν θυμάμαι καλά έχει αρκετό υλικό. Το νούμερο 3 είναι ίσως ο Τζένγκις Χαν, αλλά το 5 είναι σίγουρα ο Μότσαρτ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@S.C.
Πράγματι, υπάρχει ο Στάλιν ανάμεσά τους, αλλά ελπίζω να μην εννοείς τον πρώτο, αυτόν με το φωτοστέφανο :-)

@Ηλία
Το τεστ είναι ειδικά φτιαγμένο για να τιμωρήσει εσένα, τον Μέτοικο και τον Καφασημενεσχατωσμιναδε. Ξεκίνησες καλά εντούτοις. 1, 3 και 5 σωστά!

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Το φοβόμουν ότι θα το έλεγες αυτό!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Τουλάχιστον εσύ συμμετέχεις. Οι άλλοι κάνουν πως δεν πρόσεξαν, χε-χε!

καλοπροαίρετος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
καλοπροαίρετος είπε...

Απάντηση με κουίζ μέσα στο κουίζΑπάντηση στο 10, στο γνωστό διαλεκτικό στυλ της απάντησης με ερώτηση:

Μήπως η σχέση του προσώπου της φωτογραφίας με τη δεύτερη σύζυγό του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης σε κορυφαίο στυλίστα συγγραφέα, γνωστού στους σκακιστές από νουβέλλα του με σκακιστικό τίτλο και περιεχόμενο, για τη συγγραφή ενός πασίγνωστου αριστουργήματος της σύγχρονης λογοτεχνίας, στο οποίο, κατά μία ερμηνεία, ο ήρωας εκφράζει τη γερασμένη Ευρώπη και η ηρωίδα τη νεαρή Αμερική;

Πάντως, το σκαλωτό μαλλί και το βλέμμα είναι χαρακτηριστικά.

καλοπροαίρετος είπε...

Τι έγινε ρε παιδιά, γιατί δεν μου παίρνει το carriage return, το Enter βρε αδερφέ, και μου κολλάει τον τίτλο με την πρώτη παράγραφο, αν και στην προεπισκόπηση πριν πατήσω δημοσίευση φαίνεται σωστά; Το ίδιο έπαθα και στο ιστολόγιο του Γάτου προ ημερών.

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

@Παναγιωτης
Το προσεξα,το προσεξα αλλα αν μπλεξω και μ'αυτο θα καταληξω να μην ασχολουμαι με τιποτα αλλο!
Οπως σου εχω ξαναπει,χωρις καποια στοιχεια που θα δωσουν υλικο για διαδικτυακη ερευνα δεν λεω και πολλα ως οιονοσκοπος,και οι φωτογραφιες(αν δεν αναγνωρισεις αμεσα τον εικονιζομενο)ειναι καλες μονο για επαληθευση..
Να,ο Καλοπροαιρετος μ'εβαλε ηδη στην μπριζα..Για να δουμε αν θα βγει τιποτα..

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Να τι βγηκε μετα απο ψαξιμο μισης ωρας.Το σπαστο μαλλι και το βλεμμα παραπεμπουν αμεσα στον Τσαπλιν που ηταν διαβοητος για τις σχεσεις του με οχι και τοσο ωριμες (ηλικιακα) συζυγους και ερωμενες..Επισης φωτογραφιες απο την εποχη που ηταν νεαρος,χωρις μουστακι,μοιαζουν πολυ στην φωτογραφια του Νο 10..
Καθως ομως τα υπολοιπα στοιχεια του Καλοπροαιρετου(;) δειχνουν Ναμποκοβ,Αμυνα του Λουζιν,και επομενως Λολιτα θα αποφυγω να απαντησω μ'εναν αλλο γριφο καθως ειναι αμφιβολο οτι οι ερωτικες "ατασθαλιες" του Τσαπλιν ενεπνευσαν το βιβλιο του Ναμποκοβ. (http://libraries.psu.edu/nabokov/apepics.htm και http://www.stanfordalumni.org/news/magazine/
2006/mayjun/features/lolita.html)
Οχι τιποτ'αλλο αλλα μην ανοιξουμε μια συζητηση σαν την προηγουμενη (σε αλλο Blog) και σε κανουμε και σενα να το κλεισεις το μαγαζι..

melen είπε...

Ας αποπειραθώ να απαντήσω για την μία και μοναδική κυρία..

Είναι η Μαρία Κιουρί;

Καλημέρα :)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@kaloproeretos
Το'χεις! Ευχαριστώ και για τη συμβουλή με το ηλεμήνυμα, δεν το ήξερα πως μερικές φωτό μαρτυράνε τη λύση μόνες τους! Σε επόμενες σπαζοκεφαλιές θα το έχω κατά νου.

@Μέτοικος
Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις (σαν κι αυτό που κολλάει με ζυμάρι ο Υπηρέτης δύο αφεντάδων :-)

Τσάπλιν λοιπόν ο 10, μάλλον το πιο εύκολο.

@melen
Να και ένα δημιουργικό πνεύμα! Σου λέει, σεξιστής είναι τούτος (όπως με κατηγορούν σε οικείο μπλογκ), ποιά θα βάλει; Καμιά μοντέλα; Όοοοοχι! Καμιά σοφή για ξεκάρφωμα :-)
Τη βρήκες τη Μαρία, εύγε!

Επειδή έχω κι άλλες αναρτήσεις να κάνω και επειδή μπορεί να γεννήσουμε από ώρα σε ώρα και επειδή βλέπω και τον jim να αργεί (ή να απεργεί ή απλά να διαβάζει για την εξεταστική) θα τα πάρει το ποτάμι. Εδώ τους παρέσυρε όλους το ποτάμι της ιστορίας, για το δικό μου...ρυάκι θα νοιαστούν;

Ούτε τα μισά δε βρήκατε.Ντροπή σας.

καλοπροαίρετος είπε...

Απάντηση με ερώτηση για τον 2…στο καθιερωμένο διαλεκτικό στυλ της απάντησης με ερώτηση:

Μήπως το αρχικό του –όχι το μετέπειτα εξελληνισθέν– όνομα είναι τίτλος ορατορίου συνθέτη της εποχής μπαρόκ, μήπως ήταν δεινός και πολυγραφότατος επιστολογράφος, και μήπως υπάρχουν τόσο στον Πειραιά, όσο και στη Θεσσαλονίκη εκπαιδευτήρια με τον τίτλο και το όνομά του;

καλοπροαίρετος είπε...

@ Μέτοικος:

Η Internet Movie Database αναφέρει ότι η βιογράφος του Joyce Milton, στο βιβλίο της "Tramp: The Life of Charlie Chaplin", υποστηρίζει ότι ο Ναμπόκωφ εμπνεύστηκε τη «Λολίτα» από τη σχέση Τσάπλιν – Γκρέι (η δεύτερη σύζυγός του, 35-16 ετών αντιστοίχως όταν παντρεύτηκαν).

Την, «κατά μία ερμηνεία» όπως έγραψα, μεταφορά γέρος – Ευρώπη, πιπίνι – Αμερική την αναφέρει ο Βιστωνίτης.

Και: γιατί να μην ανοίξουμε κουβέντα εκτός θέματος, αν διατηρήσουμε το πανύψηλο επίπεδό μας; :-D Δεν νομίζω να έχει αντίρρηση ο οικοδεσπότης.

Μετοικος στη νισυρο είπε...

@Καλοπροαιρετος
Εννοειται οτι θεωρω τις "εκτος θεματος" συζητησεις ακρως δημιουργικες αλλιως δεν θα ασχολιομουν καθολου..περισσοτερο ηταν ενα πειραγμα για τον Παναγιωτη αλλα δεν τσιμπησε..
Οσο για την Λολιτα ο ιδιος ο Ναμποκωφ μαλλον προτιμουσε να διατηρει ενα μυστηριο γυρω απο την πηγη της εμπνευσης του,αν οντως υπηρχε καποια συγκεκριμενη,με αποτελεσμα να κυκλοφορουν πολλες εκδοχες..
Για το νο 2 ισως το ψαξω απο αυριο,σημερα εχουμε πανηγυρι εδω..
@Παναγιωτης
Εσυ ζεις σε νησι αλλα ο καλοπροαιρετος βαζει καλυτερο δολωμα,ειδες ποσο ευκολα τσιμπαω;

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Τελικα το πανηγυρι μπορει να περιμενει καμμια ωρα..
Τα εκπαιδευτηρια Πειραια και Θεσσαλονικης τον προσφωνουν με διαφορετικο τιτλο,ενω υπαρχει και ενα τριτο με το το ιδιο ονομα κοντα στην Κορινθο.
Να μια φορα που ο εξελληνισμος ενος ονοματος βοηθησε τα μαλα..
Να γραψω ακομη οτι τις οργανωτικες του ικανοτητες θα τις ζηλευαν διαφοροι συγχρονοι επαναστατες η θα μας παρεξηγησουν μερες που ειναι;

καλοπροαίρετος είπε...

Βρήκαμε και τον 7...Για δες σύμπτωση: οι χρονολογίες γέννησης και θανάτου τού 7, συν 100, είναι οι αντίστοιχες τραγουδοποιού της αξίας (δεν γράφω του διαμετρήματος ή του βεληνεκούς∙ αυτή είναι ορολογία βαλλιστικής), λένε μερικοί, του Ντύλαν, που τραγούδι του, σε σχετικά πιστή ελληνική απόδοση, έγινε γνωστό από, διαλυμένο πια, συγκρότημα με «ύποπτο» όνομα, του οποίου ο τραγουδιστής ακολουθεί σόλο καριέρα και, τον χειμώνα, έγινε θέαμα σε σχήμα του οποίου πρώτο όνομα ήταν ο βαψομαλλιάς συνταξιούχος εθνικός ροκάς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Οι συζητήσεις επιπέδου ευπρόσδεκτες. Δεν το συζητώ!
Οιουδήποτε επιπέδου εννοείται.

Σωστή και η μαντεψιά για τον Απόστολο Παύλο. Πήγα να δώσω νωρίτερα τις λύσεις σε νέα ανάρτηση και μου στοιβάχτηκαν οι φράσεις στον πάτο λες και αναποδογύρισα μπουκάλι. Βουλωμένο (σαν το γράμμα του Μέτοικου).

Η Τεχνολογία με εκδικείται σε κάθε ευκαιρία. Μάλλον για την αδιαφορία που της δείχνω. Καλύτερα πάντως γιατί βρήκατε κάμποσους ακόμα.

Μέτοικε, τσιμπάω και παρατσιμπάω, αν και από δολώματα δε σκαμπάζω γρυ. Απλά κάτι γίνεται με τις αναρτήσεις μου, κάτι έχουν και ψοφάνε...

Ας κάνω μια τελευταία προσπάθεια.

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Ξεκινωντας απο τις ημερομηνιες γεννησης-θανατου του Фёдор Михайлович Достоевский(εφαγα καποιους τονους νομιζω)-ας ειναι καλα ο Παναγιωτης για την βοηθεια- ευκολα περναει κανεις στον Brassens και απο εκει,μεσω του "Γοριλλα",στους Συνηθεις Υποπτους,στον Θηβαιο και,υποθετω, τον Βασ.Παπακωνσταντινου.Αν επρεπε να ξεκινησω απο τους "Συνηθεις Υποπτους" θα δυσκολευομουν πολυ περισσοτερο αλλα μαλλον θα εβγαζα ακρη.Φοβερος συνειρμος παντως..
Πολυ ενδιαφερον σπορ,λετε να διοργανωσουμε κανενα πανελληνιο Πρωταθλημα,κατα προτιμηση σε ακριβο ξενοδοχειο με πολλες πισινες;
Τελικα δεν ελεγε και πολλα το πανηγυρι.
Ο Χαλκιας νικησε στην Ισπανια,αλλα αυτο μαλλον σε αλλο blog πρεπει να το γραψω..

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Μέτοικος
Τι πανηγύρι είχατε; Με βιολιά και χορούς, κανονικό;

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Oχι εχει να κανει με περιφορα ιερης εικονας απο πορτα σε πορτα και το βραδυ καταληγει στην αναγνωση "ευχης" για ολο το χωριο, με ριψη πυροτεχνηματων, αυτοσχεδιων "βομβων" κτλ Σε μας ο εορτασμος του Πασχα τελειωσε χθες βραδυ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Αμάν με αυτά τα πυροτεχνήματα- χειροτεχνήματα ! Κάθε Πάσχα μετράμε δέκα χέρια λιγότερα .