Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΝΑΚΕΙΑ IV




"Για να πω την αλήθεια, όταν ανέλαβε τον υψηλό θώκο ο Ζαν Παριζό ντε Λα Βαλέτ ήταν ήδη εξήντα δύο ετών. Όμως είχε το σφρίγος και τις αντοχές ενός εφήβου. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι βασικό του μέλημα θα ήταν η προετοιμασία για τη μεγάλη σύγκρουση. Κανείς μας δεν έβλεπε σύννεφα στον ορίζοντα μα ο Λα Βαλέτ είχε τις πηγές του. Έλληνες έμποροι από την Κωνσταντινούπολη ήταν οι πληροφοριοδότες του. Και τα νέα που έφταναν ήταν άκρως ανησυχητικά. Όταν ο Σουλεϊμάν εκπόρθησε τη Ρόδο ήταν ένας νέος ηγέτης είκοσι εννέα χρονών. Το έτος 1557 που ο κύριός μου ανέλαβε την εξουσία του τάγματος ήταν κι αυτός εξηντάρης. Μα δεν είχε χάσει σε τίποτα από την επιθετικότητά του. Στην Κωνσταντίνου Πόλη λοιπόν, έλεγαν οι ειδήσεις, ναυλοχούσε έναν τεράστιο αποβατικό στόλο, που όμοιό του δε θα είχε ξαναδεί η Μεσόγειος Θάλασσα. Και ο πρώτος στόχος θα ήταν η Μάλτα, που θα γινόταν η πέτρα πάνω στην οποία θα πατούσε για να βάλει χέρι στη Σικελία και την Ιταλία. Χιλιάδες στρατιωτών μαζεύονταν από τα βάθη της Ανατολής και εξασκούνταν στα όπλα που απαιτεί μια πολιορκία. Τα σιδεράδικα κατασκεύαζαν μεγαλύτερα καλούπια για ακόμα μεγαλύτερα κανόνια, βαριά σαν τον θάνατο".

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η σελίδα που διάβασα χτες το βράδυ...
ντεμέτριο Λουκας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Ουουου! Έχεις πολύ ακόμα! :-)

Ανώνυμος είπε...

Tom

Το λέω και εδώ. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ.

Μην σταματάς να γράφεις. Γίνεσαι όλο και καλύτερος

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Tom
Ευχαριστώ πολύ κι από εδώ.

Filandeza είπε...

ΚΑι πάλι χαίρετε!

Εγώ το διάβασα κιόλας όλο, μου το έφεραν για τα Χριστούγεννα εδώ πάνω. Πολύ καλό ήταν. Μου δημιουργήθηκαν βέβαια μερικά ερωτημάτα και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθω τις απαντήσεις. Αλήθεια, έχετε δώσει καμμιά συνέντευξη σχετικά με κανά δύο πράγματα που επαναλαμβάνονται και στα δύο βιβλία σας;
Και κάτι άλλο... Νομίζω πως ανέφερα τον Μίκα Βαλτάρι κάποτε. Αυτός λοιπόν, όταν πέθανε ετοίμαζε ένα μυθιστόρημα για τους Ιππότες της Μάλτας που ήταν λέει το πάθος του για πολλά χρόνια. Τον πρόλαβε όμως η ζώη!

Καλή τύχη με το γράψιμο. Τώρα που οι φαρμακοποιοί θα παίρνουν λεέι σύνταξη στα 70, ελπίζω να προλάβετε να γίνετε διεθνώς φημισμένος συγγραφέας (καμμιά μετάφραση;) και να σταματήσετε το φραμακείο όποτε θελήσετε!

Πολλά χαιρετίσμτα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Filandeza
Είναι όμορφο να αρέσουν αυτά που γράφεις, μα ακόμα πιο όμορφα να συζητάς για αυτά που γράφεις. Δεν ξέρω σε ποιες ομοιότητες αναφέρεστε, μα θα χαρώ να τις κουβεντιάσουμε. Αν δεν αποκαλύπτονται σημαντικά σημεία της πλοκής, μπορούμε να το κάνουμε κι από εδώ, ειδεμή καλύτερα με μέιλ.

Για την "Πανάκεια", όχι, δεν έχω δώσει ακόμα κάποια συνέντευξη,αν κι επίκειται μια στον τοπικό τύπο.
Βολτάρι δεν έχω διαβάσει, μα ξέρω πως αρκετοί Σκανδιναβοί ασχολούνται με τέτοια θεματολογία.

Οι μεταφράσεις, ξέρετε, και δη αυτές των ελληνικών βιβλίων, δεν είναι αποκλειστικά θέμα του συγγραφέα (αν είναι καθόλου θέμα του συγγραφέα)!

Κάποτε θα σταματήσω τη δουλειά στο φαρμακείο, αυτό είναι αλήθεια, ελπίζω πολύ πριν τα 70. Όσο για το γράψιμο...όσο έχω κατά νου ιστορίες θα τις αφηγούμαι. :-)

Ανώνυμος είπε...

Tom

Τι είναι όλα αυτά που έχουν αναρτηθεί; Όταν πατάω πάνω με πηγαίνουν σε άλλες σελίδες άσχετες

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Τομ, τι να κάνω; Είναι αρχή μου να μη σβήνω μηνύματα. Μου την έπεσαν οι Αγγλοσάξονες τη μέρα της φιέστας του Ομπάμα-μάμα! Στο επαναστατικό μου ιστολόγιο αναρτούν παραπομπές για Πράντα κτλ! Αίσχος! Λες να παραβώ την απόφασή μου και να τα σβήσω;

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Μήπως να βάλεις Παναγιώτη τη λεκτική επαλήθευση;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ηλία
Καλά, το πιάσαμε το υπονοούμενο, αλλά δε μασάμε!

Ανώνυμος είπε...

Ο τρόπος γραφής στην Πανάκεια είναι άριστος όπως και το περιεχόμενο της! Συγχαρητήρια κύριε Κονιδάρη.