Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007

ΑΡ ΓΙΟΥ ΣΙΡΙΟΥΣ? (ΓΙΕΣ ΑΪ ΑΜ)




Ο Alex Godgift είναι ένας νέος φίλος. Ήρθε σε επαφή πριν λίγο καιρό και όχι μόνο μου κατέθεσε τα καλά του λόγια για το "Χειρόγραφο της Πράγας", αλλά με παρέπεμψε και στο ενδιαφέρον site του. Και δε σταμάτησε εκεί. Μου έστειλε το βιβλίο του με το γαργαλιστικό τίτλο "ΑΡ ΓΙΟΥ ΣΙΡΙΟΥΣ?". Τον ευχαριστώ πολύ κι από εδώ. Φυσικά το ρούφηξα εν τω άμα. Πρόκειται για ένα βιβλίο διαφορετικό, θα έλεγα ευφυές. Ο υπότιτλος "Ο κώδικας Da Vinci,το Managment, το Marketing κι ο Αποκρυφισμός όπως δεν τα έχετε ξαναδεί!" δεν αρκεί για να περιγράψει το ανατρεπτικό του περιεχόμενο. Πραγματεύεται όντως στοιχεία μάρκετινγκ, όχι όμως από μια στείρα επιστημονική σκοπιά. Χρησιμοποιεί παραλληλισμούς με το πόνημα του Dan Brown για να εκλαϊκεύσει ένα αντικείμενο σκοτεινό για τους περισσότερους από εμάς: την Αγορά και τη σχέση της με τον άνθρωπο σαν καταναλωτή, υπάλληλο, μέσο παραγωγής, διαφημιστή ή απλά...αφεντικό! Ο συγγραφέας φανερώνει την εμπειρία του και την κατάρτισή του μέσα από τη διεισδυτική του ματιά, τις ψυχολογικές εμβαθύνσεις, τα επιστημονικά στοιχεία. Χρησιμοποιώντας χιούμορ και μερικά τρυκ μετατρέπει ένα δύσβατο θέμα σε ευχάριστο ανάγνωσμα.



Αν λοιπόν θέλετε να μάθετε γιατί έγινε μπεστ σέλλερ ο "Κώδικας Ντα Βίντσι", γιατί δεν υπάρχουν μπλε πίτσες, τι χρώμα έχει ένα τριαντάφυλλο ή πόσο ελεύθερη είναι η βούλησή σας, δεν έχετε παρά να το διαβάσετε. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει και ένα ψυχολογικό τεστ που θα σας ξαφνιάσει -αν δεν σας τρομάξει!



Διαφωνώ βέβαια με κάποιες από τις προσεγγίσεις του συγγραφέα για την αειφόρο ανάπτυξη και για την εν γένει αναγκαιότητά της. Δυστυχώς το βιβλίο παίρνει σαν δεδομένο το καπιταλιστικό οικονομικό μοντέλο και τα παραφερνάλιά του. Για παράδειγμα δεν θα ήθελα ποτέ στο φαρμακείο μου έναν υπάλληλο σαν τον αλμπίνο Σίλας του Μπράουν. Μου αρκούν αυτοί που έχω στο Δήμο! Και κάτι τελευταίο: κάποιοι θα αναρωτηθούν ποιός στο καλό είναι αυτός ο Γκόντγκιφτ και από που κρατάει η σκούφια του. Εμ, είπαμε. Το βιβλίο έχει πολλές εκπλήξεις και μία από αυτές είναι ο πολυπράγμων συγγραφέας του! !

Δεν υπάρχουν σχόλια: