Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

 
 
 
"Μεγανήσι, ένα ταξίδι στο χρόνο", λέγεται ο λόγος που επανέρχομαι στο blog μετά από τόσον πολύ καιρό. Ελπίζω αυτή η επαναδραστηριοποιηση του ιστολογίου να διαρκέσει. Ας περάσω ωστόσο στην αιτία της, που δεν είναι άλλη από την έκδοση του τρίτου μου βιβλίου. Αυτή την φορά δεν είναι ένα μυθιστόρημα, όπως το "Χειρόγραφο" ή η "Πανάκεια", αλλά μια σειρά άρθρων αρχαιολογικού, ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος για την ιδιαίτερη πατρίδα μου, το Μεγανησι. Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο:
 
 " Πότε κατοικήθηκε για πρώτη φορά το Μεγανήσι, η αρχαία νήσος Τάφος;

  Ποιοί ήταν οι μυθολογικοί πρόγονοι των σημερινών κατοίκων του και τι γράφει ο Όμηρος γι’ αυτούς;
  Πώς έμοιαζε το μεσαιωνικό Μεγανήσι; 
  Από ποια ιστορικά κύματα πέρασε το μικρό νησί του Ιονίου για να σμιλέψει την τωρινή του υπόσταση;
  Ποια κληρονομιά κουβαλάνε οι παραδόσεις και τα έθιμα ενός νησιωτικού τόπου;
  Το «Μεγανήσι: ένα ταξίδι στο χρόνο», μια σειρά πρωτότυπων άρθρων βασισμένων σε πολυετή έρευνα, έρχεται να φωτίσει εκ νέου μια πλειάδα μυθολογικών και ιστορικών πτυχών του ακατέργαστου διαμαντιού του Αρχιπελάγους του Ιονίου".
 
Το υλικό που είχε μαζευτεί ήταν αρκετό και διάσπαρτο, ώστε να με παρακινήσει να το συμμαζέψω από τους μαιάνδρους του διαδικτύου. Ήταν κάτι που όφειλα στις αναρίθμητες εργατοώρες της ιδιαίτερης έρευνας, καθώς και στον τόπο μου. Ελπίζω να το χαρούν όσοι το διαβάσουν, αφού το στιλ είναι περισσότερο συγγραφικό και λιγότερο επιστημονικό. Και φυσικά, με την σειρά μου, θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις τους!
 
 

5 σχόλια:

Emmanuel Manolas είπε...

Χαίρομαι που είσαι τόσο παραγωγικός. Σου εύχομαι να έχει καλή πορεία!

Ανώνυμος είπε...

Καλοτάξιδο Παναγιώτη.
Γιάννης Κ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Ευχαριστώ πολύ παιδιά. Να είστε πάντα καλά.

Unknown είπε...

Αγαπητέ Παναγιώτη καλησπέρα.
θέλω να σ' ευχαριστήσω πολύ για το υπέροχο ταξίδι που μου προσφέρεις (αόμη δεν τελείωσα το διάβασμα των βιβλίων σου) μέσα απο τα υπέροχα βιβλία σου που πήρα το καλοκαίρι απο το φαρμακείο σου στο Κατωμέρι Μεγανησίου. ειλικρινά σ' ευχαριστώ πολύ! ιδίως το βιβλίο σου για το Μεγανήσι με γύρισε πολλά χρόνια πίσω, ξυπνώντας μου μνήμες, διότι έχει πολλές αναφορές σε κοινά βιώματα απο το χωριό μου. Η παραλία Φανάρι μας αποζημίωσε με το παραπάνω καθώς και η βόλτα στο Βαθύ και το σεργιάνι στο Σπαρτοχώρι. Ημικρή μου ξετρελάθηκε. Και του χρόνου να είμαστε καλά να ξανάρθουμε περισσότερες μέρες. Πάντα καλά!!! ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Ευχαριστώ πολύ Αλέξανδρε. Να είστε πάντα καλά και να μας επισκέπτεστε στο νησί. Χαρά μας να σας βλέπουμε!