Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007

Το χειρόγραφο της Πράγας


ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ είναι το πρώτο μου βιβλίο, που είχα τη χαρά να το αγκαλιάσει άμεσα ο Ηλίας Λιβάνης. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα φαντασίας με μπόλικο ιστορικό υπόβαθρο, καρπός διετούς έρευνας σε βιβλιοθήκες και διαδίκτυο. Εξελίσσεται σε δύο χρονικούς άξονες, έναν παροντικό και έναν παρελθοντικό-ιστορικό. έχει να κάνει με το περίφημο χειρόγραφο Βόινιτς, το μοναδικό χειρόγραφο στον κόσμο που δεν έχει ακόμα αποκρυπτογραφηθεί. Το εν λόγω χειρόγραφο βρίσκεται σήμερα στην βιβλιοθήκη Μπέινεκε του πανεπιστημίου του Γέηλ. Μια πληθώρα ιστορικών προσώπων, από ιερείς και απατεώνες, μάγους και αλχημιστές, μέχρι επιστήμονες και αυτοκράτορες ήρθαν σε επαφή με αυτό σε βαθμό που τους έγινε εμμονή. Τα πρόσωπα αυτά παρελαύνουν από τις σελίδες του βιβλίου, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά στο ελληνικό κοινό. Η καθαυτό δράση στον παροντικό χρόνο ξεκινάει με τη δολοφονία με τελετουργικό τρόπο του θείου του ήρωα, πράγμα που τον εμπλέκει σε έναν κυκεώνα μυστικών, στις διακλαδώσεις μιας ιδιότυπης παρτίδας σκάκι, με αντάλλαγμα την αλήθεια που κρύβει το μυστικό του χειρόγραφου. Ο βιβλιοδέτης Ορφέας Παλαιολόγος με τη βοήθεια της ιστορικού Σάρκα Μπίλεκ προσπαθεί να εξιχνιάσει το μυστήριο του φόνου του θείου του, που δεν είναι ο μόνος, καθώς ακολουθούν κι άλλοι παρόμιοι. Τα πράγματα μπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν στο κυνηγητό ανακατεύονται η μυστική οργάνωση των Καρμπονάρων και το Βατικανό. Την ίδια στιγμή ο Ορφέας πολεμάει τους δαίμονες του παρελθόντος του, που επιστρέφουν ξανά και ξανά στον ύπνο του και εν τέλει στον...ξύπνιο του! Το τέλος του βιβλίου έχει αλεπάλληλες δραματικές κορυφώσεις και απρόσμενες ανατροπές, που ανασκάπτουν το σκηνικό συνολικά.
Θέλω να πιστεύω ότι έγραψα ένα βιβλίο που θα μου άρεσε να διαβάσω και θα χαρώ πολύ να αρέσει το ίδιο και σε άλλους. Τα έως τώρα σχόλια είναι ιδιαίτερα ευνοικά και οι πρώτες κριτικές πολύ καλές. Είναι όμως νωρίς για οποιοδήποτε περαιτέρω σχολιασμό, γι'αυτό θα περιμένω και τις κρίσεις στο νεόκοπο ιστολόγιο μου. Φυσικά θα επανέλθω σύντομα με περισσότερα στοιχεία για το καθαυτό χειρόγραφο Βόινιτς, καθώς και links για όσους ενδιαφέρονται να το ψάξουν περισσότερο. Για την ώρα χαρείτε τα μπάνια σας.

19 σχόλια:

Unknown είπε...

Πολλά συγχαρητήρια για το βιβλίο σας και σας εύχομαι ολόψυχα να έχετε τη δύναμη να συνεχίσετε έτσι. Αγόρασα το βιβλίο σας τη τελευταία μου μέρα στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου, μαζί με άλλα 3-4 βιβλία της Ελληνικής Λογοτεχνίας. Βρισκόμενος στη ξενιτιά (Σικάγο) τα βιβλία αυτά αποτελούν για μένα αληθινό οξυγόνο. Οφείλω να ομολογήσω ότι το βιβλίο σας δεν ήταν το πρώτο που έσπευσα να διαβάσω. Ήταν ωστόσο αυτό που με κράτησε άγρυπνο και με έβγαλε από τον κανονικό μου ρυθμό. Ενώ τα άλλα βιβλία τα διαβάζω αργά το βράδυ πρίν αποκοιμηθώ, το δικό σας με κράτούσε συντροφιά σε όλη τη διάρκεια της μέρας.

Έχοντας ξεκινήσει το διαβασμα και πολύ πριν το τελειώσω προσπάθησα να βρώ περισσότερες πληροφορίες και για το χειρόγραφο Βόινιτς αλλά και για σας. Είμαι λοιπόν πολύ ευτυχής που βλέπω το blog σας και έχω τη δυνατότητα να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας συγχαρώ. Και τέλος να σας ευχηθώ για τη γιορτή σας υγεία και ότι άλλο επιθυμείτε.

stefanos είπε...

Πολλά συγχαρητήρια στο συντοπίτη μου για το εξαιρετικό βιβλίο του!
"Το χειρόγραφο της Πράγας" το επέλεξα τυχαία, λίγο πριν φύγω για διακοπές, κυρίως εξαιτίας της περιέργειάς μου για τον κώδικα Βόινιτς. Χάρηκα ιδιαίτερα όταν είδα ότι ήταν το πρώτο βιβλίο ενός Λευκαδίτη και αρχικά πίστευα ότι θα ήταν κάτι ανάμεσα σε "Κώδικα Da Vinci" και "Κανόνα των Τεσσάρων". Όμως, το μυστήριο της εποχής, τα ιστορικά στοιχεία, η δράση, η αγωνία και γενικά η εξαιρετική δουλειά του συγγραφέα, μου χάρισαν ένα έγγαυμα και την προσμονή για τα επόμενα έργα αυτού του πολλά υποσχόμενου δημιουργού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

dimitrios
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια έστω και ετεροχρονισμένα(οι ευχαριστίες). Είναι πολύ σημαντικό στο εκδοτικό μου ντεμπούτο να ακούω μόνο καλά λόγια. Το χειρόγραφο Βόινιτς είναι πραγματικά συγκλονιστικό και ελπίζω ότι από το Σεπτέμβρη θα έχω το χρόνο να δίνω περισσότερες πληροφορίες γι'αυτό.Να είστε καλά εκεί στην ξενιτιά.
stefanos
Ευχαριστώ φίλε και συντοπίτη.Πολλοί τείνουν να παρομοιάζουν το "Χειρόγραφο της Πράγας" με τον κώδικα Ντα Βίντσι. Δεν ξέρω...Διαφωνώ για πολλούς λόγους. Δεν θα μπω τώρα σε αυτή την ανάλυση, αλλά θα γράψω κάτι σχετικά στο ιστολόγιο.
Να είστε καλά! Θα χαρώ να σας ξαναδώ στο blog.

Νίκος Παργινός είπε...

Πολλά συγχαρητήρια για το βιβλίο, το οποίο ακόμα δεν έχω προλάβει να διαβάσω, αλλά φαντάζομαι πως θα είναι εξαιρετικό. Ο καλός κοινός μας φίλος και συνάδελφος, Δημήτρης Μαμαλούκας, μου μίλησε γι' αυτό με τα καλύτερα λόγια.
Πολλές ευχές για τη συνέχεια αλλά και το ταξίδι του ίδιου του βιβλίου που είμαι σίγουρος πως θα είναι με ούριο άνεμο.
Καλό κουράγιο σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Να είσαι καλά φίλε Νίκο. Η ευχή για καλό ταξίδεμα είναι η καλύτερη για ένα βιβλίο. Και δεν εννοώ το ταξίδεμα στις προθήκες με τα ευπώλητα και τους αριθμούς, αλλά αυτό στις καρδιές των αναγνωστών. Ο Δημήτρης είναι εκτός από συντοπίτης και άριστος διαφημιστής! Τον έχω ευχαριστήσει από καρδιάς. Θα χαρώ να ακούσω την δική σου άποψη όταν το διαβάσεις.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη μπραβο. Εχω ακούσει τα καλύτερα για το βιβλιο (από τον γνωσ΄τό συντοπίτη σου..), σύντομα όμως θα έχω και δική μου γνώμη!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

nuwanda
Να είσαι καλά, αν και θα προτιμούσα να ακούσω τα σχόλια μετά την ανάγνωση. Τα δικά σου έχουν μια ειδική βαρύτητα για μια σειρά λόγους. Θα περιμένω...

Ανώνυμος είπε...

Το τέλος του βιβλίου έχει αλεπάλληλες δραματικές κορυφώσεις και απρόσμενες ανατροπές, που ανασκάπτουν το σκηνικό συνολικά.

Το αλλεπάλληλες γράφεται με δύο "λ".

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Ευχαριστώ για τη διόρθωση, καλοσύνη σας. Ευτυχώς έχω καλό επιμελητή :-)

vagkir@in.gr είπε...

Κύριε Κονιδάρη, διαβαζω το ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ και μπορω να πώ πως είανι εφάμιλλο ξενων συγγραφέων τύπου ΝΤΑΝ ΜΠΡΑΟΥΝ.Όμως το δικό σας είναι ανώτερω και δεν διαθετει τέτοια κινηματογραφική γραφή σαν τα μυθιστορήματα που γραφονται σήμερα.Ασχολούμαι κι εγώ με την λογοτεχνια αλλά πιο πολυ με την ποίηση, όμως αρκετα μυθιστορήματα μου δίνουν εικόνες που εμπνέουν.Θα τελειώσω το βιβλίοκαι θα επανελθώ,αναρωτιέμαι αν θα μάθουμε επιτέλους τι περιέχει το ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΒΟΙΝΙΤΣ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

Βαγγέλης Κυριακός

Αννα είπε...

Το βιβλιο ειναι υπεροχο!!! Πολλα συγχαρητηρια!Μολις το τελειωσα και το εχω λατρεψει. Δε μπορουσα να σταματησω να διαβαζω. Η πλοκη του σε κραταει σε αγωνια κ δεν το αφηνεις μεχρι να τελειωσει. Επισης μου αρεσε παρα πολυ η γλωσσα που χρησιμοποιηθηκε. Σε μεταφρασεις απο ξενους συγγραφεις δεν μπορουμε να δουμε τοσο ωραια ελληνικα!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Ευχαριστώ πολύ φίλη Άννα. Με τιμά το σχόλιό σου.

Nikos είπε...

Μολις είχα διαβασει το Ο ταφος του Αχιλλέα. Ενας φίλος μου το δάνεισε και τον ρώτησα τί αλλο εχει και μου εδωσε το Χειρόγραφο. Γράφεις παρα πολύ ωραία, με τέτοιο τρόπο που να "αναγκάζεις" τον αναγνώστη να γυρίζει σελίδα και να μην ξεκολλάει. Επιπλέον χρησιμοποιείς λέξεις που χρησιμοποιούνται αραιά στο ελληνικό λεξιλόγιο με αποτέλεσμα να μαθαίνουμε και κατα παραπάνω. Ευτυχώς εχουμε παρα πολύ πλούσια γλώσσα και μπορεί ο ελληνας να περιγράψει χρησιμοποιώντας διαφορετικές λεξεις καθε φορά. Συγχαρητήρια!

ΒΑΣΩ είπε...

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ; ΕΧΩ ΡΩΤΗΣΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Λυπάμαι που άργησα να απαντήσω, αλλά δεν επισκέπτομαι συχνά πλέον το μπλογκ. Επίσης λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω, αλλά το "Χειρόγραφο" και η "Πανάκεια" έχουν πια εξαντληθεί. Ίσως στο Μεγανήσι να υπάρχει ακόμα καποιο αντίτυπο, αλλά δεν είμαι σίγουρος...

Unknown είπε...

Are you presently serious to Buy YouTube subscribers? If so, you're on correct page. We can help you about this concern. buy youtube subs

Unknown είπε...

When you are being promised round-the-clock Customer Support and life-time replacement then don’t think twice any time you Buy facebook reviews from a provider. buy 5 star facebook reviews

rehabgad1 είπε...



Good write-up. I definitely love this site. Keep it up
https://sites.google.com/view/prokr111/prokr111
http://prokr114.bravesites.com/
https://www.tumblr.com/blog/rehabgad
http://ehda2at.com/
https://www.prokr.net/ksa/jeddah-water-leaks-detection-isolate-companies/

Unknown είπε...

Εξαιρετική πλοκή, συγγραφική δομή και δράση. Σημαντικές πληροφορίες για τους Ιππότες Ναίτες,εμπεριέχονται άγνωστες πτυχές σχετικά με οργανώσεις όπως Καρμπονάροι.
Συγχαρητήρια θερμά εύχομαι να είστε πάντοτε καλά με πνευματική ευεξία και δύναμη.
Πλοίαρχος Ιωάννης Ν. Καλαφάτης
-Διεθνής Ειδικός Μεταφραστής
Email:ioannisncalafatis@gmail.com