Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

ΚΡΕΑΣ Ή "ΚΡΕΑΣ";

Αφού θα μιλήσω για φαγητό, να πω ότι με φάγανε κάποιοι φίλοι γιατί παράτησα το μπλογκ. Αχ, και νά ξεραν τι περνάω κάθε καλοκαίρι... Έχουν όμως δίκιο. Άρα επιστρέφω ξανά, τώρα που το νέο μου μυθιστόρημα έχει πάρει το δρόμο του και εγώ έχω κάπως χαλαρώσει.


Ανοίγω τις προάλλες το μέιλ μου και τι να δω; Μια παραπομπή σε αυτήν εδώ την καταχώριση (ίσως η καταχώριση να έχει πια αλλάξει, αναφέρομαι σε αυτή με τα ταχυφαγεία).






Ωραία πράματα! Ρίξατε μια ματιά, φαντάζομαι. Ομολογώ ότι σοκαρίστηκα κάπως. Όχι πως τ' ακούμε πρώτη φορά, αλλά δεν είχα ξαναδιαβάσει τέτοιες λεπτομέρειες. Φυσικά δεν είμαι οπαδός των εν λόγω αλυσίδων καταστημάτων γρήγορου φαγητού. Θα έλεγα ότι ούτε απ' έξω δεν περνάω (και λόγω απόστασης :-)). Το συζήτησα με ένα φίλο όμως, που αρέσκεται σε αυτό το είδος διατροφής. Υποστηρίζει ότι όλα αυτά είναι ίσως προβοκάτσιες, ότι δηλαδή τα εστιατόρια αυτά ουδέποτε θα χρησιμοποιούσαν μεταλλαγμένα τρόφιμα, για να μη χάσουν το πολυπληθές πελατολόγιο τους. Κατηγόρησε μάλιστα και το συγκεκριμένο ποστ ως μύθευμα ή αναπαραγωγή μυθεύματος.

Δεν μπορώ να γνωρίζω ποια είναι η αλήθεια. Καταλαβαίνω όμως πως μια πολυεθνική έχει σαν εικόνισμα τη μεγιστοποίηση του κέρδους και μετά κόπτεται για όλα τα άλλα. Η ασφάλεια των πελατών της έρχεται σε νιοστή μοίρα και μόνο εφόσον γίνει κάποιος σχετικός ντόρος ή σε περίπτωση που η απρόσωπη Εταιρία θέλει να προβάλει το "ανθρώπινο πρόσωπό της". Παρά τις αντιρρήσεις του φίλου μου, κλίνω να πιστέψω την ειλικρίνεια του εν λόγω ποστ, αν και ως άνθρωπος που σέβεται την αντικειμενικότητα, θα το ψάξω περισσότερο. Αν πάντως είναι αλήθεια έστω και το ένα εκατομμυριοστό από όλα αυτά, τότε οι συνέπειες θα είναι ολέθριες και -αλίμονο!- κοντοπρόθεσμες.

Ακόμα κι αν όλο αυτό είναι οργουελιανό παραμύθι, φοβάμαι πως δεν απέχει και πολύ η εποχή της υλοποίησής του. Αν δε αληθεύει το κλισέ "Είμαστε ό,τι τρώμε", τότε σίγουρα σε μια παραμορφωτικά μεταλλαγμένη κοινωνία σαν τη δικιά μας, τα φαγητά (και τα ποτά) που μας αξίζουν είναι γάλα με μελαμίνη, χάμπουργκερ με κρέας μεταλλαγμένου "βοοειδούς" και νερό με εξασθενές χρώμιο.





Για κάτσε να δω αν περίσσεψαν λίγα ντόπια φασολάκια κι ένα μπακαλιαράκι από το μεσημέρι...

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλώς τον!!

Το κείμενο αυτό κυκλοφορεί εδώ και κάποια χρόνια (αν θυμάμαι καλά). Δεν μπορώ να το εξακριβώσω αλλά όπως σωστά αναφέρεις, δεν είναι ανάγκη να είναι όλα ακριβή. Και λίγα απ' αυτά αρκούν. Αν και ο ολοένα αυξανόμενος ανταγωνισμός της αγοράς στον οποίο υποκύπτει και η αγορά τροφίμων, καθιστά τέτοιες καταστάσεις ιδιαίτερα πιθανές. Νομίζω ότι και τα διατροφικά σκάνδαλα που σκάνε συνεχώς επιρρώνουν αυτή την εκδοχή.

Σε παραπέμπω (και τους υπόλοιπους επισκέπτες του μπλογκ) στα απολαυστικά (και εφιαλτικά) φιλμάκια: The Meatrix, στο http:// www.themeatrix.com

Schrödinger's Cat είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Schrödinger's Cat είπε...

Μύθος: Ο λόγος για τον οποίο πλέον λέγονται KFC είναι επειδή δεν τους επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν τη λέξη κοτόπουλο (chicken)
Γεγονός: Μπορείτε να βρείτε το "Kentucky Fried Chicken" στο επίσημο site τους

Μύθος: Τα KFC δεν χρησιμοποιούν αληθινά κοτόπουλα! Στην πραγματικότητα πρόκειται για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, οι οποίοι μόνο στο όνομα μοιάζουν με τα κοτόπουλα. Αυτά τα "κοτόπουλα" κρατούνται με διάφορους τρόπους στη ζωή και αναπτύσσονται ταχύτατα.
Γεγονός: Είναι ζωντανά και βασανισμένα κοτόπουλα.Δείτε το παρακάτω βίντεο: http://www.peta2.com/takecharge/undercover-georges/index.asp?c=918

Μύθος: Δεν έχουν ράμφη, πούπουλα και πόδια
Γεγονός: Τα ράμφη πολύ συχνά αφαιρούνται ώστε στις μονάδες εκτροφής , ώστε τα στριμωγμένα κοτόπουλα να μην τραυματίζουν το ένα το άλλο.

Μύθος: Ο σκελετός τους έχει μειωθεί ώστε να παίρνουν περισσότερο κρέας.
Γεγονός: Πλέον τα κοτόπουλα μεγαλώνουν γρηγορότερα και είναι έτοιμα προς σφαγή πολύ νωρίτερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιο εύθραυστα και διαφανή κόκκαλα.

Μύθος: Δεν ξεπουπουλιάζουν πλέον τα κοτόπουλα
Γεγονός: Πολύ συχνά τα πουλιά είναι μηχανικά μαδημένα και βρασμένα ζωντανά.


Παναγιώτη, μια αναζήτηση στο ίντερνετ με τους όρους "hoax" και "urban legend" σε συνδυασμό με τη λέξη KFC μάλλον επιβεβαιώνει ότι πρόκειται "αστικό μύθο".
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι τα κοτόπουλα του KFC δεν είναι αυτό που ξέρουμε όλοι: βασανισμένα σκατοκοτόπουλα χείριστης διατροφικής ποιότητας. Το αυτό και για τα ατυχή μουσκάρια της ΜακΝτόναλντς, τα οποία μεγαλώνουν κυρίως στην Αργεντινή.

Ανώνυμος είπε...

Κατ'αρχήν, το κρέας είναι σημαντικό τρόφιμο για τη διατροφή μας, οι πρωτείνες που περιέχει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και δεν αναπληρώνονται από άλλα τρόφιμα.
Πάντως, για να μην πανικοβάλεστε, η κατάσταση στην ελληνική αγορά δεν είναι άσχημη. Το 2004-2005 ήμουν από τους υπεύθυνους (εκ μέρους της Ένωσης Χημικών) στο πρόγραμμα "Safe Meat" (του Β' ΚΠΣ), το οποίο διερευνούσε τη λειτουργία των εταιρειών παραγωγής-συσκευασίας-διακίνησης κρέατος στις χώρες της Ευρώπης (τις 27 της EU αλλά και τις Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία). Σας πληροφορώ λοιπόν ότι -χάρη κυρίως στις 6-7 κορυφαίες ελληνικές εταιρείες (να μην αναφέρω ονόματα και κατηγορηθεί ο Παναγιώτης για γκρίζα διαφήμιση!) που έχουν συστήματα ISO-, η θέση που πήρε η Ελλάδα ήταν υψηλή!
Υ.Γ.: Συγχαρητήρια για το blog, πολύ ενδιαφέρον!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ελισσαίε
Δεν ήξερα ότι είναι τόσο παλιά ιστορία. Τι σημασία έχει όμως; Ο κίνδυνος καραδοκεί. Χορταράκια του βουνού και άγιος ο θεός!

Ευχαριστώ για την παρουσίαση του 'χειρογράφου", είναι πολύ τιμητικό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Γάτε
Θα μπορούσε φυσικά να προσθέσει κάποιος καχύποπτος ότι μια πολυεθνική έχει την ισχύ να κατευθύνει και τις πληροφορίες στο επίπεδο που θέλει και να βρει μια καλή δικαιολογία για κάθε τερατούργημά της. Σε αυτό νομίζω δε θα διαφωνήσεις.
Φυσικά από αυτού του σημείου μέχρι την καταδίκη της υπάρχει πολύς δρόμος. Ο δικός μου σκοπός δεν είναι να καταδικάσω αμετάκλητα τις συγκεκριμένες φίρμες, είναι να θίξω ένα θέμα που φαίνεται να πλησιάζει με γρήγορα βήματα προς την υλοποίησή του, ακόμα κι αν αυτή, για την ώρα, δεν υφίσταται. Καλύτερα να είμαι οπλισμένος για το μέλλον παρά να κλαίω πάνω στο πτώμα του παρελθόντος, λέω εγώ.

Επιπλέον, αυτό δεν αναιρεί τον καθόλου "αστικό μύθο", που έχει να κάνει με την αποψίλωση εκτάσεων του Αμαζονίου για την παρασκευή των καθωσπρέπει "οικολογικών" συσκευασιών που θα φιλοξενήσουν τα θρεπτικά χάμπουργκερς. Υποστηρίζω εν ολίγοις ότι το υπερκέρδος δεν έχει φίλους ούτε τη φύση, ούτε και τον άνθρωπο.

Όπως και να'χει σ' ευχαριστώ για τη διαφωτιστική παρέμβαση. ΚΑΙ ΚΟΨΕ ΤΑ ΤΣΙΣΜΠΕΡΓΚΕΡ!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Σπύρο
Συμφωνούμε με τα της θρεπτικής αξίας των αμινοξέων. Αυτά εξάλλου είναι που έκαναν τον άνθρωπο νοήμονα. Όσα τέρμινα έτρωγε βλαστούς και ρίζες ο εγκέφαλός του παρέμενε υπανάπτυκτος. Εντούτοις, κι αυτό είναι ένα μείζον θέμα. Η αυξημένη κατανάλωση κρέατος από τις αναπτυσσόμενες χώρες, ανατρέπει τις χαλαρές ισορροπίες στη διατροφική αλυσίδα του πλανήτη. Διαρκώς μεγαλύτερες εκτάσεις αποκόπτονται από την καλλιέργεια ρυζιού και σιταριού (βασικά διατροφικά υλικά χιλιετηρίδων) για να παραχθούν τεράστιες ποσότητες τροφής για τα ζωντανά που, με τη σειρά τους, θα εμπλουτίσουν το τραπέζι του μέχρι πρότινος "υποσιτιζόμενου" και νυν ανερχόμενου ασιάτη (κατά κύριο λόγο). Αυτό θα οδηγήσει σε μια επιτάχυνση προς τα φαινόμενα που θίγει η ανάρτηση. Ελπίζω να είμαι μια βρωμερή Κασσάνδρα, και τίποτα άλλο.
Χαίρομαι που ακούω ότι γίνονται και κάποιοι έλεγχοι στην Ελλάδα, γιατί φοβόμουν ότι καταπίνουμε αμάσητο οτιδήποτε δυτικότροπο (υλικό και πνευματικό). Ίσως οι χώρες σαν τη δικιά μας να έχουν ακόμα κάποιες ηθικές (και άλλες) αντοχές στην επιφαινόμενη λαίλαπα. Σε παρακαλώ πάντως, αν ποτέ ξετρυπώσεις καμιά παρτίδα αγνώστου γονιδιακής προέλευσης και λοιπών πατρογονικών στοιχείων βοοειδούς, χτύπα ένα τηλέφωνο. Μην πάμε και σαν πρόβατα επί σφαγής...

Υ.Γ. Ευχαριστώ, να είσαι καλά. Αν το δημιούργημα έχει ενδιαφέρον, τότε θα πρέπει να' χει και ο δημιουργός (τουλάχιστον έτσι βαυκαλίζομαι). :-)

Φαίδρα Φις είπε...

απαπαπααα,Παναγιώτη τι είναι αυτό?
το διάβασα και μεσημέρι,
λίγο πριν καθήσω στο τραπέζι για το γεύμα,
να σου ευχηθώ καλοτάξιδο το καινούριο βιβλίο,
υποθέτω πως θα το βρω σε κάποιο κεντρικό βιβλιοπωλείο εδώ στην Αθήνα,έτσι?

σε φιλώ πολύ
να γράφεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Φαίδρα
Είδες πράματα; Άσε, μην τα σκέφτεσαι, στους στίχους σου εσύ.

Καλά δε ντρέπεσαι να με ρωτάς που θα το βρεις; Στο σπίτι σου θα το βρεις, όταν μου έρθουν στα χέρια. Στην επιμέλεια είμαστε ακόμα με τον Παναγιώτη. Πιστεύω Νοέμβρη όμως πως θα βγούμε δειλά δειλά στα ράφια. Εσύ πως πας; Γεμίζεις ασταμάτητα σελίδες με καταιγίδες μελανιού;